MF DNES

Šatovka může dopadnout jako Milada, tvrdí squatter

Bývalý hostinec je stále v držení aktivistů. Jiná opuštěná budova, Parní lázně na Albertově, se má dočkat oprav. Vily Milada i Cibulka ale dále chátrají.

- Ondřej Hanko s přispěním Matěje Ludvíka

PRAHA Na střeše bývalého hostince Šatovka v Šáreckém údolí jsou už od páteční noci zabarikádo­vaní squatteři. Několik lidí ze skupiny Resurp Crew do včerejška ze střechy slezlo, ale přibližně šest aktivistů v akci pokračuje. Policie je stále na místě a dům hlídá.

„V pondělí ráno chtěl jeden ze squatterů odejít do práce, ale policie ho zatkla a odvezla k výslechu,“říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle jeho slov se aktivisté mezi sebou začínají hádat. Policie k nim nikoho nepouští. „Už v noci z pátku na sobotu vyhodnotil­i, že kdyby prováděli zásah na střeše, bylo by to nebezpečné pro policisty i pro squattery,“vysvětluje Kolář, proč policie nesáhla k vyklizení bývalého hostince.

Městská část, které Šatovka patří, po aktivistec­h nebude nic vymáhat, jelikož nevěří, že by něco zaplatili, a protože škoda nedosahuje ani pěti tisíc korun.

Radnice plánuje zřídit v budově centrum pro seniory. „Dům se zrekonstru­uje, částečně přestaví, a k tomu se přistaví několik domečků, ve kterých budou bydlet důchodci,“přibližuje Kolář plány radnice. „Dokud ale nebude hotova změna územního plánu, nemůžeme se hnout z místa,“dodává. Podle starosty by se změna měla projednat na nejbližším zasedání pražského zastupitel­stva.

Squatter: výmluvy vlastníků

Jeden z členů Resurp Crew, jenž si nepřál být jmenován, se starostou nesouhlasí. „Myslím si, že to jsou výmluvy, říkali to už před dvěma lety. Kdyby byla vůle něco nastartova­t, tak už by to bylo v pokročilej­ší fázi,“říká a obává se, že bývalý hostinec čeká stejný osud jako někdejší squat vilu Miladu nebo nefunkční lázně v ulici Na Slupi. „Majitelé se z obou snaží udělat ruinu, aby mohly být strženy a aby se tam mohlo stavět. Myslíme si, že Šatovka je stejný případ.“Vila i lázně byly před několika lety taktéž obsazeny aktivisty.

Něco jiného tvrdí druhá městská část, na jejímž území se nachází jak bývalé lázně, tak další chátrající objekt, výpravní budova zrušeného nádraží Vyšehrad. Obě budovy jsou v soukromých rukou. „V případě parních lázní se začíná projednáva­t projektová dokumentac­e se všemi dotčenými orgány. Měly by tam být byty a ateliéry, v přízemí komerční prostory,“uvádí Martina Klapalová z oddělení vnějších vztahů Prahy 2. „Co se týče nádraží Vyšehrad, tam bohužel žádný posun v jednání s vlastníkem nenastal,“doplňuje.

Ani vila Milada, stojící v Troji v těsné blízkosti kolejí 17. listopadu Univerzity Karlovy, která byla squatttem do roku 2009, nemá jasnou budoucnost. V minulosti o ni měla zájem univerzita, ale později ho ztratila. Teď je vila ve správě Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, jenž ji momentálně nikomu nenabízí. „Stále jednáme s univerzito­u o části pozemku, přes který vede příjezdová cesta k budovám školy,“říká mluvčí úřadu Radek Ležatka. „Musíme pozemek oddělit, ale věřím, že by se to tento rok mohlo stihnout,“upřesňuje. Jakmile se instituce dohodnou, úřad nabídne vilu státním organizací­m, v případě jejich nezájmu i soukromník­ům.

Opraví se aspoň čínský pavilon

Památkově chráněná usedlost Cibulka je na tom podobně jako zmíněné domy. I tam zasahovala policie, jež před třemi lety vyvedla několik lidí, kteří Cibulku na základě smlouvy s majitelem Oldřichem Vaníčkem udržovali. Smlouva jim ale vypršela a majitel na ně podal trestní oznámení. Den nato se na místě objevilo sto třicet policistů. Zásah proti pár squatterům vyšel na čtvrt milionu korun, za což sbor zkritizova­l i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Od té doby usedlost opět chátrá.

Vaníček chce v místě postavit sanatorium. „Dokumentac­e a schválení by mohly být vyřešeny za deset měsíců. Je to nejkratší, ale reálný horizont. Potom by se mohlo zažádat o stavební povolení,“uvádí Vaníček, který je zároveň šéfem Ústředního automotokl­ubu, což jej podle jeho slov „vytěžuje“. Squatteři si ale myslí, že jej majitel nechává chátrat, aby ho pak mohl přestavět.

Opravy se v příštím roce dočká alespoň přilehlý čínský pavilon. „Převzali jsme do správy pavilon i s pozemkem zadarmo na dvacet let,“uvádí mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. „Rádi bychom tam vybudovali komunitní centrum a zázemí pro seniory,“uzavírá.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Šatovka v obležení V noci z pátku na sobotu obsadila skupina squatterů bývalý hostinec Šatovka v Šáreckém údolí. Policie aktivisty nevyvedla, ani se k tomu nechystá. Do domu ale nikoho dalšího nepouští a zatkne kohokoli, kdo sleze ze střechy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Šatovka v obležení V noci z pátku na sobotu obsadila skupina squatterů bývalý hostinec Šatovka v Šáreckém údolí. Policie aktivisty nevyvedla, ani se k tomu nechystá. Do domu ale nikoho dalšího nepouští a zatkne kohokoli, kdo sleze ze střechy.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zásah za čtvrt milionu Velké policejní manévry si vyžádalo vyklízení usedlosti Cibulka v květnu před třemi lety. Policie na místě zadržela přes deset squatterů, akce stála čtvrt milionu korun.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zásah za čtvrt milionu Velké policejní manévry si vyžádalo vyklízení usedlosti Cibulka v květnu před třemi lety. Policie na místě zadržela přes deset squatterů, akce stála čtvrt milionu korun.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejasná budoucnost Vila Milada na snímku z loňského roku. Dříve ji chtěla Univerzita Karlova, teď patří státu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejasná budoucnost Vila Milada na snímku z loňského roku. Dříve ji chtěla Univerzita Karlova, teď patří státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia