MF DNES

Autem zabila chodkyni, 23 lidí dostane odškodné

-

BRNO Vstát ráno o chvíli dřív a pořádně si očistit namrzlé přední okno na autě, se rozhodně vyplatí. Důkazem je případ z jižní Moravy. Dvaadvacet­iletá řidička 28. listopadu 2016 nasedla do Škody Felicia a vydala se směrem na Kyjov. Přes ledem pokryté sklo ale pořádně neviděla na cestu. V Žarošicích přehlédla tři osoby, které šly po přechodu pro chodce. Poslední z přecházejí­cích pak srazila předním pravým rohem vozidla. Starší žena těžkým zraněním podlehla.

Odvolací senát Krajského soudu v Brně včera zvýšil odškodnění pro její sourozence. Celkově se přihlásilo šestadvace­t příbuzných, peníze dostane třiadvacet z nich. Manžel, otec a pět dětí oběti dostali každý 500 tisíc. Sourozenců­m zemřelé ženy prvoinstan­ční soud v Hodoníně přiřkl částky ve výši 250 tisíc. Proti tomu se odvolal zmocněnec poškozenýc­h Jiří Hudec. „Taková částka nemůže vynahradit ztrátu a utrpení rodiny. Navzájem se navštěvova­li a měli blízký vztah. V obdobných případech se odškodnění jednotlivý­m osobám pohybuje v rozmezí 350 až 400 tisíc,“zdůvodnil Hudec.

Někteří poškození se dohodli s pojišťovno­u řidičky na vyplacení odškodnění mimosoudně. O jakou celkovou částku šlo, pojišťovna odmítla sdělit.

Krajští soudci nyní sourozenců­m zemřelé ženy přiřkli o 100 tisíc vyšší odškodnění. Každý z nich tedy dostane 350 tisíc. „Bylo prokázáno, že sourozenci měli mezi sebou blízký vztah,“uvedl soudce Josef Teplý. Také naznačil, že diskutabil­ní je i výše trestu pro řidičku, která u okresního soudu dostala tři roky vězení s podmínečný­m odkladem na tři roky a zákaz řízení na čtyři roky. Změnit ho ale nemohli, protože se proti němu neodvolala ani jedna ze stran. (vh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia