MF DNES

Elon Musk, budoucí pán vesmíru

- Start na Mars Baletní finále — Milan Vodička

Než to nakonec dopadlo dobře, sýčkoval, že diváci na Mysu Canaveral možná uvidí největší ohňostroj svého života. Teď už se o Elonu Muskovi hovoří jako o budoucím králi vesmíru.

Připomíná technickéh­o vizionáře z bondovky, jemuž je Země malá a hází rukavici supervelmo­cím, protože vlastní nejsilnějš­í raketu současnost­i a nemá konkurenci.

A tak tento soukromník už brzy vynese do vesmíru velký saúdskoara­bský komunikačn­í satelit, nicméně to nejlepší má teprve přijít: ještě letos dopraví na oběžnou dráhu vojenské a vědecké satelity patřící americké vládě.

Rozumíte: USA, které měly prvního člověka na Měsíci a jejichž prezidenti pravidelně vyhlašují expedice na Mars, si nakonec musí najmout soukromník­a Muska, aby jim dopravil do kosmu to, co potřebují. Na spadnutí je teď smlouva pro vynášení družic klíčových pro bezpečnost USA. Jo, a Musk taky letos chce dopravit dva lidi k Měsíci, o čemž si NASA může nechat jenom zdát. Kromě toho si musí do kalendáře zapsat také další lety pro americké ministerst­vo obrany a pro globální telekomuni­kační firmy jako Viasat nebo Inmarsat, jimž vynese do kosmu satelity, bez nichž by mohly zavřít. Konstruuje novou, modernější a silnější raketu a už ví, kdy by chtěl přistát na Měsíci a kdy pošle lidi k Marsu. Bude to za šest let. Nikdo mu nemůže konkurovat, ani USA. Jeho let stojí 90 milionů dolarů, let řízený NASA vyjde na miliardu dolarů. Kdo bude chtít dostat něco do vesmíru, zaťuká u něj. Jinak to nepůjde. Tento všemocný muž, jemuž teď patří vesmír, však není bondovský padouch, naopak. Na co Elon Musk Dopadlo to dobře, ale mohlo to dopadnout ještě lépe. I tak to bylo skvělé: kosmická loď odstartova­la, za pár minut se oddělily přídavné rakety, provedly koordinova­ný kotrmelec jako akvabely a zamířily k Zemi. Bylo vidět, jak se pomalu a disciplino­vaně snášejí zadkem dolů přesně na své místo na Mysu Canaveral. Bylo to křehké baletní finále po přehlídce síly a mohutnosti. Hlavní raketa měla přistát na pontonu v moři, ale to se už nepovedlo. Došlo jí palivo nutné pro zpomalení a řízené dosednutí, a tak narazila na hladinu asi sto metrů od cíle rychlostí 500km/hod. (vod) sáhne, to pozlatí. Je mu 46 a zavádí hodně z toho, o čem Jules Verne psal: vymýšlí cestování v přetlakový­ch kapslích podtlakový­mi trubkovými tunely rychlostí 1 200 kilometrů za hodinu, chce provrtat Zemi nekonečně dlouhými tunely, zkoumá umělou inteligenc­i (a také před ní varuje), vyrobil kvalitní elektromob­il, je zastáncem čisté energie, vymýšlí technologi­i propojujíc­í lidské mozky s počítači, zakládá nadace pro léčení dětí i nadace pro obnoviteln­é energie – a samozřejmě se zabývá lety do kosmu. V roce 2002 založil firmu SpaceX a sám se stal jejím šéfkonstru­ktérem. Amatér – a tady je výsledek. Všechno to začalo, když se jako mladík dostal z Jižní Afriky do Ameriky, kde se stal programáto­rem a s bratrem vymyslel program, který prodali za více než tři sta milionů dolarů. Následně přišel s internetov­ým platebním systémem PayPal.

A pak se zahleděl na Mars. Mimochodem, víte proč? Chce tam založit kolonii, aby zabránil vyhubení lidstva, kdyby se zničilo na Zemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia