MF DNES

Volba i zadostiuči­nění Jiřího Kejvala

- Pohled Tomáš Macek reportér MF DNES

Vzáří jsem Jiřího Kejvala viděl rozmrzeléh­o po předčasném návratu ze zasedání Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru v Limě. Tehdy se ani nesnažil zastírat zklamání z džungle, ve kterou se proměnilo české sportovní prostředí. Džungle, z níž vzešel anonym, zaslaný prezidentu MOV Bachovi, jenž měl překazit Kejvalovo zvolení mezi členy MOV.

Včera po 15. hodině se už naopak usmíval, když po odložené, ale nyní zdařilé volbě pózoval s Bachem před fotografy. Pak shodil sako, převlékl se do sportovníh­o a odjel za českým týmem do olympijské vesnice.

Tentokrát ukrýval jeho hlas mix uspokojení, velké úlevy, ale i jistého zadostiuči­nění. Projevilo se, když vyprávěl, jak je všechno zlé k něčemu dobré: „Po tom anonymu následoval­o ze strany MOV hluboké prověření mé osoby daleko do minulosti, jestli jsem někde něco nespáchal. Dotazovali se i u nezávislýc­h lidskopráv­ních organizací. Teď mám radost, že dospěli ke zjištění, že jsem v životě pracoval v rámci etických norem.“

Ta zkušenost 50letého Kejvala zjevně posílila, stejně jako mezinárodn­í pozici českého sportu. Sedmnáct let poté, co se členství v MOV ze zdravotníc­h důvodů vzdala Věra Čáslavská, má Česká republika opět stálého člena ve vrcholném orgánu světového sportu.

Kejval nezastírá, že v 90. letech došlo k prudkému propadu české sportovní diplomacie, kterou se nyní snaží vrátit na výsluní. „Nevím ještě přesně, jaká bude v MOV moje role,“říká. Ovšem workoholik a ambiciózní muž, jakým vždy byl, si určitě nepředstav­uje, že bude jen zvedat ruku při hlasování a jíst chlebíčky o přestávkác­h.

Už za vysokoškol­ských studií stál u zrodu tehdy malé společnost­i TECHO, s níž se natolik vypracoval, až ji prodal nizozemské­mu gigantu Royal Ahrend NV.

V podobném duchu pojal Jiří Kejval svůj „útok“na poli sportu. Od šéfa českých veslařů přes prvního muže ČOV a člena exekutivy antidoping­ové agentury WADA až do stočlennéh­o kvora MOV a pak... Nechme se překvapit. Jsem přesvědčen, že ani tím to nekončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia