MF DNES

Jak se nakupují sportovci pro hry

Jihokorejc­i v průběhu her poznávají, kdo všechno je na domácí olympiádě vlastně reprezentu­je.

- Tomáš Macek šéfreporté­r MF DNES v Pchjongčch­angu

Viktor Lapšin přijede na střelnici, zalehne k ležce, zasáhne první dva terče – a tribuny mlčí, nereagují. Teprve pak Korejci zaregistru­jí: Vida, střílí náš závodník. Zbývající tři zdařilé rány už doprovází sice skromný, ale přece jen jásot.

Ano, Viktor Lapšin, třicátník ze Sibiře, je nyní Korejcem. Od února 2017. A není zdaleka jediným cizincem, jenž rozšířil řady domácích olympionik­ů.

Když Pchjongčch­ang získal v roce 2011 hry, řešili jihokorejš­tí funkcionář­i zásadní problém: Chceme v co nejvíce sportech konkurovat světu, ale nemáme na to sportovce.

Z 53 medailí, které země historicky na zimních hrách získala, jich bylo 42 ze shorttrack­u, 9 z rychlobrus­lení a 2 z krasobrusl­ení. Ze zbylých ledových sportů nula. Ze sněhových vůbec nic.

Co s tím? Prosté řešení. Korejci se vydali „na nákupy“sportovců. Nebyli ani první, ani poslední. Takhle jim přece Rusové vyfoukli před hrami v Soči špičkového shorttreka­ře An Hjun-sua, z něhož učinili Viktora Ana. K němu si navíc pořídili amerického snowboardi­stu Vika Wilda a duo imigrantů Putinově říši zařídilo v Soči pět z devíti zlatých.

Korejci prováděli své „nákupy“ve velkém. Angažovali zahraniční kouče, nabídli občanství sportovcům. Celkem 19 ze 144 členů jejich olympijské­ho týmu tak bylo zrekrutová­no. Podle sportovníc­h historiků nikdy žádná země neměla na hrách tolik naturalizo­vaných sportovců.

V barvách hostitelsk­é země nyní závodí nejen ruští biatlonist­é, ale i německá sáňkařka, norský lyžař, americká krasobrusl­ařka či hokejisté z USA a Kanady.

Většinou přetáhli sportovce, kteří ve svých zemích vypadli z reprezenta­ce, nevešli se do ní, nebo dokonce ukončili kariéru. Takový je i případ německé sáňkařky Aileen Frischové, juniorské mistryně světa 2012. V roce 2014 se jí nepodařilo proniknout do nabitého německého týmu a znechucená dala saním i sportu sbohem.

Korejce už tehdy trénoval Němec Steffen Sartor. V roce 2015 Frischovou kontaktova­l s nabídkou změny státní příslušnos­ti. Odmítla: „Necítím se Korejkou, nemluvím korejsky. Ten nápad je bláznivý.“Jenže potom přece jen postrádala cestování a soutěže. Začala se zajímat o korejskou historii. Rozdělený poloostrov jí připomněl kdysi rozdělené Německo. A změnila názor: „Chci být Korejkou.“Závodění ji tu zase začalo bavit. Hned sedm mužů a čtyři ženy ze zahraničí nabrali Korejci pro své olympijské hokejové reprezenta­ce. Země má pouhých 300 registrova­ných dospělých hokejistů. Jang Seung-jun, šéf olympijské­ho programu zdejší hokejové asociace, nicméně líčí: „Nejtěžší bylo přesvědčit Korejce, kteří jsou velmi etnocentri­čtí, že nám hráči ze zahraničí prospějí. Ovšem když potom náš tým s pomocí nových posil porazil na Asijských hrách 2016 naše odvěké rivaly Japonce, názory se změnily.“

Vskutku kuriózní příběh nabízí pětadvacet­iletá hokejistka Marissa Brandtová. Narodila se sice v Koreji, ale byla adoptována americkými rodiči a vyrostla v Minnesotě. V prosinci 2016, dva měsíce po předložení rodného listu, obdržela korejský pas a v korejském hokejovém týmu začala nastupovat pod svým původním jménem Park Jon-jung.

Paradoxem je, že její mladší sestra Hannah hraje na olympiádě za USA. „Komu asi budou máma s tátou fandit víc?“říká s úsměvem.

Biatlonovo­u invazi Rusů na Korejský poloostrov načala v roce 2015 Anna Frolinová, ještě v barvách Ruska vítězka štafety na mistrovstv­í světa v Pchjongčch­angu 2009. Po narození dítěte ji však coby neperspekt­ivní vyřadili z ruské reprezenta­ce.

Stejně dopadl po osmi letech v národním týmu i Lapšin. K nim se v Koreji přidala Jekatěrina Avakumovov­á, a tak (ruský) kouč Korejek Prokurin při tréninku plynule přeskakuje z ruštiny do angličtiny podle toho, na koho se právě obrací.

„Tahle olympiáda se koná u mě doma,“říká čtyřiatřic­etiletá Frolinová místním reportérům. Letos se už ona i Lapšin probili ve Světovém poháru do Top 10, a tak značně optimistic­ky dodává: „Mým cílem je v Pchjongčch­angu zvítězit a zazpívat na stupních korejskou hymnu.“

V budoucnu chce údajně pracovat pro korejský biatlon tak dlouho, než se v zemi stane nejpopulár­nějším zimním sportem. Lapšin dokonce slibuje: „Po kariéře tu otevřu školu pro mladé biatlonist­y.“

Kdo ví, kdyby je Rusové kdysi z týmu nevyřadili, dnes by možná sdíleli osud Antona Šipulina a dalších reprezenta­ntů, kteří uvázli v síti velké ruské dopingové kauzy. Korea jim dala druhou šanci a zároveň jejich kariéry dost možná i zachránila.

Nejtěžší bylo přesvědčit Korejce, kteří jsou velmi etnocentri­čtí, že nám hokejisté ze zahraničí prospějí. Jang Seung-jun šéf olympijské­ho programu jihokorejs­ké hokejové asociace

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sestry Marissa Brandtová reprezentu­je Jižní Koreu, Hannah hraje za USA.
Foto: Profimedia.cz Sestry Marissa Brandtová reprezentu­je Jižní Koreu, Hannah hraje za USA.
 ?? Foto: Reuters ?? Sáňkařka Aileen Frischová se v roce 2012 – ještě za Německo – stala juniorskou mistryní světa. Teď byla v barvách Jižní Korey 11. na OH.
Foto: Reuters Sáňkařka Aileen Frischová se v roce 2012 – ještě za Německo – stala juniorskou mistryní světa. Teď byla v barvách Jižní Korey 11. na OH.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia