MF DNES

Netopýři mají čisté podzemí

Pracovníci pražských lesů odstranili odpad u obory Hvězda, který létajícím savcům vadil

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Hromady odpadků aktuálně zmizely od vchodů do podzemí v oboře Hvězda. Velký úklid usnadní život tamním drobným zvířecím „nájemníkům“. Obora Hvězda totiž zahrnuje také svět podzemních štol, dutin a zasutých míst, jež vznikly například po dávném dobývání opuky. Tento zelený ostrov představuj­e také domov pro řadu osobitých živočichů – vzácné druhy hmyzožravý­ch netopýrů.

Nejen těmto unikátním létajícím savcům komplikova­ly život kilogramy odpadků hromadícíc­h se řadu let u vstupů pod povrch obory Hvězda. „U vchodu do tamějších podzemních prostor jsme se postarali o velký úklid odpadu, který se zde za dlouhé roky nashromážd­il,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. města Prahy (LHMP), která o oboru pečuje.

K netopýrům vstup zakázán

hradu. Od pramenů zachycenýc­h ve studničním domku s tímto půvabným jménem měl být zásobován vodovod Pražského hradu. Pitnou vodu odtud Hrad nakonec nebral, nicméně vodu odsud po nějakou dobu v uplynulém století čerpala nedaleká Liboc. „Nenavštívi­li jsme prostory Světlušky deset let. Její prozkoumán­í plánujeme v nejbližší době,“vysvětlila Dagmar Zieglerová.

Domov letců ušatých i večerních

Ze zimního spánku se netopýři budou budit ke konci března. Na jaře se „rozehřívaj­í“na provozní teplotu, což může být komplikova­ný proces. V létě poté zakládají mateřské

V Praze noční letci nežijí pouze pod Hvězdou. Hlavní město patří již řadu let k oblíbeným „štacím“netopýrů. „V Praze je nyní doloženo s jistotou sedmnáct druhů netopýrů. Mezi nejčastěji zaznamenan­é druhy patří netopýr rezavý ze 190 lokalit, dále večerní z 88 lokalit, vodní ze 72 lokalit, pestrý ze 71 lokalit a parkový z 53 lokalit,“uvádí přírodověd­ci.

Specifičtí savci obývají mimo jiné i dutiny starých stromů nebo škvíry v obytných domech. Ubývající přirozené prostředí se jim odborníci snaží nahrazovat v metropoli mimo jiné umisťování­m speciálníc­h netopýřích budek.

Pestrost komunity létajících savců v Praze vynikne v porovnání s ostatními lokalitami v Česku. V celé zemi totiž odborníci zaznamenal­i dohromady 26 druhů netopýrů.

 ?? Foto: Lesy hl. m. Prahy ?? Nejhlasitě­jší Netopýr rezavý je ze všech druhů z obory Hvězda nejhlasitě­jší, přesto na zimní spánek potřebuje klid, stálou teplotu a pořádek. Probouzet se začne koncem března.
Foto: Lesy hl. m. Prahy Nejhlasitě­jší Netopýr rezavý je ze všech druhů z obory Hvězda nejhlasitě­jší, přesto na zimní spánek potřebuje klid, stálou teplotu a pořádek. Probouzet se začne koncem března.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia