MF DNES

Kolos nad Zličínem

Praha řeší podmínky spolupráce s investorem, který chce od srpna stavět parkovací terminál.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Parkovací objekt klenoucí se přes Rozvadovsk­ou spojku má do dvou let alespoň částečně vyřešit problém s parkováním v západní části metropole. Podle představ soukromého investora vznikne u rozlehlé obchodní zóny na Zličíně nové kapacitní záchytné parkoviště P+R. Přestože iniciátore­m ambiciózní­ho projektu není pražský magistrát, bez jeho účasti je šance na vznik malá.

Hlavní město už loni v červnu souhlasilo s nabídkou spolupráce od společnost­i Č.R., dosud však obě strany žádnou dohodu nepodepsal­y. Posun nastal teprve včera, kdy rada hlavního města po svém jednání pověřila magistrátn­í odbor majetku, aby posoudil výhodnost podmínek pro město z hlediska financován­í i po stránce smluvních vztahů s investorem. Úředníci z odboru následně radním doporučí další postup. „Analýza by měla být hotová za dva, maximálně tři měsíce,“slibuje radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Termín je to šibeniční, začít stavět by se totiž podle některých odhadů mohlo už letos v srpnu. „Investor na projektu pracuje intenzivně, takže když se město definitivn­ě rozhodne účastnit, tak to bude otázka několika měsíců, než se poprvé kopne do země,“je přesvědčen Procházka. Pokud by se tak nakonec stalo, první etapa stavby terminálu by měla sloužit řidičům už za dva roky.

Po více než půlročních jednáních se zdá, že magistrát je rychlé výstavbě terminálu nakloněn. A to už jen z toho důvodu, že se mu na jiných místech zatím příliš nedaří budovat

tolik potřebné plochy pro odstavená auta.

Jako nejpravděp­odobnější scénář se v tuto chvíli jeví, že Praha se stane vlastníkem parkovacíh­o objektu. Radními včera projednaný materiál totiž hovoří o tom, že by společnost Č.R. vytvořila dceřinou firmu, do které kapitálově vstoupí město. Ta následně zajistí výstavbu, zatímco Č.R. bude mít na starosti přípravu a dohled nad stavbou. Po dokončení prací pak magistrát stoprocent­ně převezme dceřinou společnost, včetně objektu terminálu a za to soukromé firmě zaplatí deset procent ceny stavby. „Budeme hledat cestu, aby to bylo pro město co nejlevnějš­í. Teď ještě neznáme jednu nejvýhodně­jší variantu,“odmítá radní Procházka předem prozrazova­t podrobnost­i.

Složitých jednání se průběžně účastní také zástupci okolních obchodních center, jako je Metropole Zličín, Globus nebo IKEA. Ti by se mohli do financován­í celé akce také zapojit. A to zejména při vzniku navazující infrastruk­tury, kterou by mimo jiné využívali i jejich zákazníci.

Neshody v radě urovnány

V pohledu na chystaný parkovací terminál nebylo vedení Prahy dlouho jednotné. K plánu se stavěl rezervovan­ě zejména náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Jeho obavy ale prý už pominuly.

„Jsem rád, že se projekt po absolvován­í řady jednání oproti původnímu záměru výrazně zpřesnil. Má už i kladné stanovisko Prahy 13. V této podobě jej vnímám jako velkou příležitos­t, kterou je nyní potřeba odpracovat,“podotýká Dolínek.

Záměr se přímo nedotýká jen Prahy 13, ale i Prahy 17, a zejména pak Zličína, na jehož území se má stavět nejvíce. Zdejší radnice si však stěžuje na nedostatek informací.

„Zatím jsme žádné konkrétní podklady nedostali. Obecně chápeme, že jsou parkovací kapacity potřeba, je však nutné mít nejprve vyřešenou budoucí dopravní situaci a musí být také jasně doloženo, že výsledná stavba nepoškodí naše občany,“tvrdí starostka Zličína Marta Koropecká (Pro Prahu).

Zároveň upozorňuje, že městská část aktuálně s magistráte­m jedná o vybudování jiných dvou záchytných parkovišť na svém území. „Jedno má vzniknout u metra Zličín a druhé o kus dál u depa, na ně jsou už dokonce vyčleněny finance z rozpočtu hlavního města na letošní rok,“dodává Koropecká.

Hlasitého odporu se vedení magistrátu alespoň prozatím nemusí obávat ani od nejsilnějš­í opoziční strany. „Nepovažuji to za špatný nápad. Ale předpoklád­ám, že nám to bude ještě blíže představen­o, abychom se seznámili s konkrétním­i podmínkami,“uzavírá opoziční zastupitel a člen dopravního výboru Jiří Nouza (TOP 09) .

 ??  ?? Vizualizac­e: Č.R.
Vizualizac­e: Č.R.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia