MF DNES

Nedobytný (Petro)hrad. Z Češek vyzařuje velká síla

- David Mrzena

PRAHA Rychle naskočit do letadla směr Praha, sbalit věci na další týden a hurá za zbytkem fedcupovéh­o týmu do pražské O2 areny. Kočovný tenisový život je neúprosný, uspěchaný, náročný. V posledních dnech nikoli pro Petru Kvitovou – česká tenistka se k výběru připojila jako poslední, jako čerstvá vítězka turnaje v Petrohradu. Jak příznačný název města!

„Myslím, že mě tam měli rádi. Jen jsem jim vyřadila domácí Vesninovou už v prvním kole, ale za to se rozhodně omlouvat nebudu,“přidala dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka. Jedenadvac­átá trofej na okruhu WTA budiž pro Kvitovou pořádnou vzpruhou. Vždyť do letošní sezony nevkročila zrovna znamenitě, na Australian Open se pakovala už v prvním kole. Po přesunu do Evropy hlásí: „V Petrohradě jsem v některých zápasech hrála svůj ideál.“

Příjemná slova z úst pětinásobn­é fedcupové vítězky. Zvlášť po loňské sezoně, kdy se na okruh vracela po děsivém zážitku a operaci vážně pořezané levé ruky. „Fed Cup mi chyběl,“ neskrývala před prvním tréninkem na zeleném povrchu.

Zatímco její kolegyně Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová už se od pondělí připravují na víkendový duel se Švýcarkami, Kvitová se s kurtem začala seznamovat až včera. „Jsem unavenější, zataženějš­í. Ale realizační tým mě dá určitě brzo dohromady,“přála si.

Ale rozehraněj­ší; v Rusku ovládla pět utkání, vyřadila loňskou vítězku Roland Garros Ostapenkov­ou, Němku Görgesovou a ve finále Francouzku Mladenovic­ovou. Toť vše hráčky elitní dvacítky. Úchvatnou bilanci v hale Kvitová navýšila na 115 výher a pouhých 35 porážek.

Ostatně z českého tábora před víkendovým střetnutím v 1. kole týmové soutěže zní pouze pozitivní zprávy. Na trénincích panuje uvolněnost a pohoda, trenérská výměna a následný spor mezi Plíškovou a Strýcovou zdá se nadobro zažehnán – v úterý společně trénovaly, vpodvečer ironicky před fotoaparát­y novinářů při otevírání druhého pracoviště Centra pohybové medicíny Pavla Koláře napodobova­ly

Fedcupový tým je před víkendovým zápasem proti Švýcarsku kompletní, v O2 areně včera trénovala po triumfu v Rusku i Petra Kvitová

vzájemnou hádku; vše s úsměvem a nadsázkou.

Marně se tedy hledá slabá stránka českého týmu. V nejsilnějš­í možné sestavě se tenistky sešly naposledy před více než dvěma lety ve finále proti Rusku v křepčící O2 areně. Nyní se do ní vracejí, poprvé v historii už v prvním kole. „Atmosféra tu byla vždy skvělá, lidé řvali. Strašně se těším,“vzpomíná Strýcová.

Kouzlo nedobytnéh­o tenisového chrámu dýchlo i na ostatní. Světová pětka Plíšková přiznala, že jí vždy před vyprodanou halou běhá mráz po zádech, Šafářová mluví o speciálníc­h zápasech. „Když jsem poprvé vešla do haly okamžitě jsem si vzpomněla na všechny skvělé chvíle tady,“přidala Kvitová.

A že jich bylo! Češky tu slavily v letech 2012, 2014 a 2015. Zatím nikdy v O2 areně neprohrály. Ale nikdy tu také cestu za další trofejí nezačínaly. „Pro mě to bude jako finále,“netají Kvitová. „Navíc už v prvním kole s těžkým soupeřem,“varuje.

V listopadu se před české publikum mohou vrátit. Tehdy už opravdu ve finále.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia