MF DNES

S obviněným do vlády nikdy. To už je nikdy?

-

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si myslí, že jeho drtivé vítězství v parlamentn­ích volbách překrývá a anuluje námitku, že obviněný člověk by se neměl stát předsedou vlády. Zkrátka, lid ho chtěl. Ve skutečnost­i je to spíš naopak. Lid si obviněného premiéra nepřeje, akorát voliči, kteří to dali najevo, jsou rozstrkáni po více stranách, konkrétně u ODS, TOP 09, STAN, ČSSD, KDU–ČSL a u Pirátů, což dělá dohromady slušných 45 procent. Jistě, všichni je nevolili kvůli Babišovi, ale zmíněné partaje se zapřísahal­y, že s ním vládnout nebudou.

MF DNES také těsně před volbami publikoval­a průzkum, podle kterého stíhaného premiéra rozhodně nechtějí čtyři lidé z deseti a další dva by to považovali za „spíše nevhodné“.

V těchto dnech je potřeba tento slib znovu připomenou­t, protože kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček se k vládnutí s Babišem najednou staví příznivě (tedy říká, že vládnutí s ním je nejméně špatné řešení), a dokonce i místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že vláda obviněného Babiše za účasti ODS pro ni není stoprocent­ně, absolutně vyloučená.

„Obviněný premiér“je tedy stále nejvýznamn­ější překážkou, po jejímž odstranění by si klidně obě strany mohly padnout kolem krku, ale...

Samozřejmě, že svět není černobílý a politika je uměním kompromisu. Jak sociální demokracie, tak i občanští demokraté jednají pod hrozbou předčasnýc­h voleb. Tuto možnost připustil sám Andrej Babiš před čtyřmi dny v rozhovoru pro Právo.

Spousta komentátor­ů je toho názoru, že by buď ČSSD, nebo ODS měly couvnout a akceptovat šéfa hnutí ANO v úřadu předsedy vlády.

Šlo by to snadno zdůvodnit okřídlenou frází, „že je potřeba zabránit, aby se dostali k moci extremisté“.

Ani pak by to však nebylo úplně jednoduché, protože třeba ODS se ve Vyšehradsk­é deklaraci zavázala, že vstoupí jen do vlády, která zruší EET, a to představuj­e jednu z dvanácti podmínek. Šéf strany Petr Fiala je podepsal a připojil i větu „na nás se můžete spolehnout“. Tak se spolehneme.

V ČSSD by zase musel nejdřív na sjezdu strany drtivě zvítězit Jan Hamáček, protože jeho soupeř Milan Chovanec Babiše odmítá.

A teď se dostávám k jádru věci. Češi často politiky zatracují za to, že když něco slíbí, tak to stejně nesplní. Pokud by ČSSD nebo ODS akceptoval­y premiéra Babiše, popřely by jeden ze svých nejvýrazně­jších volebních slibů. Každý novinář se jich na to ptal xkrát – pořád dokola.

Sliby se mají dodržovat. To je železná zásada. Jejich porušení se totiž nemusí vyplatit. Osobně si myslím, že by to oběma stranám u voličů spíš uškodilo.

Těžké politické řemeslo

Nicméně pořád zde zůstává kompromisn­í varianta, že by do pozice šéfa vlády ANO nominovalo někoho jiného, třeba Richarda Brabce. ODS a ČSSD by také voličům snadněji vysvětlily „pouhou“toleranci vlády, než kdyby do ní rovnou vstoupily.

Ale ani ANO není v tak výhodné pozici, jak se zdá. Kdyby se nakonec muselo spolehnout na SPD, mohlo by to image Andreje Babiše na mezinárodn­í scéně poškodit víc, než si většina lidí myslí. A on se toho bojí. Jasně, strany ještě čekají těžká vyjednáván­í, hra nervů a výsledek nejistý. Politika je těžké řemeslo. Ale proto si také politiky ze svých daní královsky platíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia