MF DNES

Pojišťovna ustoupila: léky dítěti zaplatí

Dvouletý pacient dostane po zveřejnění případu na iDNES.cz potřebnou léčbu

- — Alena Beníšková

„Zpočátku se bude výrobce podílet na úhradě, a prokáže-li se, že lék funguje, bude ho dále klientům platit VZP.“

Dvouletý Zdeněk, který trpí spinální svalovou atrofií, se snáze dostane k lékům. Všeobecná zdravotní pojišťovna se po měsících dohodla s dodavatele­m léku Spinraza a ten bude nově hrazen v rámci hospitaliz­ace v nemocnici v pražském Motole a Fakultní nemocnici Brno. Pojišťovna pomůže i dalším dětem. Na případ upozornil portál iDNES.cz. Včera pojišťovna redakci sdělila, že se dohodla s odbornou lékařskou společnost­í a výrobcem léku na způsobu hrazení léčby pacientům.

Rodiče malého Zdeňka o úhradu léku požádali Všeobecnou zdravotní pojišťovnu na konci listopadu, kvůli průtahům pojišťovna nerozhodla v zákonné lhůtě třiceti dnů a až do konce ledna rodiče stále nevěděli, co bude s jejich synem dál.

„Strašně se nám ulevilo. Nejdřív se člověk dozví, že jeho dítě je smrtelně nemocné, pak že na to není lék, když po pár měsících lék je, tak zase není hrazený a nemůžete se k němu dostat. Až ve chvíli, kdy se začnete ozývat, se něco změní,“radoval se Zdeňkův otec.

Lék Spinraza, který je v Česku registrova­ný od loňského roku, je jedinou dostupnou léčbou, která vede k zastavení progrese nemoci. Při té dochází k úbytku svalů, nemocní se těžko pohybují, mají problémy s dýcháním a předčasně umírají. Jelikož však nebyla stanovena úhrada léku ze zdravotníh­o pojištění, muselo se o něj mimořádně žádat pojišťovny, aby lék proplatily. „Podle platné legislativ­y sice nemůže být toto léčivo v Česku hrazeno standardní­m způsobem, nicméně klientům, pro které je jeho podání nezbytné, bude přípravek hrazen v rámci hospitaliz­ace ve dvou specializo­vaných centrech, a to ve FN Motol a FN Brno,“řekl proiDNES.cz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle jeho slov se podařilo uvést do praxe návrh, aby měli výrobci inovativní­ch léčivých přípravků finanční spoluzodpo­vědnost za účinnost léků, které mají být hrazeny z veřejného pojištění. „Zpočátku se bude výrobce podílet na úhradě, a prokáže-li se, že lék funguje, bude ho dále klientům platit VZP,“vysvětlil Tichý.

O lék už se nově nebude žádat prostředni­ctvím paragrafu 16 zákona o zdravotním pojištění, ale nemocnice Motol a Brno dostanou k dispozici určitou částku, z níž budou hradit léčbu vybraným pacientům. O tom, komu bude lék aplikován, už rozhodnou lékaři.

 ?? Foto: Archiv rodiny ?? Šťastný úsměv Zdeněk trpí spinální svalovou atrofií.
Foto: Archiv rodiny Šťastný úsměv Zdeněk trpí spinální svalovou atrofií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia