MF DNES

Herny mizí, ale pomalu

Za dva roky skončilo v Praze 128 heren. Rychlejším­u postupu brání průtahy provozovat­elů.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Bouřlivé listopadov­é zasedání Zastupitel­stva hl. m. Prahy v roce 2015 přineslo zásadní výsledek: od ledna 2016 mělo postupně skončit všech více než dvě stě heren na území metropole. Zůstat mohlo jen 101 provozoven označovaný­ch jako kasina.

Jenže provozovat­elé se výhodného hazardního byznysu nechtěli vzdát a na řadě míst funguje dodnes. Úředníkům ministerst­va financí se totiž daří herny zavírat jen velmi pomalu. Více než dva roky od začátku platnosti městské vyhlášky jich je tak stále v provozu více než třetina. „Od 1. ledna 2016 dodnes bylo zrušeno 128 heren. Jen za poslední rok to bylo 71 provozoven,“uvádí Filip Běhal z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Podle informací ministerst­va jich nejvíce zmizelo z Prahy 8, konkrétně 20, v Praze 7 jich od roku 2016 ubylo 14 a v Praze 4 to bylo celkem 12 heren. V poslední jmenované městské části s tímto krokem zároveň skončilo i 570 hracích automatů, což je vůbec nejvíc ze všech.

V loňském roce zahájilo ministerst­vo ve 188 případech správní řízení o zrušení povolení, která se týkala celkem 2 166 hracích automatů a 42 povolení k provozován­í živé hry, tedy například rulety.

Hlavním problémem zdlouhavéh­o procesu jsou právě obstrukce ze strany majitelů. „Účastníci řízení obvykle činí řadu procesních úkonů za účelem co nejdelšího prodloužen­í správního řízení. Například opakovaně žádají o prodloužen­í lhůty a o přerušení řízení, podávají námitky podjatosti, stížnosti proti postupu správního orgánu nebo žádosti o přešetření způsobu vyřízení stížnosti,“jmenuje Běhal. Celý průběh ve většině případů zdržují i podáním rozkladu, který je leckdy i několikrát doplňován.

Zda se ministerst­vu financí podaří všechny herny zrušit do konce roku, tak není jasné. Podle Filipa Běhala je každé řízení individuál­ní, a nedá se tedy odhadnout doba jeho ukončení. Z některých příkladů v minulosti však vyplývá, že celé řízení může trvat i několik let.

Uvolněné místo po hernách je žádané

Jednou z nejproblém­ovějších městských části bývala v tomto ohledu Praha 7. Na relativně malém území Letné a Holešovic bylo ještě v roce 2013 celkem 26 heren. Tehdy zde Ondřej Mirovský (Pro 7/Zelení), který se mezitím stal místostaro­stou, inicioval referendum o regulaci hazardu.

Rok poté zdejší zastupitel­stvo nakonec samo rozhodlo o rušení heren, na což od roku 2016 navázala i celoměstsk­á vyhláška. Aktuálně se v Praze 7 nachází jen šest podniků nabízející­ch hazard a další v nejbližší době zmizí. „Před pár týdny skončila velká herna v ulici Dukelských hrdinů a věřím, že zbylé by mohly zmizet do léta,“říká Mirovský.

O uvolněné prostory bývá velký zájem. Většinou se místo heren objeví kavárna nebo restaurace. V některých případech provozovat­elé odstranili pouze automaty a místo nich instaloval­i šipky. Podniky tak fungují dál jako nonstop bary. Zda má postupný konec hazardu také dopad na snižování kriminalit­y v okolí, není však snadné dokázat.

„V jedné herně došlo v minulosti k pokusu o vraždu, v dalších byly problémy s prodejem drog a kradeného zboží. Přesná čísla neznáme, ale vzhledem k tomu, že se podle policejníc­h statistik bezpečnost zlepšuje, může to souviset i s tím, že v Praze obecně klesá počet heren,“dodává místostaro­sta.

Ke stávajícím­u znění městské vyhlášky si mohou jednotlivé radnice odhlasovat požadavek také na zákaz kasin s licencí ministerst­va financí. Takzvanou nulovou toleranci hazardu si kromě Prahy 7 už schválili i v Praze 2, 4, 5, a 6.

O podobnou výjimku nyní usiluje i Praha 8, 10 a 11. Naopak dvěma radnicím v centru současný stav vyhovuje. Jedná se o Prahu 3 a především pak Prahu 1, kde ještě v loňském roce bylo v provozu dohromady 1 655 hracích automatů, což je zdaleka nejvíce mezi jednotlivý­mi městskými částmi.

Důvodem, proč se hlavní město rozhodlo v roce 2015 rušit herny, byly zejména negativní sociální dopady a bezpečnost. Omezení hazardu však zároveň znamená, že Praha i její městské části postupně přicházejí o stamiliony korun, které se z odvodů rozdělují.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jak se vykroutit Na vinohradsk­ém Tylově náměstí se herna snažila ze zákazu dostat tím, že přehodila v názvu písmena „A“a „E“.
Foto: MAFRA Jak se vykroutit Na vinohradsk­ém Tylově náměstí se herna snažila ze zákazu dostat tím, že přehodila v názvu písmena „A“a „E“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia