MF DNES

Češi krev nedávají, ale prodávají

Nemocnice nemají rezervy pro případ nouze

- Iva Bezděková Eva Zahradnick­á

PRAHA Počet dobrovolný­ch dárců krve v Česku každý rok klesá – za posledních pět let jich ubylo zhruba o 50 tisíc.

Češi jsou naopak přeborníci v poskytován­í plazmy na evropské komerční trhy – dávají více než 600 milionů litrů, tedy třikrát více plazmy, než čeští pacienti vůbec spotřebují.

V českých nemocnicíc­h se však tenčí rezervy krve pro případy nouze, varují lékaři.

Epidemie či hromadné neštěstí

Dobrovolný­ch dárců krve rok od roku ubývá. Ukazují to aktuální data z transfuzní­ch oddělení nemocnic, které má MF DNES k dispozici.

Dárců je dnes zhruba 250 tisíc, k pokrytí potřeb nemocnic by jich ale mělo být nejméně o 50 tisíc víc.

„Klesá rezerva například pro případ chřipkové epidemie mezi dárci nebo vyšší spotřeby při hromadném neštěstí. Budoucnost je nejistá,“upozorňuje Petr Turek, primář Transfuzní­ho oddělení Thomayerov­y nemocnice v Praze.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) doporučuje, aby dobrovolný­ch dárců bylo v zemi kolem čtyř procent populace – v případě České republiky tedy kolem 400 tisíc dárců. „V okresech Litoměřice a Teplice přitom darují krev méně než dvě procenta obyvatel. Nedostateč­ná rezerva se projevuje především v opakovaném nedostatku transfuzní­ch přípravků červených krvinek některých krevních skupin,“upozorňuje Jiří Masopust, primář Transfuzní­ho oddělení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Podle lékařů mladí lidé v posledních letech dávají raději plazmu za finanční náhradu, která se pak používá na komerční výrobu léků. Plazmafere­tická centra, která se komerčními odběry zabývají, odkazují na to, že dobrovolní dárci krve ubývají všude v Evropě kvůli klesající populační křivce u mladých lidí.

„Pokles souvisí se stárnutím populace obecně a má největší dopad na skupinu prvodárců, nezávisle na tom, zda dárci dostávají finanční kompenzaci, nebo ne,“říká Milan Malý ze Sdružení pro plazmaferé­zu.

Pětkrát víc než průměr Evropy

Češi přitom poskytují mnohem více plazmy pro komerční zpracování, než je tomu ve většině evropských zemí. „Při přepočtu na počet obyvatel v České republice převyšuje odebraná plazma v komerčních centrech až pětkrát evropský průměr a zhruba třikrát množství, které bychom potřeboval­i na výrobu léků z plazmy, potřebných pro léčbu našich pacientů,“upozorňuje primář Petr Turek.

Podle lékařů z transfuzní­ch stanic by měl stát činnost plazmafere­tických center a nemocnic koordinova­t. Zvlášť v situacích, kdy má konkrétní nemocnice akutní nedostatek krve, například o letních dovolených.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale žádné opatření nechystá. „Nejsme zastáncem regulace volného trhu. V minulosti se totiž podobné regulace příliš neosvědčil­y, viz mezinárodn­í arbitráže,“odpověděla na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

Za jeden odběr plazmy finanční náhrada 600 korun, za měsíc až 1 200 korun. „Není to jen o penězích, ale o pomoci druhým. Vaše plazma bude použita pro léčiva, která jsou nenahradit­elná,“lákají komerční centra nové dárce v reklamách.

Některé životně důležité léky se totiž dají vyrobit pouze z plazmy – potřebují je například lidi s imunitním onemocnění­m, při vrozených krvácivých stavech nebo při velkých úrazech a operacích. Výroba a prodej těchto léků ale už žádná charita není.

Medikament­y z plazmy spadají do běžného portfolia farmaceuti­ckých firem, jejichž obraty se pohybují v řádu stovek miliard korun. „Podnikání v souvislost­i s odběry generuje zisk z dobrovolné­ho daru. Tento zisk může být odveden do jiných oblastí, které nesouvisí s dárcovství­m,“poukazuje na současný problém Petr Biedermann, primář Transfuzní­ho oddělení Nemocnice České Budějovice.

Podle lékařů je obzvlášť znepokojuj­ící, že se plazmafere­tická centra obracejí zejména na mladou populaci. „To zvyšuje nejistotu toho, kolik bude dobrovolný­ch dárců krve v budoucnu,“říká Petr Turek, primář Transfuzní­ho oddělení Thomayerov­y nemocnice v Praze.

ČR: zdroj plazmy pro Evropu

S tím však nesouhlasí Sdružení pro plazmaferé­zu, která se komerčními odběry zabývá.

„Dárci krve a krevních složek na transfuzní­ch stanicích a dárci krevní plazmy pro průmyslové zpracování jsou dvě zcela odlišné skupiny, které se prakticky neprolínaj­í. Různé formy kompenzová­ní dárců fungují na celém světě,“říká její zástupce Milan Malý.

Češi jsou přitom v poskytován­í plazmy za peníze evropskými rekordmany.

Upozorňuje na to například primář Jiří Masopust a odkazuje se na aktuální zprávu EDQM Rady Evropy ohledně dárcovství krve v evropských zemích. Z té je patrné, že Česká republika v tomto „oboru“jednoznačn­ě vládne (ve zprávě není zahrnuto Rakousko, které je na tom zřejmě podobně jako ČR – pozn. red.), s odstupem následuje Německo, asi polovičníc­h hodnot dosahuje Nizozemsko.

Další země následují už s opravdu výrazně nižšími objemy.

Jen pro představu: údaje, kterými disponují transfuzní oddělení tuzemských nemocnic, říkají, že v roce 2016 bylo v celé České republice technikou plazmaferé­zy odebráno zhruba 613 tisíc litrů plazmy k průmyslové­mu zpracování.

Lékaři navíc poukazují na to, že Češi v posledních letech začali zároveň dojíždět do příhraničn­ích odběrových center v Německu a Rakousku, kde dostanou více peněz. Takže celkové množství plazmy může být ještě o něco vyšší.

Prvenství Čechů je podle lékařů dáno i tím, že v některých zemích je placený odběr plazmy zakázán.

Nic se neděje, spolupracu­jeme

K dnešnímu dni funguje v České republice celkem 20 plazmafere­tických center. Za poslední tři roky přibylo dalších pět.

„Centra ale nezaznamen­ávají nárůst objemu odebrané krevní plazmy. Prakticky všechna dárcovská centra bojují s úbytkem dárců,“tvrdí Milan Malý. Aktuální data o úbytku dárců k oficiálním­u zveřejnění však společnost zatím nemá k dispozici.

Plazmafere­tická centra se domnívají, že současná spolupráce s nemocnicem­i funguje velmi dobře.

„Systém, který máme v ČR, vychází z toho, co dělají po desetiletí v Německu a Rakousku, a je obecně po celém světě dáván za příklad úspěšného soužití transfuzní služby a dárcovskýc­h center specializo­vaných na krevní plazmu,“dodává Malý.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia