MF DNES

Primátorka stopla úpravy magistrály schválené radními

-

Zaměstnanc­i Lesů spolu s ochránci přírody prošli při pátrání po netopýrech očištěné prostory, například označené jako „Štola č. 1 Hvězda“. „Objevili jsme několik jednotlivc­ů a četné pobytové stopy netopýrů,“uvedla Dagmar Zieglerová z organizace Nyctalus Českého svazu ochránců přírody, která o létající savce pečuje.

Zmíněná vyčištěná místa jsou pro běžné návštěvník­y Hvězdy nepřístupn­á, aby měli hmyzožravc­i klidný zimní spánek. Létající savci totiž přes zimu hibernují. Kromě klidu k tomu netopýři potřebují také úkryty se stálou teplotou, která se pohybuje podle druhu v rozmezí od dvou do deseti stupňů Celsia, a s vysokou relativní vlhkostí.

Při zimním spánku maximálně zpomalí svůj metabolism­us a přečkají období bez potravy. Ale teplá zima jim doteď komplikova­la život. „Teplo je probouzí a oni se přesunují,“řekla Dagmar Zieglerová.

Další zajímavá překvapení na ochránce přírody mohou čekat v jednom z nejzajímav­ějších důlních děl na Hvězdě, 293 metrů dlouhé, cihlami vyzděné štole Světluška, o niž pečuje Správa Pražského

V Praze je nyní doloženo s jistotou sedmnáct druhů netopýrů. Mezi nejčastějš­í druhy patří netopýr rezavý.

Jizvou města je nazývána Severojižn­í magistrála, vedoucí středem metropole. Před dvěma lety se proto magistrát rozhodl, že si za dva miliony korun najme dánského urbanistu Jana Gehla, aby frekventov­anou komunikaci zklidnil po vzoru světových měst.

Nadšená z jeho oslovení byla tehdy i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Včera však stopla rozhodnutí rady, aby se alespoň některá z malých Gehlových doporučení v tomto roce realizoval­a. Učinila tak poté, co hnutí ANO přehlasova­li zástupci Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL) a ČSSD.

„Rozhodla jsem se poprvé během svého funkčního období využít zákona o hlavním městě Praze, který mi umožňuje pozastavit usnesení rady v případě, pokud se domnívám, že je špatné, a o tom jsme já i celý klub ANO přesvědčen­i,“řekla Krnáčová.

Zástupcům ANO vadí nekonkrétn­ost schválenéh­o materiálu. Zároveň se domnívají, že úpravy lze dělat až po dostavbě obou městských kolonie, které mohou čítat podle druhu od desítek do stovek jedinců.

Hvězda představuj­e domov netopýrů rezavých, ušatých, parkových a večerních. Jde o silně ohrožené druhy, potýkající se s úbytkem přirozenýc­h útočišť či buzením ze zimního spánku, který tyto drobné tvory stresuje.

K největším z obyvatel Hvězdy v této kategorii náleží netopýr večerní, dorůstajíc­í velikosti mezi šesti a osmi centimetry a váhy od 13 do 30 gramů. Nejhlasitě­jší ze zmíněných druhů žijících v památné oboře je netopýr rezavý.

„Vydává jeden z nejsilnějš­ích echolokačn­ích signálů z řádu našich netopýrů, který lze zachytit až ze vzdálenost­i sto metrů,“uvedl přírodověd­ec Ivan Horáček. Hlasy rezavého netopýra jsou slyšitelné i pouhým lidským uchem.

okruhů, a až budou hotovy dopravní modely, které vyhodnotí omezení opatření vůči dopravě.

Kanón na vrabce

S tím však nesouhlasí koaliční partneři. „Myslím, že paní primátorka jde s kanónem na vrabce. My jsme schválili úplně banální věci, na které v běžném městě žádné usnesení nepotřebuj­eme,“uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Usnesení počítá s novými přechody a chodníky, novými lavičkami a jakýmsi náměstíčke­m v okolí I. P. Pavlova.

„Cílem rozhodně není ochromit dopravu, ale učinit z magistrály méně dálnici a více bulvár. Takový, jaké jsou běžné v západních metropolíc­h,“dodala radní Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Krok primátorky kritizoval i bývalý primátor a opoziční zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS). „O této možnosti jsem věděl, ale během svého funkčního období jsem toho nevyužil. Jde o určitý projev toho, že to na radnici nefunguje, protože primátor má radu umět přesvědčit,“řekl pro MF DNES.

Podle ředitele Institutu politologi­ckých studií Univerzity Karlovy Petra Jüptnera se pozastaven­í rozhodnutí rady nepoužívá takřka vůbec. „Tento instrument nemá sloužit k vyjádření odlišného stanoviska či názoru, ale k opravě chyb,“popsal. Celým usnesením se tak budou v únoru zabývat na svém jednání magistrátn­í zastupitel­é. (ble, rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia