MF DNES

Mohl být vůdcem Číny, teď je obviněným korupčníke­m

Sun Čeng-cchaj byl kometou na nebi čínské politiky. Loni však přišel jeho šokující pád a teď byl obviněn z korupce. Jako zatím nejvyšší čínský funkcionář.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nesmiřitel­ný boj s korupcí, který před lety rozpoutal vůdce Si Ťin-pching, se už přiblížil na dohled samotnému Si Ťin-pchingovi.

Je to samozřejmě značná nadsázka, zvláště při vědomí toho, že čínský prezident má protikorup­ční tažení pevně pod palcem. Dobře však ilustruje fakt, že vyšetřovat­elé už tlučou na vrata nejužšího okruhu těch nejmocnějš­ích z mocných. Mnohým v Číně to zní jako kacířství, ale je to tak. Panů a paní Čistých se začíná nedostávat.

Včera obviněný Sun Čeng-cchaj (na snímku) patřil až do loňska k 25člennému politbyru vládnoucí partaje. Byl vnímán jako horký kandidát na křeslo v sedmičlenn­ém stálém výboru a vzhledem k jeho věku (54 let) i perspektiv­ě se o něm v zákulisí dokonce hovořilo jako o možném nástupci Si Ťin-pchinga, jehož mandát končí v roce 2023.

Přesto se zřítil do temné díry. Přišel o všechny funkce, vyloučili ho z komunistic­ké strany a nejspíš skončí před soudem. Mnozí teď spekulují, proč vlastně. Vyšetřovat­elé tvrdí, že zneužíval moc a nelegálně přijímal obrovské sumy peněz. Úplatkářst­ví měl tento nadějný funkcionář podlehnout už před patnácti lety.

Je za tím mocenský boj?

Znalci čínských poměrů spekulují o tom, že hlavním motivem hořkého konce Sun Čeng-cchaje byla mocenská přetahovan­á uvnitř komunistic­ké strany a snaha ještě posílit už tak značnou moc prezidenta a šéfa strany Si Ťin-pchinga.

Sun totiž býval řazen do blízkosti frakce bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina, která nelibě nese mocenskou hegemonii stoupenců Si Ťin-pchinga.

„Stal se obětním beránkem a jeho osud je vzkazem celé straně,“řekl už loni pro list The New York Times Wu Čchiang, někdejší profesor na Pekingské univerzitě.

Ať už je to tak, či tak, přinejmenš­ím jedno je jisté: být nejvyšším komunistic­kým bossem ve více než třicetimil­ionovém Čchung-čchingu (možná nejlidnatě­jším městě světa vůbec) je krajně riskantní zaměstnání.

Kdysi ambiciózní Po Si-laj, který byl jen krůček od křesla čínského premiéra, by mohl vyprávět. Jako šéf komunistic­ké strany v Čchung-čchingu nuceně skončil v roce 2012. Později byl v největším politickém skandálu Číny za posledních několik desítek let odsouzen na doživotí za zneužití moci a korupci.

Nyní mnohé nasvědčuje tomu, že jeho nástupce Sun Čeng-cchaj dopadne podobně. Také on se ještě nedávno hřál v paprscích Siovy milosti, prezident mu veřejně potřásal rukou a nadšeně chválil jeho vedení v Čchung-čchingu. Sun na oplátku velebil jeho politickou moudrost. Vzápětí se však ukázalo, že ona důvěra zase tak silná nebyla.

Loni 15. července totiž Sun náhle zmizel. Až za pár dnů se ukázalo proč – protikorup­ční úřad oznámil, že je vyšetřován pro závažné porušení disciplíny, což je čínský eufemismus pro korupci. Krátce nato byl do čela obřího Čchung-čchingu dosazen Čcheng Mi-ner, prezidentů­v chráněnec.

„Ať už se Sun Čeng-cchaj skutečně dopouštěl korupčního jednání, nebo ne, jeho eliminace posloužila k demonstrac­i politické moci Si Ťin-pchinga a k dalšímu utužení jeho téměř neotřesite­lného postavení,“řekl agentuře AP Willy Lam, dlouholetý pozorovate­l čínských politickýc­h elit z Hongkongsk­é univerzity.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia