MF DNES

Vítáme mužský lední hokejový tým. Češi už jsou v Soulu

-

Robert Sára reportér MF DNES v Soulu

Zvlášť mezi všemi těmi korejskými „klikyháky“cedule s českým nápisem našince na první pohled zaujme. A i když je ten vzkaz lehce krkolomný, tak je především milý: „Korea University vítá mužský lední hokejový tým České republiky.“

Z kabiny zrovna vyhrává Marie Rottrová, byť publikum teď nemá,

části infrastruk­tury včetně toho mostu okamžitě do povětří.

Zneužitá olympiáda?

Na olympiádu míří společný tým hokejistek z jihu i z KLDR, říše třetího z Kimů „last minute“vyslala i další sportovce a na jihu zakotvil také severokore­jský parník se 140členným orchestrem, který má hry umělecky zkrášlit. Ještě víc zarezonova­lo to, že přijet má i 30letá sestra Kim Čong-una.

To zní jako dobré zprávy. Podle logiky, že když se zástupci prapodivné autokracie zúčastní, sníží to rizika a zvýší bezpečnost.

Až na to, že ve vztahu se Severní Koreou žádná logika neexistuje.

„Přijeli, aby z nás udělali blázny,“ protože 18 mužů napůl v červených a bílých dresech se zrovna prohání po ledě. Aneb vítejte v hale Korejské univerzity, kde se od včerejška připravuje hokejová reprezenta­ce na blížící se olympiádu.

Zatím v okleštěné sestavě, protože úterním nočním letem z Prahy do Soulu se vydali hráči z KHL a švýcarské ligy. Ti z tuzemské extraligy (výjimkou byl sparťan Řepík) odletěli kvůli úternímu kolu až včera vpodvečer. A teprve dnes večer korejského času se národní tým poprvé potká v kompletní sestavě.

Kroutím se do krkolomnýc­h pozic, protože strop tu má ani ne 160 centimetrů. I když jsou stěny vyztužené a osvětlené, jde o dosti tísnivé, skličující prostředí; vzduch těžkne.

„Už se na to těšíme, protože nácvik přesilovýc­h her, oslabení je komplikova­ný. My těch tréninků pohromadě nebudeme mít moc, ale musíme se s tím vyrovnat,“řekl asistent trenéra Jiří Kalous.

Ve středu právě on týmu velel, protože v Soulu chyběl i kouč Josef Jandač. Ten kvůli extraligov­ému kolu odsunul svůj odlet, protože chtěl případně z Česka řešit, pokud by se některý z nominovaný­ch ještě v poslední hrací den zranil. Dobrá zpráva – nic řešit nemusel. „Nikdo se nezranil, nenastoupi­l

Nahlédnout do Kesongu tak lze jen z nedaleké pozorovate­lny Dora. Za 500 wonů, necelou desetikoru­nu, vás do Severní Koreje přenese pouze Martin Erat, který měl mít nějakou virózu. Není to vážné, jen se asi necítil optimálně a nechtěl riskovat, že by se to mohlo rozjet,“vysvětlil Kalous.

A tak paradoxně jediným, kdo má teď podlomené zdraví, je sám Jandač. Trápí ho nachlazení.

Francouz: Je to tady jiná planeta

Tým se ve středu po 11hodinové­m letu z Prahy přesunul do luxusního hotelu Four Seasons, ze kterého to má do haly necelou půlhodinu. Ač tu obvykle v předražený­ch apartmánec­h bydlí celebrity, díky zdejšímu generálním­u manažerovi, který pochází z Čech, se hokejistům podařilo zajistit slušnou cenu. A po pár hodinách volna si i hráči poprvé zatrénoval­i.

Jsou nadšení ze zázemí – nejen toho hotelového – protože třeba do Koreje letěli v byznys třídě. „Přelet byl v takovém komfortu, jako když spíte doma na posteli,“říkal brankář Pavel Francouz. „Člověk si spíš připadá, že letěl na jinou planetu než do jiné země.“

Snad jen jediná výtka – byť na zimní olympiádě poněkud úsměvná – by tu byla: na zimáku je zima. „Na konci tréninku jsem už cítil, že mě zebou prsty na nohou. Vzpomněl jsem si, jak jsem jako malý hrál za žáky na otevřených zimácích. Brečeli jsme zimou, ale nemohli jsme nic dělat,“popisoval obránce Jakub Nakládal.

V Soulu zůstane tým do neděle, kdy tu odehraje přípravný duel s Finskem. O den později se přesune do olympijské vesnice a ve čtvrtek vstoupí do turnaje zápasem proti domácí Koreji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia