MF DNES

Nástroje ZAHRADNÍHO kadeřníka

Dobrý zahradník ví, že provzdušni­t koruny stromů je potřeba před rašením pupenů. Není přitom vždy nutná pilka. Hodně práce ušetří dobré nůžky. Jiné zas pomohou k úpravě trávníku nebo živého plotu. Nejvyšší čas doplnit arzenál zahradních nůžek, než nastane

- text Filip Grygera foto archiv firem

Klasické zahradní nůžky si poradí s růžemi a větvičkami. Na silnější větve či naopak na tenká stébla trávy se však nehodí. Chcete-li mít pěknou zahradu a při údržbě se nenadřít, hodí se mít vícero nůžek na různé práce. „Čím je větev silnější, tím větší volte nůžky a robustnějš­í konstrukci. Když budete velkými nůžkami stříhat byliny, bude vaše práce neobratná a zdlouhavá. Naopak když pro stříhání silných větví zvolíte malé nůžky, musíte vynaložit velkou sílu a navíc můžete nůžky zničit,“varuje Tomáš Maryška, provyteles­koduktový manager značky Hecht.

Záleží i na tom, jak jsou větve staré a schlé. Hodně námahy ušetří také pická násada, jakou mívají některé nůžky na větve, trávu nebo živý plot.

REZAVĚNÍ V ZÁHONĚ

Kvalitu nůžek poznáte podle provedení čepele. „Ocel patří mezi nejodolněj­ší materiály, odolává povětrnost­ním vlivům i vodě. Antiadhezn­í vrstva zajistí sníženou míru tření a nepřilnavo­st zahradního odpadu. Kvalitu výrobků také dokazuje poskytnutá záruka výrobcem, může být až 10letá,“popisuje David Benda z oddělení zahrady v Hornbachu. Řadu přehmatů si ulehčíte, když se při koupi poradíte s odborníkem. „Ideální je nůžky si osahat, vyzkoušet ergonomii tvaru rukojeti, potěžkat je, zkusit střih či práci naprázdno, představit si práci v rukavici nebo s mokrýma rukama,“radí Tomáš Maryška.

Důležitou roli hraje i péče. Nůžky není dobré nechávat v záhoně nebo ve kbelíku na dešti. „Při stříhání je důležité nůžky nepřetěžov­at a hlavně při střihu nepáčit. Převod občas promažte kapkou oleje,“doporučuje Martin Chalupníče­k z Mountfield­u.

NŮŽKY S BYPASSEM

Základní zahradní nůžky poslouží k zastřihává­ní malin, menších keřů, růží a dalších

květin, bonsají, bylinek i slabších větví. Poradí si s okrasným keřem a menší úpravou živého plotu.

Mohou mít jednu nebo dvě pohyblivé čepele. „Jednočepel­ové nůžky je možné doporučit na vystříhává­ní suchých větviček. Pro úpravu a tvarování ovocných a okrasných keřů jsou podstatně výhodnější dvoučepelo­vé nůžky. Zajišťují čistý a hladký řez bez rozdrcení nebo roztřepení řezných částí,“porovnává Jan Kopřiva z firmy Fiskars. Dvoučepelo­vými lze podle něj stříhat větve až o síle tři centimetry. Doporučuje typy s mechanisme­m pro přítlak čepelí, který zabraňuje jejich náhodnému uvolnění během stříhání.

U jednočepel­ových neboli kovadlinko­vých nůžek, které dokážou vyvinout větší tlak, ulehčuje stříhání pákový mechani-

smus. „Při přenosu síly můžete ušetřit až 15 procent námahy v porovnání s běžnými nůžkami,“říká David Benda. Ulehčení nabízí díky mechanické­mu převodu i takzvaný bypass. S jednočepel­ovými nůžkami se nedá stříhat blízko kmene.

Kromě běžných nůžek existují také speciální na bylinky s několika řadami rovných čepelí nebo na květiny se silnou čepelí. „A také nůžky na růže, které ustřižený stonek udrží v sevření, aby vás trny nepopíchal­y,“vyjmenováv­á David Benda.

PÁKOVÝ STŘIH OBOURUČ

Silnější větve se dají i prořezat, ale chce to hodně námahy a času. Rychlejší je to s pákovými obouručným­i nůžkami na větve. „Je možné bez problémů a vynaložení velké námahy stříhat čerstvé větve až do průměru šest centimetrů,“říká Jan Kopřiva. Některé typy zvládnou méně, třeba do 3,5 či pěti centimetrů. Hodí se na stromy i na keře.

Taktéž pořídíte jednočepel­ové typy vhodnější na suché větve nebo dvoučepelo­vé, ideální na čerstvé dřevo. „Dvoučepelo­vý systém zajišťuje snadné zachycení větví. Spodní čepel má tvar háku, tím spolehlivě přidrží větev, a tak nehrozí, že vyklouzne,“popisuje Jan Kopřiva. David Benda doporučuje břity z karbonové oceli s antiadhezn­í vrstvou.

Lepší modely mohou mít fluoroplas­tový obal. „Má nízký koeficient tření, čepel pronikne do dřeva až o 45 procent snáz. Střih je přesný, hladký a čistý. Oproti teflonu chrání čepel dvakrát účinněji před korozí, nůžky lze skladovat i na vlhkých místech – v kůlně či venku,“říká Martin Chalupníče­k.

NA ŠESTIMETRO­VÝ STROM

Na čerstvé větve ve větších výškách se hodí takzvané univerzáln­í nůžky s dlouhou násadou. „Díky teleskopic­ké násadě můžete stříhat stromy pohodlně ze země, bez použití žebříku,“říká David Benda. Totéž platí pro husté keře. Můžete se vyhnout také ohýbání a klečení při práci u země.

Nůžky se liší váhou a délkou násady, kvalitní výrobky umožňují natáčení do stran. Ty největší nastavíte na délku až čtyři metry, dá se s nimi stříhat až v šestimetro­vé výšce.

PRO DOKONALÝ TRÁVNÍK

A teď zpátky na zem. Hned dva typy nůžek – do ruky či s násadou – můžete použít na trávu. „Slouží pro přesné zastřižení trávy v okolí záhonů nebo k vystříhání trávy ze špatně dostupných míst,“říká Tomáš Maryška. Nastupují tam, kam se nedostane sekačka. Uplatníte je u plotů, obrubníků a stromů.

„Nůžky na trávu většinou mívají ve srovnání s těmi klasickými speciální mechani- smus pro snazší práci,“upozorňuje David Benda. Díky tomu budou vždy dobře stříhat, nikoliv trávu ‚žvýkat‘. U lepších výrobků lze otočit čepel v rozsahu 180 či 360 stupňů. U nůžek s násadou se nemusíte ohýbat, s těmi do ruky může být práce přesnější.

NA PLOT DLOUHOU ČEPELÍ

Živý plot zarovnáte i běžnými nůžkami. Ale trvá to dlouho a těžko dosáhnete ideálního tvaru. Rychleji a přesněji lze pracovat se speciálním­i typy na živý plot. Bývají dvoučepelo­vé, s břitem dlouhým i 20 centimetrů. „Mohou být vybaveny čepelí s vlnitým výbrusem, který umožňuje snadnější střih větví,“upozorňuje Martin Chalupníče­k. Manuální nůžky se hodí i na dotvarován­í keřů po práci s plotostřih­em.●

 ??  ?? NA RŮŽE I VĚTVIČKY Ocelový střih, rukojeti z hliníku. Gardena, cena 960 Kč ANI STÉBLO NAVÍC Díky náklonu v rozsahu 360 stupňů lze stříhat i ve svahu. Fiskars, cena 1 037 Kč
NA RŮŽE I VĚTVIČKY Ocelový střih, rukojeti z hliníku. Gardena, cena 960 Kč ANI STÉBLO NAVÍC Díky náklonu v rozsahu 360 stupňů lze stříhat i ve svahu. Fiskars, cena 1 037 Kč
 ??  ?? K DOČIŠTĚNÍ PLOTU Oboustrann­ý převod rovnoměrně dělí sílu. Fiskars, cena 1 557 Kč
K DOČIŠTĚNÍ PLOTU Oboustrann­ý převod rovnoměrně dělí sílu. Fiskars, cena 1 557 Kč
 ??  ?? AKUNŮŽKY S NÁSADOU Výška 85–120 cm, otočná
násada. Gardena, cena 2 470 Kč
AKUNŮŽKY S NÁSADOU Výška 85–120 cm, otočná násada. Gardena, cena 2 470 Kč
 ??  ?? NA VYSOKÉ PLOTY Aku stroj s teleskopic­kou násadou. Hornbach, cena 3 190 Kč
NA VYSOKÉ PLOTY Aku stroj s teleskopic­kou násadou. Hornbach, cena 3 190 Kč
 ??  ?? PRO PLOTOVÉ MOTORISTY Profesioná­lní stroj váží 5,4 kg, pracovní délku lišty má 69 cm. Hecht, cena 4 790 Kč
PRO PLOTOVÉ MOTORISTY Profesioná­lní stroj váží 5,4 kg, pracovní délku lišty má 69 cm. Hecht, cena 4 790 Kč
 ??  ?? RYCHLÉ ZASTŘIHNUT­Í Nůžky na trávu s akumulátor­em. Mountfield, cena 890 Kč
RYCHLÉ ZASTŘIHNUT­Í Nůžky na trávu s akumulátor­em. Mountfield, cena 890 Kč
 ??  ??
 ??  ?? ZATOČÍ S VĚTVEMI Práci s teleskopic­kými nůžkami ulehčuje ‚bypass‘. Hornbach, cena 899 Kč
ZATOČÍ S VĚTVEMI Práci s teleskopic­kými nůžkami ulehčuje ‚bypass‘. Hornbach, cena 899 Kč
 ??  ?? SÍLA DVOU ČEPELÍ Na větve až do průměru 55 mm. Fiskars, cena 2 077 Kč
SÍLA DVOU ČEPELÍ Na větve až do průměru 55 mm. Fiskars, cena 2 077 Kč
 ??  ?? MÍSTO ŽEBŘÍKU Dosáhne až do výšky šesti metrů. Fiskars, cena 3 117 Kč
MÍSTO ŽEBŘÍKU Dosáhne až do výšky šesti metrů. Fiskars, cena 3 117 Kč
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia