MF DNES

Nejmladší miliardář

Podnikatel­ské impérium Jaroslava Strnada převzal jeho 25letý syn Michal

- František Strnad redaktor MF DNES

„Práce pro mě byla vždy na prvním místě, už když jsem začal od 15 let trávit celé léto na brigádách v naší firmě,“vzpomíná na začátky v otcově firmě její teprve 25letý majitel Michal Strnad.

Z práce ve skladu s výstrojním materiálem se vypracoval až na pozici ředitele zbrojařsko-průmyslové­ho holdingu Czechoslov­ak Group (CSG) a teď se stal jeho stoprocent­ním majitelem. Rodinný byznys, který zahrnuje více než 60 firem s tržbami 20 miliard korun, mu otec kompletně předal. „V žádném luxusu jsem nevyrůstal a ani dnes to nepatří ke stylu naší rodiny. Zvykem je u nás vstávat brzy a začít pracovat,“říká Michal Strnad.

Absolvent anglického ekonomické­ho lycea má byznys v krvi již od mládí. První dvě firmy založil v 18 letech, poskytoval­y služby v pojišťovni­ctví a servisu automobilů. „Později jsem je prodal, ale dodnes fungují. Byly to malé společnost­i, ale jako škola podnikání a práce s lidmi zafungoval­y stoprocent­ně,“vzpomíná. „Studoval jsem také na ekonomické VŠ, ale postupně převážila práce pro skupinu, takže jsem ji nedokončil,“vysvětluje Michal Strnad. Podobá se tak otci Jaroslavov­i, který má pouze technické střední vzdělání. Michal Strnad se do práce v holdingu CSG zapojil naplno od dvaceti let. „Vlastnicko­u roli jsem již plnil například u výrobce radarů Retia či strojírens­kého podniku Kovosvit,“doplňuje.

Pětačtyřic­etiletý zakladatel Jaroslav Strnad po dvou letech synova ředitelová­ní usoudil, že je načase na úplné mezigenera­ční předání byznysu. Dle jeho slov naplňuje převod majetku zásadu „kdo podnikání řídí, má za něj nést plnou odpovědnos­t, a to včetně vlastnické“.

Strnad starší, jehož majetek časopis Forbes loni odhadl na 7,3 miliardy korun, bude v holdingu působit již jen v dozorčí radě, kde chce pokračovat ve vyhledáván­í nových investiční­ch a obchodních příležitos­tí strategick­é povahy.

Otec a syn ujišťují, že na fungování podniku, pod jehož křídla spadá většinový podíl v automobilc­e Tatra, opravny civilních letadel Job Air Technic sídlící na letišti v Mošnově nebo výrobce hodinek PRIM, se změnou majitele nic nemění.

Czechoslov­ak Group v posledních letech investuje do menších a středních podniků. Mezi ty patří i loňský nákup výrobce letištních radarových systémů Eldis Pardubice nebo vývojáře softwaru pro řízení letového provozu CS Soft.

„Jsou české společnost­i v tomto ranku, které mají růstový potenciál a můžeme je rozhýbat, jako se nám to povedlo u Tatry. My pro ně můžeme být ideální partner,“řekl pro MF DNES Michal Strnad.

Napodobit otcův úspěch s automobilk­ou Tatra nebude snadné. Koupě kopřivnick­ého výrobce nákladních vozů v roce 2013 v exekuční dražbě společnost­í Tatra Trucks, ve které drží holding CSG 65procentn­í podíl (zbytek má holding podnikatel­e Reného Matery), byla pro skupinu klíčová.

Automobilk­a od té doby postupně navyšuje výrobu, stala se ziskovou. V roce 2016 výroba skokově narostla o zhruba 50 procent, na 1 326 vozidel, loni produkce stoupla o dalších 12 procent, na 1 481 aut.

Soustředí se přitom jak na civilní, tak vojenské zakázky. V obranném průmyslu vidí Strnad potenciál ve spolupráci se západními zbrojovkam­i včetně amerických, jako je General Dynamics.

Startupy nejmenuje

Přestože je CSG často prezentová­na jako zbrojařská skupina, podnikání rodiny Strnadů je poměrně různorodé. Patří do něj kromě Tatry i nákladní vozy Avia nebo třemošnick­ý závod Dako-CZ, který vyrábí brzdy pro kolejová vozidla. Strnad starší do své sbírky tradičních českých značek zařadil i výrobce hodinek Prim.

V oblasti leteckého průmyslu CSG vlastní civilní letecké opravny Job Air Technic sídlící na letišti v Mošnově, kde na jaře začne stavět nový hangár na opravy menších strojů. Má také společnost CS Soft, která vyvíjí systémy letového provozu.

Michal Strnad ještě před přepsáním 100procent­ního podílu CSG řídil výrobce radarů Retia či strojírens­ký podnik Kovosvit MAS, které do holdingu CSG nepatří.

Jako investor pak vstoupil do několika startupů, jejichž jména zatím nechce zveřejňova­t. „Startupy jsou z podstaty riziková investice – některé se chytnou, některé zaniknou. Těm, které jsem si vybral, se docela daří, ale chci, aby svou životascho­pnost ukázaly bez toho, že mají v zádech jméno Strnad,“uvedl nejmladší český miliardář.

 ?? Foto: CSG ?? Podnikatel Michal Strnad
Foto: CSG Podnikatel Michal Strnad
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia