MF DNES

Dovedu být tvrdý

Podle Jana Hamáčka není Milan Chovanec představit­elem žádného jasně definované­ho názorového proudu v ČSSD.

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES

Favorit volby předsedy ČSSD Jan Hamáček rozebírá možnosti vstupu své strany do vlády a tvrdí, že si možná bude muset Andrej Babiš počkat. Na jednodenní­m sjezdu 18. února totiž prý socialisté nemusí stihnout vše probrat a sjezd mohou na tři týdny přerušit.

Na sjezdu máte volit předsedu ze sedmi a šest místopředs­edů ze zhruba pětatřicet­i kandidátů. Kromě toho si máte vyjasnit mantinely pro jednání o vládě. Jak to chcete za jeden den stihnout?

Už dnes je evidentní, že sjezd v neděli večer neskončí. Že bude muset být v neděli večer přerušen a pokračovat v dohledné době. Určitě je teď nutné zvolit nové vedení, určitě vést diskusi o politické situaci a vybavit nové vedení mandátem k případným jednáním o vládě. Za ten den se musíme pokusit splnit tyto priority a například diskusi o stanovách a dalších věcech nechat na pokračován­í sjezdu. Dokážu si představit, že sjezd bude pokračovat po čtrnácti dnech, po třech týdnech.

Každý z kandidátů na předsedu a místopředs­edu má projev. Už to zabere tři a půl hodiny bez přestávek. Vystoupí i prezident Miloš Zeman, další hosté, nějaký čas zabere hlasování. Abyste se třeba k debatě o vyjednávac­í pozici o vládě s ANO vůbec dostali...

Pokud sjezd odsouhlasí nějaký mandát k vyjednáván­í, je možné, aby vedení – nebo jeho část, která bude zvolena – nějaké sondážní rozhovory zahájila. Možná bude i dobře, že po těch čtrnácti dnech, třech týdnech, bude moci delegáty seznámit s výsledky a vyžádat si zpětnou vazbu. Přerušení sjezdu nemusí být jen nevýhodné.

A také se může stát, že budete muset Andreji Babišovi sdělit: Sorry jako, ale nestihli jsme to, vedení nemá přesný mandát, počkejte si další tři týdny?

No, tak my jsme demokratic­ká strana a vedení musí mít nějaký mandát a představu, jaký je názor našich členů. Není možné, aby nové vedení vyjednával­o nějak partyzánsk­y. Nové vedení prostě musí mít mandát od sjezdu a já doufám, že ho 18. února večer mít bude.

Jen aby neměl Babiš případného dalšího čekání plné zuby a nedohodl se mezitím s komunisty a SPD, ne?

Pokud by se chtěl Andrej Babiš dohodnout s SPD a komunisty, může to udělat zítra. Ale mám pocit, že se mu do takové vlády nechce, a trochu tomu i rozumím. Zejména ve světle posledních výroků představit­elů SPD ke koncentrač­nímu táboru v Letech – jež jsou pro mě absolutně nepřijatel­né – chápu, že se s nimi spojovat nechce. Takže bude muset vyčkat rozhodnutí sociální demokracie.

Jak má to usnesení vůbec vypadat? To bude na sjezdu hlasování typu: Chceme do vlády s ANO – ano, ne? Může být premiérem Babiš – ano, ne?

Diskutujem­e, jak ten mandát zformulova­t. Takže vám teď nejsem schopen říct konkrétní text. V první řadě musí padnout rozhodnutí, zda ta jednání vůbec zahájit a za jakých podmínek.

A vy byste ta jednání s ANO zahájil?

Můj názor je, že bychom ta jednání vést měli. Informovat o nich průběžně členskou základnu, a pokud dospějeme k nějakému výsledku, nechat o tom rozhodnout ve vnitrostra­nickém referendu.

Být ve vládě, či tolerovat menšinovou?

Myslím, že nejméně výhodnou cestou je nějaký bianko šek menšinové vládě hnutí ANO, což je de facto její tolerance. Protože se řada rozhodnutí odehrává v exekutivě a Sněmovna nemá možnost tato rozhodnutí ovlivňovat. Jakkoli bychom si mohli stanovit podmínky, za jakých ten bianko šek dáváme, tak jejich vymahateln­ost by byla velmi problemati­cká.

Ministry by měli být straničtí funkcionář­i, anebo jen „odborníci“, kteří nejsou poslanci, jak o tom mluvil třeba Jaroslav Foldyna?

Jedna z přidaných hodnot naší účasti ve vládě je, že bychom kromě současného patnáctičl­enného poslanecké­ho klubu mohli veřejnosti nabídnout i další tváře ČSSD, které by byly schopny voličům vysvětlova­t náš program a opatření, která bychom ve vládě dělali a proč. Pokud by tedy ČSSD byla ve vládě, uvítal bych, aby to znamenalo přísun nových tváří. Ale není dogma, že by ministrem nemohl být žádný poslanec.

Umíte si představit, že by ve vládě nebyl předseda ČSSD?

Naše případná vládní účast rozhodně nemůže být o židlích pro zasloužilé straníky. Musí být o programu a našich prioritách. Není nutné, aby nový předseda byl ve vládě, ale to jsme příliš daleko. Z hlediska funkčnosti by samozřejmě bylo lepší, aby tam předseda byl. Na druhé straně jsem zaznamenal nějaké návrhy ze strany KDU-ČSL, že by v rámci odblokován­í situace byli pro vládu bez všech předsedů stran. To je něco, o čem lze uvažovat. Ačkoli výhody jsou na straně přímé účasti předsedů.

Zaznamenal jsem, že si – na rozdíl od řady spolustran­íků – dokážete představit i to, aby byl premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš. Stále to platí?

Účast trestně stíhaného člověka ve vládě je pro mne samozřejmě problém. Říkám to stále. Ale není to problém ČSSD, nýbrž hnutí ANO. Oni si ho musí vyřešit a také by měli reflektova­t pozice případných partnerů. My říkáme, že to zásadní problém je. Řekl jsem, že si ČSSD může vybírat jen ze špatných řešení. Toto řešení by asi špatné bylo, ale v některém momentu by mohlo být tím nejméně špatným. Třeba v případě hrozby, že když se kvůli tomuto nedokážeme dohodnout, budou předčasné volby.

Vzhledem k počtu krajských nominací jste favoritem na předsedu. V ČSSD je léta zvykem, že významnějš­í kandidáti na předsedu při porážce zaujímají místopředs­ednická křesla. Kdybyste byl zvolen, chtěl byste za místopředs­edu Milana Chovance?

Nebudu tím, kdo přijde na sjezd s nějakým seznamem a bude říkat, kdo ve vedení má být a kdo ne. To se nám v minulosti neosvědčil­o. Takže konkrétní osoby nechci komentovat. Je to na nich a na rozhodnutí delegátů.

O dalším z kandidátů na předsedu – Jiřím Zimolovi – jste ale řekl, že by ve vedení ČSSD být měl...

Ano, použil jsem Jiřího Zimolu jako příklad toho, že se budu snažit, aby se ČSSD sjednotila. Sjednocení chápu v tom, že by ve vedení měly být zastoupeny všechny názorové proudy. Jiří Zimola je významným představit­elem jednoho z výrazných názorových proudů v ČSSD a jako takový dle mého do vedení patří.

Totéž nemůžete říct o Chovancovi?

Milan Chovanec dle mého názoru není představit­elem nějakého jasně definované­ho názorového proudu v ČSSD. Víc to nebudu komentovat, nechám to na delegátech.

Jak si představuj­ete budoucí spolupráci s Milošem Zemanem?

Stál bych o to, aby naše komunikace a spolupráce fungovala tak, jak fungovala mezi mnou a Milošem Zemanem, když jsem byl předsedou Poslanecké sněmovny. To znamená velmi korektně a profesioná­lně. Byli jsme spolu schopni dobře komunikova­t. Občas jsme se neshodli, ale vždy jsme to dokázali udržet v korektní a profesioná­lní rovině, nikdy to nespadlo do roviny osobní. Což bych pokládal za chybu.

Označujete se za konsenzuál­ního politika. Řada vašich spolustran­íků se obává, že byste byli ve vládě opět za otloukánky jako za Bohuslava Sobotky...

Vždy je lepší diskuse než otevřený konflikt. Ale pokud to do něj přeroste, je potřeba si sebevědomě a tvrdě stát za svým. Myslím, že jsem v čele Poslanecké sněmovny dokázal, že dovedu být tvrdý.

Pojďme si shrnout výhrady, které vůči vám z části ČSSD zaznívají. Zaprvé jste členem vedení, které stranu přivedlo k volebnímu debaklu. Co vy na to?

Určitě jsem byl součástí minulého vedení, jakkoli jsem nebyl součástí toho nejužšího, toho tzv. triumvirát­u. Velmi často jsem se pokoušel kolegy přesvědčit, že se měly některé věci udělat jinak, namátkou jsem zásadně nesouhlasi­l s postupem tehdejšího předsedy Sobotky ve vztahu k demisi nedemisi. Myslím, že to byla chyba, která de facto odstartova­la finální sestup ČSSD.

Proč jste tedy Sobotku veřejně hájil?

Takové věci se mají vyříkávat na uzavřených jednáních. A pokud člověk s argumenty neuspěje, má respektova­t usnesení většiny. Což jsem udělal, protože jsem nechtěl přispívat k obrazu rozpolcené ČSSD.

Další výtka: Nikdy v životě pořádně nepracoval, je líný.

Začínal jsem v automobilc­e Škoda na montáži motorů jako brigádník. Pak jsem tam pracoval jako praktikant na oddělení plánování a řízení náhradních dílů. Pro ČSSD jsem odpracoval dvě úspěšné volební kampaně. Jak v roce 2010, tak v roce 2012 to bylo permanentn­í nasazení sedm dní v týdnu. Takže je za mnou kus práce. Nikdo z kandidátů, s nimiž jsem během těch kampaní pracoval, by o mně, myslím, neřekl, že jsem se flákal nebo jsem byl líný.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia