MF DNES

TMAVOMODRÝ svět

- text Eva Vacková foto Petr Adámek

První úpravy bytu v secesním činžovním domě proběhly před lety a přinesly hlavně komfortní bydlení. Filmový architekt Jan Vlček se nedávno rozhodl jít do toho znovu. Tentokrát se pustil do kompletní rekonstruk­ce a návrhu originální­ho interiéru.

Měkké světlo připomínaj­ící náladu starých holandskýc­h obrazů, kontrast teplých a studených barev, propojení originální­ch prvků s novými – takový je dojem z interiéru, jehož styl podle Jana tvarují světlo, dětství a práce. „Jsem zdejší patriot. V této čtvrti jsem vyrůstal, mám ji rád. Když jsem měl možnost koupit v Praze na Starém Městě byt, neváhal jsem. Život v bytě mi vyhovuje, na dům se zahradou si moc nepotrpím. Poslední dobou sem ale jezdí tolik turistů, že se odsud lidi stěhují. I holubi už odlétli,“konstatuje Jan.

Činžovní dům, který nechal spolu s tiskárnou ve dvoře postavit v roce 1905 Cech tiskařů, stojí naštěstí stranou od rušné Pařížské ulice. „Tiskaři tenkrát nehýřili, vybírali levnější materiály. Například podlaha je ze smrkových fošen – a mimochodem vydržela tu dodnes. Možná i díky tomu, že generace nájemníků přes ně vrstvily PVC,“vysvětluje Jan. Padesátime­trový byt ve čtvrtém patře tvořily původně dvě místnosti, toaleta byla na chodbě. Z té je teď malá prádelna. Z půdy nahoře je už také byt, takže teplo nikam neuniká. Když Jan na delší dobu odjede, temperují prostor topné panely.

NA OTEVŘENÉ SCÉNĚ

Několik let Jan byt pronajímal nebo půjčoval kolegům. Na vzhledu interiéru to začalo být časem znát, takže se rozhodl pro kompletní rekonstruk­ci. Vyboural příčky, dispozici otevřel, jak jen to šlo. Nosnou stěnu uprostřed oťukal na cihlu. Zeď tak spíš psychologi­cky než fakticky rozděluje víceméně jednopokoj­ový byt. „Ve výsledku mi to připomíná loft. Určitě i díky velkým oknům s půlkruhový­mi nadsvětlík­y. Snahou bylo zachránit maximum originální­ch prvků. Když navrhuji interiér někomu na zakázku, snažím se ctít původní místo,“vysvětluje. Kromě podlahy či kachlových kamen zůstala v oknech litá skla. To, že jim je přes sto let, prozradí, když se na ně podíváte – oproti hladkému současnému sklu se v ploše mírně vlní.

Jan Vlček díky své profesi ví, že zasvítit scénu patří k nejtěžším filmovým disciplíná­m. U bytu si cení přirozenéh­o osvětlení, ale pečlivě vybíral i svítidla. Mezi okna postavil zrcadlo vyrobené z továrního okna. Opticky tak zvětšil prostor, z jedné části bytu je nyní vidět do druhé.

PÁNSKÁ JÍZDA

Ateliér k práci nepotřebuj­e. Stačí mu pracovní kout v ložnici, kde má notebook a tablet. Stůl je tak malý, že mu s nadsázkou přezdívá vězeňský. Návrhy kreslí Jan ručně, kresbu považuje za nejlepší a nejrychlej­ší přenos nápadu z hlavy na papír. „V případě, že se něco nepovede, stačí vzít čistý papír a začít znovu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MINI JÍDELNA Na velké hostiny to není, ale i tak se dá u stolku pohodlně stolovat. Originální svítidlo z Le Patio je vyrobené z papíru a ohýbaného bambusu.
MINI JÍDELNA Na velké hostiny to není, ale i tak se dá u stolku pohodlně stolovat. Originální svítidlo z Le Patio je vyrobené z papíru a ohýbaného bambusu.
 ??  ?? KUCHYŇSKÝ KOUT Nábytek je další malou ,Asií‘. Atyp je vytvořený ze staré dřevěné komody. Porcelánov­é zásuvky a vypínače Jan pořídil z řady retro.
KUCHYŇSKÝ KOUT Nábytek je další malou ,Asií‘. Atyp je vytvořený ze staré dřevěné komody. Porcelánov­é zásuvky a vypínače Jan pořídil z řady retro.
 ??  ?? KDO JE ZA DVEŘMI? Zádveří je součástí otevřeného prostoru bytu. Modrá a šedivá barva tvoří základ pro teplé tóny dřeva, cihel a kůže.
KDO JE ZA DVEŘMI? Zádveří je součástí otevřeného prostoru bytu. Modrá a šedivá barva tvoří základ pro teplé tóny dřeva, cihel a kůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia