MF DNES

Fotbal made in Valmez

Další sázkařská kauza ze třetí ligy? Po Mohelnici je v podezření také Valašské Meziříčí.

- David Čermák Jan Palička

Skupina Mňága a Žďorp své debutové album z roku 1991 pojmenoval­a Made in Valmez.

Stejný název by teď, o sedmadvace­t let později, mohla nést i složka s novými informacem­i o fotbalové sázkařské aféře, která se rozpoutala v nižších soutěžích.

Zatímco třetiligov­á Mohelnice s tajemným čínským investorem vyčkává, jestli jí na dveře zaťukají policejní vyšetřovat­elé, vyplouvají na povrch další podezření.

To nejčerstvě­jší se týká právě Valašského Meziříčí, po podzimu sedmého týmu třetí nejvyšší soutěže. Také u něj ve třech případech zaznamenal­a společnost Federbet, která mapuje podvodné sázkařské praktiky, neobvyklé výkyvy kurzů.

Dva případy jsou čerstvé: porážky 0:7 a 2:7 v zimních přátelskýc­h utkáních s Ostravou a Prostějove­m. A jeden podzimní, propojený s už dobře známým případem Mohelnice – vzájemný zápas přinesl vítězství Valašského Meziříčí 2:1 a zvláštně se během něj měnil hlavně kurz na počet vstřelenýc­h branek.

„Já o žádných výkyvech nevím. A pokud tam nějaké byly, je to problém lidí, kteří sázejí,“tvrdí Pavel Býma, bývalý prvoligový rozhodčí a ještě na podzim sportovní manažer Valašského Meziříčí. „Kdyby kluci Mohelnici neporazili, měli by zastavené výplaty. Prémie za celý říjen, což je hodně. Co se píše, je problém Mohelnice, ne náš. Nevím, proč nás do toho někdo zatahuje.“

Zápasy s Ostravou a Prostějove­m zase podle něj ovlivnilo, že se hrály v rozmezí pouhých 24 hodin. Jenže údaje Federbetu nahrávají i jiným scénářům. A Býmovi, který právě po debaklech v přípravě v klubu „po dohodě“skončil, těžko někdo odpáře pověst, která se s ním táhne.

Jako sudí nakoukl do nejvyšší soutěže, pravidelně pískal druhou ligu. Už tehdy nasbíral pár škraloupů, třeba za chyby v pohárovém utkání Hlučína se Zábřehem stál pět zápasů. Vztekali se na něj i hráči Bohemians, když v jejich zápase s Čáslaví nastavil devět minut a soupeř v posledních vteřinách vyrovnal.

Největší průšvih zažil v říjnu 2012, kdy policie odhalila, že ve svém penzionu Na Košíkárně pořádá nelegální pokerové turnaje. Býmovi, který sám poker hrával na vysoké úrovni, hrozilo až šest let vězení, razie v jeho podniku navíc odhalila i pančovaný alkohol. Skončil ve vazbě, ale u soudu pak vyvázl s podmínkou a mastnou pokutu.

Zatímco poker už podle svých slov nehraje, pískání baví Býmu i teď, šest let poté, co ho tehdejší předsedkyn­ě komise rozhodčích Dagmar Damková vyškrtla z listiny pro profesioná­lní soutěže.

Bizarní je historka z konce podzimu, kdy coby představit­el klubu odřídil přátelské utkání Valašského Meziříčí s Otrokovice­mi, které skončilo

Pavel Býma, bývalý manažer

divokým výsledkem 6:3. Kopaly se dvě penalty, během dvaceti minut druhé půle padlo šest gólů...

A především: utkání nechybělo v kurzové nabídce několika významných sázkových kanceláří! Byť v síti Federbetu tento zápas neuvízl.

„Ano, pískal jsem to,“přiznává Býma. „Před rokem jsem pískal celou zimní přípravu. Rád se proběhnu, nic špatného v tom nevidím. To je problém sázkovek, že to vypisují. Asi vědí, proč to dělají.“

Proč tedy? „Tuto záležitost komentovat nebudeme,“vzkázala včera společnost Bet365, která měla utkání v nabídce.

V rozhovoru pro MF DNES Býma tvrdí, že sám na sázkařské riziko upozorňova­l současného předsedu FAČR Martina Malíka – podle svých slov mu navrhoval, aby se na utkání nižších soutěží nesmělo sázet jednotlivě, ale jen v kombinaci s dalšími dvěma či třemi zápasy.

Jenže i kdyby Malík takový návrh skutečně zkusil prolobbova­t u českých sázkových kanceláří, na zahraniční, u kterých se na fotbalový undergroun­d sází nejčastěji, by pochopitel­ně neměl žádný vliv.

I proto bude zajímavé sledovat, co se bude dít ve Valašském Meziříčí na jaře. Kromě Býmy skončil i gólman Rohel, který byl na hřišti u obou výprasků v přípravě.

Aby toho nebylo málo, z vlastní vůle odešel i trenér Jaroslav Vodička, který nováčka soutěže vytáhl na sedmé místo. Na žádost MF DNES o rozhovor včera nereagoval, ale pro web valasskyfo­tbal.cz nedávno prohlásil: „Vedou mě k tomu důvody, které nechci blíž komentovat.“

Tak nějak teď vypadá fotbal made in Valmez.

O výkyvech kurzů nevím. Pokud nějaké byly, je to problém těch, kdo sázejí.

 ?? Foto: ČTK ?? Bývalý manažer Pavel Býma už ve Valašském Meziříčí nepůsobí, ale nad klubem visí podezření.
Foto: ČTK Bývalý manažer Pavel Býma už ve Valašském Meziříčí nepůsobí, ale nad klubem visí podezření.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia