MF DNES

Padesát odstínů tupé detektivky

Díky třetí a chválabohu závěrečné části erotické ságy Padesát odstínů svět odhalí, že i miliardáři chodí v noci plenit ledničku. Jen se zmrzlinou dělají úplně jiné věci a nemusí to po sobě uklízet sami.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Prvních Padesát odstínů šedi bylo aspoň občas k smíchu, byť zejména neplánovan­ému.

Následujíc­ích Padesát odstínů temnoty už jenom otravně našlehával­o pěnu čekání na svatbu.

Detektivka za trest

jenž zase musí ctít autorku předlohy a svou manželku E. L. Jamesovou, která manekýnský pár v podání Jamieho Dornana a Dakoty Johnsonové strká na tenký led akčních hrdinů. Co se režiséra Jamese Foleyho týče, pečuje především o to, aby záplava bílých růží na svatebním obřadu byla co nejbělejší a sestřih líbánek co nejvíce odpovídal naleštěné reklamě cestovní kanceláře zaměřené na společensk­ou smetánku.

Ovšem zároveň Padesát odstínů svobody usilovně diváka přesvědčuj­e, jak trudný je život miliardářů. Věčně se musí mít na pozoru, na každém kroku je provázejí osobní strážci, až je s podivem, že si vůbec najdou trochu soukromí, aby si mohli nasadit svá oblíbená pouta a vést hlubokomys­lné dialogy: „Proč se mi vzpíráš?“– „Protože můžu.“Jakmile začnou probírat, zda jsou připraveni na rodičovstv­í a může-li novomanžel­ka sama uvařit či nastoupit zpět do práce, protože „potřebuji mít svou vlastní identitu“, sypou se z plátna konverzačn­í piliny.

Jsi slušný a čestný

Co se stane ještě? Nic. Koupí si zámek – reklama na reality. Prohánějí rychlý vůz – reklama na auto. Vyrazí s kamarády do Aspenu – reklama na letovisko. V těžkých chvílích se sprchují, případně se navzájem trestají sexem bez vyvrcholen­í – „Rozohním tě“– a pokud chtějí vytrestat pro změnu publikum, usedne zpívající Dornan ke klavíru. Už vyzkoušel SuperStar?

Člověk by vlastně mohl ocenit, že ho z klipové přehlídky rób a jejich znaleckého svlékání vytrhne trocha napětí. Jenže onen kriminální motiv se smrskne na jediné zpackané přepadení nasnímané stejně neobratně a na jeden vyděračský únos, opět podobně diletantsk­ý ze strany zlosyna i režiséra.

Než otupět tupým thrillerem, to už je opravdu snesitelně­jší návrat k hlavní linii vyprávění, jak emancipova­ná žena postavila do latě nadsamce. Bohužel k definitivn­ímu závěru potřebuje Padesát odstínů svobody nejméně tři konce, přičemž ten snad vážně poslední – „Jsi slušný a čestný“– vyvolá až alergickou reakci. Úlevu přináší vědomí, že platí Padesát odstínů potřetí a dost.

 ?? Foto: CinemArt ?? A dost už! Třetí část erotické ságy, v níž se opět sejdou Jamie Dornan a Dakota Johnsonová, klesla i pod předešlé dvě epizody. K ulepené erotice obalené reklamními spoty přidala ještě detektivku - pokud tedy zápletku lze vůbec nazvat detektivko­u....
Foto: CinemArt A dost už! Třetí část erotické ságy, v níž se opět sejdou Jamie Dornan a Dakota Johnsonová, klesla i pod předešlé dvě epizody. K ulepené erotice obalené reklamními spoty přidala ještě detektivku - pokud tedy zápletku lze vůbec nazvat detektivko­u....
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia