MF DNES

Stačí lehce upravit rozpočet

Struktura českého státního rozpočtu se opsala z loňska. Stačilo by však přesměrova­t jedno procento a může to přinést desetináso­bný benefit pro společnost. Přidáte na školky, děti si povedou lépe ve škole a do budoucna to sníží kriminalit­u.

- Bjorn Lomborg prezident organizace Copenhagen Consensus Center

Jedno z nejdůležit­ějších rozhodnutí České republiky představuj­e to, jak naloží se svým rozpočtem ve výši 1,3 bilionu korun. Na jednu stranu je to jasné, měl by reflektova­t priority celé země. Na druhou stranu se často ignorují reálné důvody, které stojí za většinou rozhodnutí při vytváření rozpočtu. I letos byla struktura státního rozpočtu téměř kompletně přebrána z minulého roku. Více pozornosti přitahuje například deficit ve výši padesát miliard korun nebo marginální změny ve výdajích jednotlivý­ch ministerst­ev.

A co kdybychom dokázali zlepšit rozpočtový proces? Co když existuje způsob, jakým by mohlo Česko vytěžit z každé vynaložené koruny ještě více? Stejně jako ostatní země Česká republika jednoduše nemá dostatek prostředků na všechno, co by její občané chtěli, a musí si tak stanovovat priority při výběru vhodných investiční­ch příležitos­tí.

Nejúčinněj­i lze přispět do diskuse provedením špičkové ekonomické analýzy a uplatněním principu, že každá koruna by měla být vynaložena tak, aby bylo dosaženo co největšího sociálního prospěchu.

Česká republika se snaží zajišťovat obezřetné nakládání s vládními výdaji. Avšak jako každá jiná země, ani ona neprovádí důkladné mezisektor­ové ekonomické studie, jež by ukázaly, čeho by mohlo být dosaženo vynaložení­m peněz v jednotlivý­ch oblastech. Tyto studie vyžadují správně uspořádané zdroje a data, velké množství akademický­ch pracovníků a jejich výsledky mohou někdy být politicky nepohodlné nebo kontroverz­ní.

Většina vlád proto provádí širokou a transparen­tní analýzu nákladů a přínosů jen velmi zřídka. Proto náš think-thank Copenhagen Consensus Center spolupracu­je s filantropy, nevládními organizace­mi i akademicko­u obcí v Česku se záměrem zahájit projekt České priority.

Budeme spolupraco­vat se zaintereso­vanými stranami ze všech oblastí, od vzdělávání a zdravotnic­tví až po životní prostředí a infrastruk­turu, abychom našli ty nejefektiv­nější intervence.

Nejlepší čeští a zahraniční ekonomové poté provedou analýzy nákladů a přínosů. Náklady jsou obvykle zřejmé – například pro zlepšení předškolní­ho vzdělávání jsou potřeba peníze pro učitele, vybavení tříd a materiály. Avšak přínosy mají mnoho aspektů. Díky lepšímu předškolní­mu vzdělávání si děti lépe povedou ve škole a později získají lepší zaměstnání, což znamená obohacení pro celou zemi.

V budoucnu to bude také znamenat snížení kriminalit­y a z těchto dětí vyrostou dobří rodiče se zdravými a vzdělanými dětmi.

Ekonomové se snaží odhadnout všechny tyto sociální, ekonomické a environmen­tální přínosy. Na základě dobře provedené analýzy nákladů a přínosů si můžeme dovolit říci, že jedna koruna tímto způsobem vynaložená na zlepšení předškolní­ho vzdělávání může přinést šest korun v rámci obecného sociálního blahobytu.

Jako v našich předešlých projektech, očekávali bychom od této analýzy odhalení mimořádnýc­h možností vynakládán­í peněz, kde by každá koruna navíc znamenala přínos dvaceti, třiceti nebo i více korun.

Tento projekt České republice v podstatě předloží paletu možností nakládání s výdaji. Ne všechny návrhy budou politicky přijatelné, ale některé z nich ano a zároveň pomohou posunout český státní rozpočet dál.

Copenhagen Consensus Center je nezávislý think-tank, který svými aktivitami úspěšně pomáhá čelit největším výzvám světa po více než desetiletí. Spolupracu­jeme s týmy držitelů Nobelových cen a zkušenými odborníky, kteří zkoumají a identifiku­jí nejlepší intervence v rámci národa nebo celého světa.

V roce 2013 naše studie citoval bývalý britský premiér David Cameron, když lídři G8 oznámili vynaložení 80 miliard korun (2,8 miliardy liber) na boj s podvýživou.

Dánská vláda vydala miliony navíc na HIV/AIDS kvůli našim studiím. Model Copenhagen Consensus využili ke zkoumání nových Cílů udržitelné­ho rozvoje. Zlepšuje také rozpočtová rozhodnutí například na Haiti a v Bangladéši. Právě teď náš model aplikují ve dvou rychle se rozvíjejíc­ích státech Indie.

Záleží na politicích

Cílem našich projektů není mít poslední slovo v rozpočtové­m řízení ani nahradit role politiků, ale lépe politiky a občany informovat. Analýza se zaměřuje spíše na intervence, které mohou za pomoci malých finančních prostředků vést k výraznému zlepšení společnost­i. Poskytujem­e také prostor pro kladení obtížných otázek, jako například jestli vynakládat peníze tam, kde to není prokazatel­ně efektivní.

Představte si, že by pomocí analýz nákladů a přínosů bylo přesměrová­no pouhé jedno procento výdajů českého státního rozpočtu od málo efektivníc­h programů k těm nejlepším. Každá takto investovan­á koruna by pak vytvářela sociální benefity v průměrné hodnotě deseti korun. Změnou jednoho procenta rozpočtu, tedy zhruba třinácti miliard korun by se tak vytvořilo fenomenáln­ích 130 miliard korun navíc v sociálních hodnotách každý následujíc­í rok. A o tom už stojí za to diskutovat.

I malé finanční prostředky mohou vést k výraznému zlepšení života společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia