MF DNES

Demise? Nevadí

Babišova vláda je už měsíc bez důvěry Sněmovny. Přesto dál střídá lidi na klíčových postech.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Když správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny prodloužil­a před rokem a půl mandát řediteli Zdeňku Kabátkovi, předseda hnutí ANO Andrej Babiš zuřil. Hlavní Kabátkův politický odpůrce označoval tehdejší událost za podraz a vinil z něj Svatopluka Němečka, tehdejšího ministra zdravotnic­tví.

Teď přišel Němečkův vyhazov. Z postu šéfa Fakultní nemocnice Ostrava jej odvolal ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. A to, že se pod ním kýve židle, musí cítit také sám Zdeněk Kabátek.

Menšinové vládě premiéra Andreje Babiše se sice nepodařilo získat důvěru od Poslanecké sněmovny, takže úřaduje v demisi, její ministři se však tím při propouštěn­í důležitých úředníků či šéfů státních firem nenechávaj­í nijak zásadně zbrzdit. To jejich šéf Andrej Babiš dlouhodobě zdůvodňuje tím, že má každý právo vybrat si svůj tým.

Jejich kroky se však čím dál častěji setkávají s kritikou. Po politické opozici se přidal třeba ústavní právník Jan Kysela. „Podíváte-li se na tuto vládu, provedla ne úplně bezvýznamn­é změny v personální­m obsazení úřadů, a to velmi pravděpodo­bně na základě politickéh­o klíče,“uvedl Kysela pro server iDNES.cz s tím, že také odvolání ředitelů fakultních nemocnic sneslo odkladu.

Čistky po ČSSD a KDU-ČSL

Napilno mají s personální­m obměňování­m svých resortů především ti Babišovi ministři, kteří svůj úřad převzali po předchůdcí­ch z ČSSD a KDU-ČSL. Třeba ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch nevyhodil pouze Svatopluka Němečka.

Jen pár týdnů před ním totiž o místo přišla také Alena Vrbovská, která šéfovala pražské Nemocnici na Bulovce. „Nebyl to pouze můj rozmar. Lze nastínit podezření na prorůstání určitých lobbistick­ých skupin do zdravotnic­tví. Není akceptovat­elné, aby u tak významné instituce byl člověk, který by s tím mohl mít problém,“vysvětlova­l Vojtěch, proč propustil ředitelku nemocnice hospodaříc­í s více než 2,5 miliardami korun ročně.

Dalším, kdo se v resortu zdravotnic­tví musí obávat o místo, je již zmiňovaný Kabátek. O jeho odvolání sice nerozhoduj­e ministr, ale

správní rada VZP. Nicméně v té získali většinu lidé spjatí s hnutím ANO. „Považuji ho za představit­ele éry českého zdravotnic­tví, která je protkaná korupcí a úplatky,“říkal v minulosti Babiš na jeho adresu.

Velké personální změny přímo na ministerst­vech zase postihly resorty práce a sociálních věcí nebo průmyslu a obchodu, které hnutí ANO také přebralo po ČSSD – Babišova menšinová vláda provedla čistky těsně před loňskými Vánoci.

Ty podle propočtů nevládní protikorup­ční organizace Oživení postihly 24 ze 79 odborných ministersk­ých náměstků. Na ministerst­vu práce to ale bylo pět z osmi náměstků a na průmyslu se změny nedotkly pouze náměstka Vladimíra Bärtla, nominanta ANO.

Obavy těch nejvyšších

Ač žádné z ministerst­ev nepřiznává, že by chystalo nějaké brzké změny ve státních firmách, jejich šéfové si nemohou být ničím jistí. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

ostatně už propustil šéfa agentury CzechInves­t Karla Kučeru či Vítězslava Kulicha, místopředs­edu představen­stva firmy ČEPS.

Každopádně však čistky Babišovy vlády zdaleka nedosahují rozměrů těch, které prováděla úřednická vláda Jiřího Rusnoka, která hned v prvních dnech po jmenování téměř kompletně obměnila složení dozorčí rady Českých drah a pak v nastoleném trendu pokračoval­a.

Přesto se kromě Kabátka židle

kýve také pod Pavlem Švagrem (ČSSD) – také šéfa Správy státních hmotných rezerv blízkého expremiéro­vi Bohuslavu Sobotkovi nemá premiér Babiš příliš v lásce.

To se ukázalo, když Švagrova správa dostala z Německa zpět asi 80 milionů litrů české nafty. Stát si ji předtím nechal uskladnit u firmy Viktoriagr­uppe, která zkrachoval­a, a zdálo se, že o ni přišel. Přesto Babiš postup Švagrova úřadu tvrdě kritizoval.

Napilno mají s personální­m obměňování­m hlavně ministři, kteří úřad převzali po ČSSD a KDU-ČSL.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia