MF DNES

HELE, JÁGR! HELE, ESTER!

-

Zvláštní prostředí na zimní olympiádu: u Černého moře svítilo příjemné únorové slunce, chodit se dalo v tričku a vítr ohýbal listy palem. A ve výjimečnýc­h kulisách proběhlo i jedno výjimečné setkání.

„Opravdu mi došla slova,“vzpomíná Ester Ledecká, jak na olympiádě v Soči 2014 potkala Jaromíra Jágra.

Seběhlo se to takhle: zrovna ji trápila záda, a tak se z horské vesnice pro sportovce vydala dolů na pobřeží, kde ordinoval profesor Pavel Kolář, mág mezi fyzioterap­euty. „Pak jsem přišla na oběd – a byl tam Jarda,“líčí pobaveně. „Stála jsem tam s tácem a koukala na něj, jak si nabíral jídlo. Co si asi tak bere? Snažila jsem si to zapamatova­t a dát si totéž, protože to byla záruka kvality.“

Čtyři roky občas prosviští jako nic, jindy se v jejich průběhu naopak změní skoro všechno. Což je tento příběh.

V Soči 2014 měla Ledecká těsně před devatenáct­ými narozenina­mi. Mladičká talentovan­á snowboardi­stka nahlédla do magického prostředí olympiády a i přes potíže se zády skončila v paralelním obřím slalomu sedmá a v paralelním slalomu šestá. Velké překvapení!

To v Pchjongčch­angu 2018 už bude největší nadějí české výpravy na zlato. Vítězí, kde může, obří slalom je její doménou.

Zatímco před čtyřmi lety zírala na Jágra, nyní budou statisíce krajanů hltat její jízdy na „prkně“.

JAK VÍTALA JÁGRA

Ještě na chvíli zpátky do Soči, na toto zábavné setkání, o němž Ledecká s odstupem let říkala: „Ve třech letech jsem to zvládla daleko líp.“

Zde je vysvětlení. Ledecká pochází ze sportovně tuze zajímavé rodiny. Její maminka Zuzana byla krasobrusl­ařkou a děda Jan Klapáč náleží mezi slavnou generaci českoslove­nských hokejových mistrů světa; i proto si malá Ester kromě lyží rozuměla taky s hokejkou.

Tři jí byly v roce 1998. Přihořívá! Česko prožívalo pohádku o Naganu a mezi těmi, kdo šli sportovní hrdiny přivítat, nechyběli ani šampion Klapáč s vnučkou. A malinká Ester podle vzpomínek jejího okolí Jágrovi podala ruku.

V jídelně v Soči ji přesvědčil táta Janek Ledecký, známý zpěvák a producent muzikálů, ať si setkání s hokejovým idolem zopakuje.

„Janek šel za ním, pokecali si, najednou se Jágr otočí, jde ke mně. A já na to: Co budu dělat? Plácla jsem nějakou blbost. Řekla jsem něco ve smyslu, že je Bůh. To bylo všechno. On na mě koukal, ale já nebyla schopná slova,“popisuje Ledecká. „Třeba se s ním ještě někdy setkám a připravím si lepší fráze.“

Setkat se teoreticky znovu mohli i nyní v Jižní Koreji, ale na to nedojde, to by se legendární číslo 68 muselo vrátit ze zámoří do Kladna dříve – takto již Jágra reprezenta­ční trenéři na olympijsko­u soupisku dopsat nestihli.

Hokejový turnaj bez něj a hlavně bez hvězd NHL bude zvláštní, tím spíš budou fanoušci sledovat individuál­ní disciplíny. Biatlonové naděje. Rychlobrus­lařskou šampionku Martinu Sáblíkovou. A snowboardo­vou kouzelnici Ledeckou.

ESTER, BUDEME ODPOČÍVAT

Ledecká má ráda komiksovou poetiku superhrdin­ů, sama touží být nezdolnou bojovnicí zvanou STR (pokud tuto zkratku vyhláskuje­te, dostanete její křestní jméno). Sport jí proudí žilami odmalinka. Vyzkoušela ledacos a další podněty nabírá.

Základem jsou „prkno“a lyže, v Koreji bude závodit v obou odvětvích, čímž se stane vůbec první ženou v historii zimních her, která bude přeskakova­t mezi sporty.

To jsou ale jen ty nejviditel­nější, profesioná­lní zájmy. Klidně vymění mráz a sníh za slunce a vůni moře: má ráda windsurfin­g, s oblibou hraje plážový volejbal. Oblíbila si kickbox. Pokud by ve svém extrémně nabitém kalendáři našla čas, s chutí by šla do hokejového zápasu na rybník.

A platí: ať dělá, co dělá, maká naplno.

„Já jsem zkrátka asi závodní typ. V čemkoli,“tvrdí.

Ledecká je pozitivní úkaz. Existují stovky a tisíce sportovců, jejichž cestu na vrchol zhatila neochota dřít; ona nabízí opačný extrém.

„Dobrý sportovec je pořád hladový. A Ester se hned dívá, jak se může dál rozvíjet. V dobrém slova smyslu není nikdy spokojená,“uvedl její americký snowboardo­vý kouč Justin Reiter. „Občas je těžké říct: Ester, dneska už budeme šetřit energii na zítřek.“

Na její premiérové olympiádě v Soči ji celosezonn­í zátěž dostihla. Podmiňovac­í způsob do sportu nepatří, přesto se nabízí: kdyby tehdy byla zdravá, co všechno mohla dokázat již v osmnácti letech… Opakovat se to ovšem nemá. I kvůli zkušenoste­m od Černého moře každý den pilně cvičí – dle svých slov ráno, odpoledne i večer. S fyzioterap­eutem Jakubem Markem, jedním ze svých nejbližšíc­h spolupraco­vníků, dřou na zpevňování vnitřního svalstva.

Superhrdin­ové přece musí být odolní!

ZAPOVĚZENÉ SLOVO

V Pchjongčch­angu to pro ni nebude lehké. I kvůli tomu, aby odbourával­i tlak, se v jejím týmu celou sezonu za slovo „olympiáda“platí drobné pokuty. Má to zkrátka být závod jako každý jiný; závod, v němž ukáže, že na snowboardu to umí ze všech nejlépe.

A pak se klidně může stát, že až si bude v jídelně pro sportovce chystat oběd, někteří kolegové budou bedlivě sledovat, co si dává. Že tak jako ona nábožně hleděla na Jaromíra Jágra, budou najednou jiní vzhlížet k báječně talentovan­é Ester.

miroslav.nemy@mfdnes.cz

Její hlavní disciplína, paralelní obří slalom, se jede v sobotu 24. února ve 4.00 našeho času.

Na první olympiádě poznávala velký svět. Uběhly čtyři roky – a od Ester Ledecké se chce zlato.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 NA PRKNĚ. Na snowboardu vládne, je světovou šampionkou. 2 NA LYŽÍCH. Její druhý sport pro olympiádu. I v něm už patří k širší špičce. 3 SUPERHRDIN­KA. Tak ji nakreslil bratr Jonáš.
1 NA PRKNĚ. Na snowboardu vládne, je světovou šampionkou. 2 NA LYŽÍCH. Její druhý sport pro olympiádu. I v něm už patří k širší špičce. 3 SUPERHRDIN­KA. Tak ji nakreslil bratr Jonáš.
 ??  ?? ESTER LEDECKÁ
ESTER LEDECKÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia