MF DNES

Umělec by měl předpovída­t zemětřesen­í

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Působí klidně, a než odpoví na otázku, tazatele si důkladně prohlédne. Dánský spisovatel Peter Hoeg, autor známé knihy Cit slečny Smilly pro sníh, navštívil Prahu.

Pravidelně se stahujete z veřejného života a meditujete. Proč?

Hledám v tom to samé, co v psaní – trhliny v naší realitě, díky kterým můžeme zahlédnout něco, co nás všechny přerůstá, hlubší lásku.

Kdy jste si uvědomil, že potřebujet­e odstup?

Hned po vydání první knihy mi došlo, že je potřeba si stanovit nějaké filtry. Musím udržet rovnováhu mezi vnějším a vnitřním světem.

Pro čtenáře jste díky tomu záhadou. Myslíte, že vás to činí zajímavějš­ím?

Doufám, že čtenáři umí oddělit můj obraz z knih od toho, který vidí v médiích. Bulvár si o mně vymyslel celou mytologii, protože vedu tak nudný soukromý život, že si prostě musí vymýšlet báchorky.

Kritici často tápou ve snaze žánrově vás zařadit. Dělá vám to radost?

Knihy nepíšu se záměrem zařadit se do nějakého žánru. Píšu je tak dobré, jak to jen jde, o zbytku ať rozhodnou jiní. Jako první dávám knihy číst partnerce a nakladatel­i.

Jak snášíte kritiku od blízkých?

To ale není opravdová kritika, když přichází od nich. Musí být zaujatí. Když někoho milujete, nevidíte čistě. Opravdová kritika proudí zvenčí.

První kniha vám vyšla v 31 letech, kdy si mnozí myslí, že už mají život za sebou. Cítil jste to stejně?

Tak jsem to nevnímal. Světová zdravotnic­ká organizace nedávno varovala, že stres bude novou globální epidemií. Myslím, že mají pravdu. Žijeme v časech nejistoty, kdy se zažité struktury hroutí a stres je tak pochopitel­ná lidská reakce, stejně jako potřeba najít jednoduché řešení.

Vedu nudný život, a tak si bulvár o mně vymyslel mytologii. Peter Hoeg spisovatel

Budete to nějak reflektova­t v novém románu?

Ano, možná, ale nemůžu o tom nic říct. Ten rukopis zatím vidělo jen šestero očí na této planetě.

Dobře, tak jinak. Budete mít snahu něco předvídat?

Jako autor nemám žádné jiné aspirace než odvyprávět příběh. Často se ale stává, že se ten příběh nějak promítne do skutečnost­i. Umělec by měl být schopen reflektova­t ve své tvorbě skutečnost. Být něco jako seizmograf a očekávat zemětřesen­í, ještě než přijde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia