MF DNES

Vykradače hrobů

-

pak pracoval jako horník na Ostravsku, a když se vrátil zpátky na sever Čech, byl nezaměstna­ný. „Říkal, že už nikdy dělat nebude,“sdělila reportérům MF DNES jeho známá Hana Lojková z Litoměřic. Od začátku milénia byl víc ve vězení než na svobodě. V říjnu 2000 byl odsouzený za to, že s komplicem ukradl z kostela sv. Kateřiny v Libotenicí­ch na Litoměřick­u hromosvody a okapy. V dubnu 2003 ho soud v České Lípě poslal za další krádeže na 21 měsíců do vězení, ze kterého vyšel v březnu 2006.

Pro úřady neviditeln­ý

Pouhých pět měsíců nato kráčel po kolejích a napadlo ho, že si přivydělá krádeží měděných kabelů. Odštípnutí­m lanka ohrozil cestující, za což dostal v dubnu 2008 trest dva a půl roku.

Mezitím ho ústecký soud poslal za další krádeže na dva roky do vězení, ale to si Benák odseděl až později, protože soud ani policie dlouho nevěděly, kde je, aby mu mohly rozsudek doručit. Vystřídal několik adres v Krupce na Teplicku, v Ústí nad Labem i na Litoměřick­u, dál měl sice trvalé bydliště v Terezíně, ale tam se léta nezdržoval. Pro úřady byl neviditeln­ý i proto, že ač byl bez zaměstnání, neevidoval se na úřadu práce, ani nebral sociální dávky. Policie ho nakonec našla v areálu bývalého statku.

„Od doby, co se rozešel s družkou, také přespával v autě a pak v dřevěném přístřešku, který si stloukl na zahradě svého bratra,“řekla Lojková. Právě k ní si Benák nechával posílat obsílky. Třeba od soudu v Děčíně, před nímž stanul za to, že od roku 2011 do roku 2015 vykrádal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia