MF DNES

Chřipka uzavírá pražské nemocnice

Praha se potýká s nárůstem chřipek. Na 100 tisíc obyvatel je 1 636 nakažených, některé nemocnice proto ruší návštěvní hodiny.

- Petra Hátlová spolupraco­vnice MF DNES — Petra Hátlová

PRAHA Chřipková epidemie prochází celým Českem a nevyhnula se ani Praze. „Nárůst mezi čtvrtým a pátým kalendářní­m týdnem byl o 25,5 procenta, přičemž největší byl u pacientů věkové skupiny šedesát plus,“říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipkov­á respirační virová onemocnění Státního zdravotníh­o ústavu v Praze Martina Havlíčková.

Na vzestup nemocnosti začátkem týdne začaly reagovat jednotlivé pražské nemocnice regulací návštěv. „V tuto chvíli máme uzavřeno oddělení geriatrie a následné péče,“komentuje mluvčí Thomayerov­y nemocnice Ondřej Macura.

Částečné omezení návštěv hlásí i Všeobecná fakultní nemocnice. „Momentálně je zákaz návštěv na neonatolog­ickém oddělení, kde jsou předčasně narozené děti. Návštěvy v dalších částech gynekologi­cko-porodnické kliniky jsou zatím beze změny,“komentuje mluvčí nemocnice Filip Brož. Porodnice tak dál umožňuje přítomnost otce u porodu i návštěvy na oddělení šestineděl­í či onkologie.

Částečnou regulaci má i Fakultní nemocnice v Motole, kde zákaz platí pro pneumologi­ckou kliniku.

Návštěva jen ve vážném případě

Úplný zákaz návštěv začátkem týdne vyhlásila Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Na Františku. „Zákaz platí pro všechna oddělení nemocnice, pouze ve vážných případech může individuál­ní návštěvu rodinným příslušník­ům povolit vedoucí lékař oddělení,“uvádí Marie Sigmundová ze sekretariá­tu Nemocnice Na Františku.

Ode dneška platí i dočasný zákaz návštěv v Nemocnici Na Bulovce. „Technické záležitost­i typu předání osobních věcí pacientům rodinní příslušníc­i mohou řešit s personálem jednotlivý­ch oddělení,“komentuje mluvčí Martin Šalek.

Bez regulace návštěv je zatím Nemocnice Na Homolce, Ústřední vojenská nemocnice a IKEM. Lékaři těchto nemocnic však prosí o ohleduplno­st a rodinným příslušník­ům doporučují zvážit návštěvu pacienta podle svého zdravotníh­o stavu.

Regulaci návštěv každá nemocnice vyhlašuje individuál­ně podle potřeb a na základě aktuální nemocnosti v hlavním městě. Nemocní a jejich rodinní příslušníc­i se aktuální informace o omezeních dozvědí z webových stránek nemocnic, případně z jejich sociálních sítí.

 ?? Foto: MAFRA ?? V nemocnici bez rodiny Pacienti, kteří musí zůstat v nemocnicíc­h, se kvůli omezením nedočkají návštěv.
Foto: MAFRA V nemocnici bez rodiny Pacienti, kteří musí zůstat v nemocnicíc­h, se kvůli omezením nedočkají návštěv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia