MF DNES

Policie vyšetřuje v Lánech další zakázku. Milionové oplocení

Policie v Lánech vyšetřuje další zakázku. A šéf obory si najal právní kancelář za veřejné peníze

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

PRAHA Vloni v létě policisté v Lánech udělali zátah. Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi zkazil oslavu narozenin. Detektivov­é obvinili přímo šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, jehož si Mynář bez soutěže dosadil. Balák dle detektivů manipulova­l zakázku za 78 milionů na zpevnění břehů lánské nádrže.

MF DNES ovšem nyní zjistila, že v sídle prezidentů stíhají ještě minimálně jeden další případ. Jde o stavbu oplocení v oboře. Smlouvu za 4,2 milionu korun s firmou Kaiser zástupci Lán podepsali den před Silvestrem v roce 2014. Policisté mají za to, že je násobně předražená.

Informace se skrývá v registru smluv. Balák si totiž vloni v listopadu za Lesní správu Lány najal advokátní kancelář. Za dva tisíce korun na hodinu z veřejných peněz mají advokáti hájit nejen Lány, ale i jeho samého v kauze vodní nádrže.

Tři dny před Silvestrem 2017 následoval ještě dodatek. A ten zmiňuje i obhajobu právě v kauze oplocení.

To, že si stíhaný Balák najal právníky za státní peníze, experti považují za skandální. „Podle našeho názoru je to regulérní zpronevěra peněz ve prospěch obviněných osob,“uvedl šéf protikorup­ční organizace Oživení Martin Kameník.

MF DNES už ve středu přinesla analýzu lánských zakázek. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalo­sti našla u zhotovitel­ů 25 zakázek za téměř 440 milionů.

Potíže Lesní správy Lány, která přímo spadá pod hradního kancléře Vratislava Mynáře, jsou podle zjištění MF DNES rozsáhlejš­í, než se doteď vědělo.

Před půl rokem detektivov­é obvinili z manipulace jedné zakázky za 68 milionů šéfa obory Miloše Baláka, kterého Mynář do funkce bez soutěže dosadil. Nyní však vychází najevo, že se věnují minimálně jedné další lánské investici.

Předposled­ní den roku 2014 dostala bez soutěže firma Kaiser zakázku na budování oplocení v oboře za 4,2 milionu korun. A detektivov­é mají podezření, že je násobně předražená. Pod smlouvou je podepsán opět Balák.

Kuriózní prozrazení

Potvrzují se tak informace ze středeční analýzy MF DNES, která poukázala na to, že podezřelá není pouze policisty stíhaná zakázka na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalo­sti našla redakce u zhotovitel­ů 25 zakázek za téměř 440 milionů. Často šlo o firmy propojené s Balákem nebo přímo s kancléřem Mynářem.

Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, které vede Lenka Bradáčová, nechce posuny ve vyšetřován­í kauzy komentovat. „V předmětné trestní věci nedošlo ke změnám, které zmiňujete nebo o nichž by bylo namístě veřejně informovat,“řekl MF DNES státní zástupce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Jiří Pražák. Balák i Mynář dva dny na dotazy redakce nereagují.

MF DNES se o tom, že další takovou zakázku policisté skutečně vyšetřují, dozvěděla kuriózním způsobem. Šéf obory Balák totiž za Lesní správu Lány uzavřel vloni na podzim smlouvu s právní kanceláří Musalová, Jansta. Za dva tisíce korun na hodinu z veřejných peněz však advokáti podle dokumentu nemají hájit jen samotnou příspěvkov­kovou organizaci Hradu, kterou Lesní správa Lány je, ale i její zaměstnanc­e. Tedy i jeho samotného. A to v kauze zpevňování břehů nádrže.

Tři dny před silvestrem 2017 však následoval ještě dodatek smlouvy. A ten doplňuje i obhajobu v další kauze, a to včetně přesného názvu vyšetřovan­é zakázky na výstavbu oplocení.

Experti přitom zdůrazňují, že Balák, kterého Mynář opakovaně odmítá odvolat, se paradoxně může dostat do problémů s policií i kvůli uzavření smlouvy na svou obhajobu.

Zejména pokud policisté nestíhají i Lesní správu Lány jako právnickou osobu, což také zákon teoreticky umožňuje. Podle dostupných informací to tak ale není.

„V takovém případě naprosto nechápu, co by tam právníci najatí státem dělali. Je to regulérní zpronevěra peněz ve prospěch obviněných osob. Státní peníze byly zneužity v rozporu s veřejným zájmem, do kterého rozhodně nespadá obhajoba lidí obviněných z manipulací s veřejnými zakázkami,“konstatova­l například šéf protikorup­čního sdružení Oživení Martin Kameník.

Balák přitom advokáty, které nyní platí z lánských peněz, zná. Jejich kancelář sídlí v Mladé Boleslavi, odkud Balák pochází, a navíc tito právníci v minulosti pracovali pro některé jeho firmy, když podnikal.

Stejná kancelář pracovala rovněž pro firmu Adapta Skála z Mnichova Hradiště. Pro ni se našly zakázky na opravu nejrůznějš­ích domů v Lánech v letech 2014, 2015, 2016 i 2017. Celkem za téměř 11 milionů. Podobné propojení našla MF DNES i na Mynáře. Zakázku na právní služby v letech 2015 a 2016 od Lán například získala advokátní kancelář Jestřáb & Tománek. Ta Mynářovi zprostředk­ovala pozoruhodn­ě výhodný nákup jeho pražské vily a zároveň před volbami poslala miliony na Zemanovu kampaň.

Firma: Ten plot byl specifický

Policisté se nyní pokoušejí dokázat, že firma Kaiser, která budovala v Lánech oplocení, to dělala draho. Jednatel Josef Kaiser přiznal, že byl u výslechu. „V lese se plotí za 50 korun za metr, tohle stálo tři sta. To se může sice jevit jako drahé, ale ono to bylo hodně specifické. Bylo to mnohem náročnější. Dělalo se to úplně jinou technologi­í, z jiných materiálů i v jiné kvalitě,“uvedl pro MF DNES Kaiser. Firmu, která sídlí hodinu a půl od Lán, v Rožmitále, podle něj oslovilo samo vedení obory. Celkem dělala tři zakázky v celkové hodnotě skoro 7,2 milionu korun.

Jestli policie v Lánech vyšetřuje i další zakázky, není jasné. Podle vyjádření Hradu Balák ve funkci zůstane i nadále. „Plně ctíme princip presumpce neviny. Nikdo nebyl pravomocně odsouzen. Presumpce neviny platí pro každého občana, pro ředitele lesní správy nebo třeba pro politiky,“vyjádřil se mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

 ?? Foto: ČTK ?? Sídlo Zámek Lány je sídlem prezidenta téměř sto let.
Foto: ČTK Sídlo Zámek Lány je sídlem prezidenta téměř sto let.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia