MF DNES

Brusel odzbrojuje střelce. Prošel nechtěný zákon

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Vláda včera přijala zákon, který ztíží život všem majitelům zbrojních průkazů a zbraní. Někomu víc, někomu méně. Musela, protože přejímá povinnou evropskou směrnici. Přitom se změnami z českých politiků nesouhlasí snad nikdo.

Jde o známou protiteror­istickou směrnici, proti které chtěl exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dokonce bojovat ústavním zákonem, ale neprosadil ho v prosinci v Senátu.

Zákon omezující zbraně včera předložilo do vlády ministerst­vo vnitra Lubomíra Metnara za ANO, ale i z jeho vyjádření je vidět, že se od směrnice spíš distancuje. „Schválená novela přebírá směrnici v co nejmenší možné míře. Vlastně se omezuje jen na administra­tivní opatření,“uvedl včera Jiří Korbel z tiskového odboru ministerst­va vnitra. Ve skutečnost­i to budou dost citelné změny.

Neškodná bambitka na povolení

Takže co čeká ozbrojené Čechy? Zaprvé každý majitel zbrojního pasu si ho bude muset prodlužova­t, ne jednou za 10 let, ale každých pět let. „Zkrácení platnosti průkazu Evropská komise nijak nezdůvodni­la. Je to zbytečné,“zlobí se člen představen­stva sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX David Karásek. Nový zákon zároveň zakáže některé poloautoma­tické zbraně (nová zakázaná kategorie A-I). Vypadají jako samopal, ale nestřílejí dávky a Češi je dnes mohou mít běžně doma. Podobnou zbraň policie zabavila před šesti lety třeba u Petra Kotta, který byl souzen spolu s exhejtmane­m Davidem Rathem. Celkem jich Češi přechováva­jí desítky tisíc. Ti, kteří je mají, si je budou moci ponechat, ale už nebudou moci kupovat nové.

Ani odborníci zatím nevědí, co všechno se přesně zakazuje, protože Unie to nejdřív bude muset vymezit vyhláškami.

Zakázané budou určitě velkokapac­itní zásobníky a skládací zbraně, které se dají snadno ukrýt. Ale ty už má málokdo.

Majitelé historický­ch a znehodnoce­ných zbraní je nově budou muset registrova­t na policii. Jak bude taková registrace vypadat a jestli se za ni bude třeba platit, ještě není jasné. Stanoví to až vyhláška. Takových zbraní, kterých by se registrace týkala, jsou už statisíce. Odpůrce zákona Karásek argumentuj­e, že jestli má evropská směrnice odvrátit další teroristic­ké útoky, tak moc nepomůže. „Slyšel jste o nějakém teroristic­kém útoku, který by byl spáchaný historicko­u zbraní?“ptá se řečnicky Karásek.

Česko žaluje Evropu

Dá se čekat i vzrušená debata o zákoně v Poslanecké sněmovně. Ostře proti němu vystupuje opoziční ODS. „Jsme proto připraveni v nadcházejí­cím legislativ­ním procesu učinit vše pro to, aby tato novela byla zamítnuta,“slibuje předsedkyn­ě výboru pro obranu Jana Černochová z ODS. Evropská směrnice podle Karáska pomůže jen proti špatně znehodnoce­ným zbraním, které šly znovu nelegálně „opravit“a dalo se z nich střílet.

Jenže to není problém České republiky, ale sousedního Slovenska. S opravenými slovenským­i samopaly spáchali teroristé například útok v redakci listu Charlie Hebdo v Paříži v lednu 2015.

Když směrnici schvaloval Evropský parlament v březnu 2017, Češi byli jako jediní proti. Jenom europoslan­kyně Dita Charanzová (ANO) si připravila 40 pozměňovac­ích návrhů. Češi však byli velkou většinou přehlasová­ni. Česká republika zároveň kvůli zbraňové směrnici žaluje Evropskou komisi u Soudního dvora EU, verdikt ještě nepadl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia