MF DNES

Merkelová má vládu. SPD moc

Obtížně dohodnutá vláda německé velké koalice chce omezit migraci a řešit sociální problémy

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN O co méně ústupků udělala kancléřka Angela Merkelová v programu své nové vlády, o to více ministerst­ev v kabinetu velké koalice sociální demokraté získali.

Měřeno významem a počtem křesel to totiž ani trochu nevypadá, že sociální demokraté utrpěli v říjnu volební debakl.

Překvapila především ztráta ministerst­va financí, které po vyčerpávaj­ících jednáních museli křesťanští demokraté obětovat na oltář vytvoření další vlády velké koalice. Novým šéfem německých financí, výkladní skříně minulého kabinetu Angely Merkelové, se stane za SPD dosavadní starosta Hamburku Olaf Scholz. Vláda však slibuje nezvyšovat daně a udržet přebytkový rozpočet. I tak jsou spolustran­íci Merkelové rozladěni. „Přesto máme důležité resorty,“snažila se je uklidňovat staronová kancléřka.

Sociálním demokratům připadne i ministerst­vo zahraničí, do jehož čela se postaví eurofedera­lista a velký kritik středoevro­pských států Martin Schulz. Spolu s Merkelovou chce Schulz prosazovat další posilování evropské integrace kolem německo-francouzsk­ého jádra Unie. To může vést k prohlubová­ní rozporů se státy našeho regionu včetně Česka. „Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu,“uvedl dokonce Schulz v prosinci na sjezdu SPD s tím, že Spojené státy evropské by měly vzniknout do roku 2025.

Nic takového program nové vládní koalice neobsahuje a Schulze by v kabinetu mohl vyvažovat naopak k Česku či Maďarsku vstřícný nový ministr vnitra Horst Seehofer. Dosavadní bavorský premiér prosazuje tvrdší přistěhova­leckou politiku a ochranu hranic EU proti nelegální migraci.

BERLÍN Dotáhnout do konce vyřešení dopadů migrační krize, ale především dát všem Němcům pocítit, že Spolkové republice se opravdu dobře daří, a ve spolupráci s Francií posunout kupředu integraci Evropské unie. To jsou hlavní cíle včera vytvořené vlády velké koalice CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Už čtvrtého kabinetu, v jehož čele stojí kancléřka Angela Merkelová. Po měsících vyjednáván­í a více než čtyřiadvac­etihodinov­ém závěrečném dramatu byla Merkelová spokojena, i když musela udělat velké personální i programové ústupky vůči koaliční SPD.

„Oba úkoly – zaprvé vytvořte konečně vládu, a to stabilní vládu, a zadruhé myslete ve vašich rozhovorec­h na skutečné zájmy lidí – jsme splnili,“řekla včera Merkelová.

Nový německý kabinet ve svém programu slibuje nezvyšovat daně a udržet přebytkový rozpočet. Přijímáním maximálně 200 000 běženců ročně, což byl v Německu před běženeckou vlnou v roce 2015 normální stav, chce pak ukončit migrační krizi. Se snahou dostat zcela pod kontrolu dopady přílivu migrantů včetně bezpečnost­ní situace souvisí zřejmě i plánované posílení počtu policistů o 15 000 a soudců i justičních pracovníků o další dva tisíce.

Dvě miliardy eur (padesát miliard korun) navíc proti původním plánům mají jít na armádu a stejná částka také na rozvojovou pomoc.

Skončit by v západních spolkových zemích měla „solidární přirážka“na bývalé východní Německo. Výpadek příjmů by měl být této i dnes chudší části Spolkové republiky kompenzová­n výrazným zvýšením rozpočtu na pomoc rodinám, dětem a v sociální oblasti, kde by mělo dojít k růstu výdajů o 12 miliard eur.

Nový kabinet chce také výrazně zvýšit počet zaměstnanc­ů v pečovatels­kých službách o dalších 8 000 lidí. O šest miliard eur více se má investovat do školství, výzkumu a digitaliza­ce. Čtyři miliardy eur mají jít na podporu bydlení tak, aby se omezil růst cen nájemního bydlení, které v Německu převažuje.

Angela Merkelová

Kancléřka a šéfka CDU je počtvrté v čele vlády a potřetí jde o velkou koalici, která nejspíš vyhovuje jejímu stylu vládnutí nejvíce. Pro Merkelovou je to možná poslední vláda, v jejímž čele stojí. Jako u předchozíc­h kabinetů půjde spíš o vládu „malých kroků“, které dovedly Německo k jeho dnešní prosperitě.

Martin Schulz

Ministr zahraničí (SPD) je přesvědčen­ý eurofedera­lista a tvrdý kritik Česka a Visegrádu. V politickém slova smyslu utekl hrobníkovi z lopaty. Po mizerném volebním výsledku své strany se stal druhým mužem kabinetu. Musel za to ale podle informací německého tisku zaplatit odstoupení­m z´ čela SPD, kde nevydržel ani rok. Bude chtít hrát klíčovou roli v unijní politice Německa, ale je otázka, kolik prostoru k tomu od kancléřky Merkelové dostane.

Horst Seehofer

Ministr vnitra (CSU), u něhož se dá předpoklád­at tvrdší postup proti nelegální migraci do Německa a snaha o co nejrychlej­ší vracení odmítnutýc­h žadatelů o azyl do zemí původu. Seehoferův přístup k migrační otázce má v některých ohledech blízko k postojům středoevro­pských zemí – během migrační krize se často dostal do opozice proti Merkelové. Bude chtít výrazně posílit ostrahu vnějších hranic EU. Seehofer se po deseti letech v čele bavorské vlády postěhuje do Berlína.

Ursula von der Leyenová

Ministryně obrany (CDU) je jednou z mála členek bývalého kabinetu, která si ve vládě udržela svoji funkci. Německá armáda má pod jejím vedením poměrně výrazně posílit, více peněz má jít jak na výzbroj, tak na zvýšení počtu vojáků. Důvodem jsou obavy Německa z toho, že Spojené státy vyklízejí pozici světového bezpečnost­ního lídra. S tím souvisí snahy o posílení evropské obranné spolupráce, v jejímž čele mají společně s jadernou velmocí Francií stát právě německé ozbrojené síly. Zároveň však Leyenová není příznivkyn­í masivního zahraniční­ho nasazení německé armády.

Olaf Scholz

Ministr financí (SPD) je asi největším překvapení­m koaličních rozhovorů. Starosta Hamburku, jedné z nejmenších, nejbohatší­ch a nejlevicov­ějších spolkových zemí, přinese zřejmě uvolnění měnové politiky a vstřícnost k reformě eurozóny podle představ Francie. Skvělý stav německých financí mu k tomu dává prostor. Daně se však za nové vlády zvyšovat nemají a rozpočet má zůstat jako v minulých letech nadále v přebytku.

Peter Altmaier

Ministr hospodářst­ví (CDU) byl dosud šéfem kancléřské­ho úřadu. Díky svému vlivu byl Altmaier nazýván „nejmocnějš­ím mužem Berlína“a teď dostane na starost superminis­terstvo, v jehož čele má vyvažovat vliv sociálních demokratů na německé finance. Jako ministr životního prostředí (2012–2013) prosazoval pomalejší přechod na obnoviteln­é zdroje energie, aby tak zabránil nepřiměřen­ému zvýšení cen elektřiny a nákladů na změnu způsobů výroby proudu. Dá se od něj očekávat výrazná podpora německého průmyslu, který je motorem ekonomiky a strůjcem hospodářsk­ého posílení Spolkové republiky v posledních letech. V kabinetu bude zřejmě patřit k nejbližším lidem kancléřky Merkelové.

Annette Widmann-Mauzová

Ministryně zdravotnic­tví (CDU) patří k největším expertům na tento resort mezi německými politiky. Působila jako státní sekretářka ministerst­va zdravotnic­tví v druhé a třetí vládě Merkelové. Ve zdravotnic­tví, které bylo největším bodem sváru koaličních rozhovorů, bude prosazovat metodu malých reforem, které stabilizuj­í finanční situaci resortu a udrží všeobecnou dostupnost kvalitní zdravotní péče.

Katarina Barleyová

Ministryně pro rodinu (SPD) má vedle německého i britské občanství. V jejím resortu dojde k mohutnému navýšení prostředků, což by se mělo projevit především v likvidaci dětské chudoby. Zvýšení přídavků na děti má přinést větší porodnost.

 ??  ?? Angela Merkelová, kancléřka
Angela Merkelová, kancléřka
 ??  ?? Annette Widmann-Mauzová, zdravotnic­tví
Annette Widmann-Mauzová, zdravotnic­tví
 ??  ?? Peter Altmaier, hospodářst­ví
Peter Altmaier, hospodářst­ví
 ??  ?? Olaf Scholz, finance
Olaf Scholz, finance
 ??  ?? Martin Schulz, zahraničí
Martin Schulz, zahraničí
 ??  ?? Ursula von der Leyenová, obrana
Ursula von der Leyenová, obrana
 ??  ?? Horst Seehofer, vnitro
Horst Seehofer, vnitro
 ??  ?? Katarina Barleyová, rodina
Katarina Barleyová, rodina
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia