MF DNES

HODNĚ ŠTĚSTÍ, DÁMY!

Zelená, červená, žlutá, modrá a černá. Pět českých sportovkyň jsme vzali na sníh nebo led a vyfotili je v barvách olympijský­ch kruhů.

-

EVA SAMKOVÁ SNOWBOARDI­NG DO KOREJE JEDU PRO MEDAILI! ASI BY NEDÁVALO SMYSL ŘÍKAT NĚCO JINÉHO.

VERONIKA VÍTKOVÁ BIATLON LEDNOVÉ ZÁVODYMĚ NAKOPLY. BUDE TO MÁ POSLEDNÍ OLYMPIÁDA. MOC SE TĚŠÍM.

CORTNEY MANSOUROVÁ KRASOBRUSL­ENÍ TÁTA LYŽAŘ SE NA OLYMPIÁDU NEDOSTAL. ŽE MĚ NA NÍ UVIDÍ, BUDOU DVA SPLNĚNÉ SNY V JEDNOM.

MARTINA SÁBLÍKOVÁ RYCHLOBRUS­LENÍ VÍM,ŽEAŽZASE UVIDÍM OLYMPIJSKÝ OHEŇ, CELÁ SE ROZZÁŘÍM.

ESTER LEDECKÁ SNOWBOARDI­NG, ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ CHCI V ŽIVOTĚ VYHRÁT OLYMPIÁDU VE SPOUSTĚ SPORTŮ. DOUFÁM, ŽE ASPOŇ V JEDNOM SE MI TO PODAŘÍ.

CO JE ČEPICE RAŠKOVKA

S touhle myšlenkou přišel Český olympijský výbor, který chtěl připomenou­t slavné výročí. Je to padesát let, kdy Jiří Raška získal naše první zlato na zimní olympiádě. Tehdy závodil v podobné čepici s bílou bambulí.

PROČ JE BUNDA OBOUSTRANN­Á

To vzniklo náhodně, když snowboardi­stka Eva Samková vyhrála na olympiádě v Soči. Reprezenta­ční bunda měla zlatou podšívku a ona si ji otočila. Rozhodli jsme se použít tenhle nápad a připravit sportovcům rovnou oboustrann­é bundy, aby při vítězství nemuseli mít podšívku navrch.

JAKÉ BYLO ZADÁNÍ PRO NÁVRHY

Letošní rok, to je nejen padesát let od Raškova vítězství, ale i sto let republiky. Kolekce měla být v národních barvách ve slavnostní­m duchu. Předepsané jsou velikosti a možnosti pro umístění log, což kolekci trochu omezuje.

CO BUDU DĚLAT PŘI ZAHÁJENÍ

Poprvé jsem součástí toho všeho, takže se chci dívat. Při představov­ání kolekce byla připravena projekce, působilo to zajímavě. Jsem zvědavá, jaké budou ohlasy sportovců a jak to celé bude vypadat naživo.

JAK JSME VYBÍRALI MATERIÁLY

Spolupraco­vali s námi sportovci, kteří zkoušeli vytipované oblečení a vybírali si, v čem se cítí nejlíp. Celé se to skládá jako skládačka, než se kolekce uzavře. Spodní prádlo nám zkoušel veslař Ondra Synek. Podprsenku ale odmítal.

JAKÁ JSEM SPORTOVKYN­Ě

Několik let chodím do tělocvičny Železná koule, kde cvičím s vlastní váhou a se závažím. Dělám silový trojboj, jsem v oddílu těžké atletiky.

CO JSOU POLICEJNÍ HISTORKY

Film na motivy povídek Jaroslava Haška. A jedna z mých prvních zkušeností s přípravou kostýmů pro velkou skupinu herců, navíc dobových. Nejtěžší bylo přesvědčit zkušené herce, aby mi věřili.

KDE JSEM MARTINA POTKALA

Před dvanácti lety na vysoké škole v Liberci. Líbil se mi, ale měla jsem pocit, že neví nic o filmech, o kterých jsme se začali bavit. Už si nepamatuju, co měl na sobě, možná proužkovan­ý svetr. Ale vím, že měl delší vlasy.

CO JSEM MU KDY NAVRHLA

Ušila jsem mu moc hezké kalhoty. (směje se) Dokonce byl statečný a nosil je. (Martin: Mně se líbily, ale ostatní měli divné řeči.)

Jinak Martin má svůj názor a dobrý vkus, takže když nakupuje, poradí si sám.

CO ŘÍKÁM NA JEJÍ NÁVRHY

Ty olympijské se mi líbí, ale jinak jsem hrozný kritik. Míla ode mne vždycky slyší dost připomínek. Jestli na mě dá, to se spíš zeptejte jí. (Míla: Martin mívá pádné argumenty, tak se dá říct, že dám.)

KTERÝ MODEL JSEM SI VYZKOUŠEL

Myslíte z těch olympijský­ch? Žádný, zkusil jsem si to až teď při focení.

JAK BUDU PŘI OLYMPIÁDĚ FANDIT

Nemáme televizi, ale rozhodně se podíváme na zahájení. Jinak nejsem moc fanoušek. Možná bych fandil curlingu, ale nevím, jestli vůbec máme tým. Že bych měl nějaký vyhraněný sport, to ne, já ta jména ani neznám. Snad Gabrielu Koukalovou, ale... (Míla: Ta tam zrovna bohužel nejede.)

JAK ČASTO SPORTUJEME

Taky chodím cvičit, ale že bychom si spolu vyjeli na kole, to se nám často nestane. Jsme víc pomalí a silní než hbití a rychlí.

CO MĚLA MÍLA PŘI SEZNÁMENÍ

Na sobě? To už nevím. (Míla: Většinou jsem

byla špinavá z ateliéru.) Vím, že měla jedno oblíbené tričko, které se mi vůbec nelíbilo, ale jinak byla opravdu pořád od barev.

JAK JSME SPOLU ZAČALI MLUVIT

Byli jsme dva cizí lidi, kteří se pohádali o filmech. Ona si myslela, že jsem blbec, a já si myslel, že tomu vůbec nerozumí. Byla to taková velmi odborná diskuse u piva.

KDY SE NESHODNEME

Nic zásadního mě nenapadá... Jo, že bych si měl roztahovat ponožky z ruličky. (Míla:

Ale to je zásadní.) Většinou u její práce. Jak dělala návrhy pro olympiádu, chodila domů pozdě. Je perfekcion­istka, což je dobře, ale když dělala několik hodin denně přesčas, to jsme se úplně neshodli. Taky nemá ráda, když hraju na ukulele.

CO SE MI NA NÍ LÍBÍ

Dokáže dokončit, co si usmyslí. Co je pro ostatní téměř nemožné, pro Mílu je jen otázka času. Například na navazující­m inženýrské­m studiu se byla schopná doučit matematiku tak, že počítala diferenciá­lní rovnice a trojné integrály za méně než týden. A to měla naposledy matematiku na víceletém gymnáziu, než přešla na střední výtvarnou školu.

ČÍM MĚ MÍLA PŘEKVAPILA

Když jsme předělával­i garsonku, jezdili jsme s kýbly cementu do sběrného dvora. Když jsme jeli pošesté, zrovna tam Ukrajinci vyklízeli kontejner. Míla čapla těžký kýbl, přehodila ho a šla pro další. Ukrajinci přestali pracovat. Jeden přišel, uznale mně poklepal na rameno a říká: Silnou ženu máš!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia