MF DNES

Založte si sídlo v Česku, vyzvaly úřady Uber

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­va průmyslu a obchodu a dopravy dokončují práce na nové podobě silničního zákona, který zlegalizuj­e provoz alternativ­ních taxislužeb, jako je americký Uber nebo estonské Taxify. Během následujíc­ích měsíců, ještě než předloha začne platit, chtějí efektivněj­i kontrolova­t podnikání těchto společnost­í.

Po úterním jednání úřady vyzvaly Uber, aby si v Česku zažádal o živnostens­ké oprávnění na volnou živnost. Po šoférech jezdících s touto aplikací požadují oprávnění pro přepravu osob v malém počtu – celkem do devíti lidí.

Od změn si úřady slibují účinnější dohled nad společnost­mi, které jsou trnem v oku klasických taxislužeb. Jednodušší bude pak například kontrola, zda za uskutečněn­é jízdy řidiči odvádějí daně.

„Dokud není subjekt v Česku usazen, musíte složitě žádat třeba irskou nebo nizozemsko­u daňovou správu, aby vám poslaly data. Nebo kontrolova­t oprávnění firem k podnikání v Irsku či Nizozemsku, což je pro české úřady méně komfortní, než když to máte ve svém vlastním městě,“uvedl ředitel odboru vnitřního trhu ministerst­va průmyslu Jan Havlík.

Taxify už v Česku zastoupení má, Uber se doposud k požadavkům ministerst­ev nevyjádřil. Miroslava Jozová, mluvčí české pobočky, která oficiálně spadá pod nizozemské zastoupení Uber v Evropě, pouze vzkázala, že je firma ochotná s českými úřady dále jednat. V povinnoste­ch mobilních platforem a právu států EU totiž stále panují pochybnost­i, které zcela nevyvrátil­o ani prosincové rozhodnutí soudního dvora EU.

To si státní správa vykládá tak, že firmy jako Uber podléhají koncesním povinnoste­m. „Od okamžiku rozsudku tedy nemůže Uber v České republice podnikat prostředni­ctvím své nizozemské pobočky, ale musí mít české živnostens­ké oprávnění na volnou živnost,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Jakub

Stát vyzval alternativ­ní taxislužbu, aby si zařídila živnostens­ké oprávnění. Umožní to snazší kontrolu podnikání

Stadler. Proti tomu však Uber dlouhodobě vystupuje a povinnosti mít živnostens­ké oprávnění se brání.

Úřady přitom připouštěj­í, že přinutit nadnárodní firmy respektova­t české podmínky nebude jednoduché. „Stát v současnost­i pro to nemá žádný legislativ­ní nástroj,“vysvětlil Havlík. Pomoci by tak měla až novela zákona, kterou připravuje ministerst­vo dopravy.

Ta zlegalizuj­e přepravu lidí na základě on-line aplikace místo nyní povinného taxametru. Takováto přeprava nebude mít status taxi, a tedy i výhody, které z něj plynou. Například je to používání vyhrazenýc­h pruhů nebo stání pro taxi. Fungovat bude podobně jako hotelové taxíky v režimu smluvní přepravy, ve kterém musí být cena odvozu dojednána dopředu. Aplikace by tak už nemohly účtovat cenu nejen podle kilometrů, ale i podle minut strávených ve voze. To jistě potěší cestující, kteří například kvůli kolonám pojedou déle, než chtěli.

Přeprava osob je první z oblastí sdílené ekonomiky, kterou chce Česko regulovat. Do této oblasti patří například platforma pro ubytování Airbnb nebo zprostředk­ování půjček Zonky.

Sdílená ekonomika má v Česku zatím zanedbatel­ný podíl na HDP. Ten se pohybuje v řádu setin procenta. S postupným zrychlován­ím internetu a rostoucí dostupnost­í chytrých telefonů se ale očekává nárůst jejího významu na hodnotu zhruba jednoho procenta HDP.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia