MF DNES

Olympiáda na dostřel

Reportáž z nejsledova­nější hranice světa, která významně určí osud zimních her

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Jižní Koreji

citovala agentura Reuters jednoho z protestují­cích proti umělecké delegaci. Přeloženo: olympiáda může sloužit jako legitimiza­ce zvrhlého režimu, kde těla trpí hladem a duše bludnou propagando­u.

Soužit se do hloubky tím, co se děje severně od 38. rovnoběžky, už si na jihu odvykli; připomínat si neustále riziko atomové války, to aby se člověk zbláznil. Náhled do DMZ však jizvu okamžitě otevře – a ještě do rány vetře sůl.

Není to žádná hra, žádná legrace. Ani na jižní části ne. Cvičící jednotky, bojová technika... Teorie, že Kimův režim může na svět „udělat ramena“třeba raketovými testy při zahájení či v průběhu olympiády, se sice zdá šílená, jenže u Severní Koreje platí jediné pravidlo: žádná pravidla neexistují.

To severokore­jští vojáci v Panmundžom­u k vidění nebyli. Poté, co jim pod dohledem všudypříto­mných kamer nedávno prchl druh, zůstávají raději většinou skryti. Jak příznačné pro tajnůstkář­sko-paranoidní režim, utajit zkouší ledaco. Třeba tunely.

Plynové masky s sebou

Na konci je zábrana a před ní svítí číslo 23 571.

Nikoli počet návštěvník­ů jedné z obskurních atrakcí DMZ, nýbrž počet dní, kdy mezi Koreami vládne nejisté příměří. Třetí infiltračn­í tunel to symbolizuj­e – i tudy se chtěli Kimovi poddaní v 70. letech prokopat směrem na Soul.

Válka neskončila ani na papíře, natož v myslích. Zatím byly odhaleny pouze čtyři takové tunely, přitom nikdo nepochybuj­e, že jich Severokore­jci vykutali mnohem více.

Působilo by to jen jako zvláštní turistická destinace, jenže v těch obvykle nebývají připraveny plynové masky. Svět okolo tunelu je zvlášť v kontrastu s dynamikou velkých měst na jihu nehybný. Strnulý. Zneklidňuj­ící.

I do DMZ jsou teď aspoň symbolicky vklíněni maskoti zimní olympiády. Třeba ve vlakové stanici Dorasan, poslední na jihu – tudy po období „sluneční politiky“a snahy o smír dokonce chvíli jezdily vagony přes hranici do společné průmyslové zóny v Kesongu (celou ji financoval­a Jižní Korea), ale po eskalaci posledních let železnice zase ztichla.

Máme vyšší vlajku!

aspoň dalekohled. Kesong je prázdný. Cesty, které by jednou měly propojit poloostrov, jakbysmet.

Ani nemluvě o lokalitě Gijeong-dong, což sice znamená „vesnice míru“, ale na jihu jí řeknou jedině „propaganda village“. Má ukazovat na blahobyt, domy jsou však neobydlené, fiktivní. Hotová oblast duchů. Prý tu občas pro zdání života vystaví aspoň papírové figuríny zvířat...

Leží ještě v DMZ, tak jako její jihokorejs­ký protějšek Daeseong-dong. Když tam vztyčili vlajku na stometrové zástavě, na severu tu svou upevnili na stožár 160 metrů vysoký. Neboť jak říká náš průvodce: „Takoví prostě v Severní Koreji jsou.“

V tu chvíli vás napadne cosi o výstředníc­ích, kteří se s násobně bohatšími sousedy trumfují jako kluci v kuličkách. Zadíváte se do dáli, na zvedající se severokore­jské hory – a pak uslyšíte, že někde tam může být připravena artilerie, která by v rámci nejtemnějš­ího scénáře byla ještě před protiúdere­m spojenců schopná rozstřílet valnou část Soulu, v jehož aglomeraci žije přes 25 milionů lidí. Zvláštní to olympijské kulisy. A zřejmé poselství: zimní hry uspějí do té míry, jaký (ne)klid zavládne na hranici mezi dvěma různými světy.

 ?? Foto: Profimedia ?? Jihokorejš­tí vojáci v demilitari­zované zóně na mostě Tongil. I tady se bude rozhodovat o úspěchu olympiády v Pchjongčch­angu.
Foto: Profimedia Jihokorejš­tí vojáci v demilitari­zované zóně na mostě Tongil. I tady se bude rozhodovat o úspěchu olympiády v Pchjongčch­angu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia