MF DNES

Češi jdou do boje

Martin Erat, kapitán hokejistů, mluví o olympiádě a motivaci.

- Robert Sára reportér MF DNES v Kangnungu

Na olympiádě je proto, aby předal štafetu. Aby kus svého umu poslal dál – zapálil hokejovou jiskru v dětech a teenagerec­h. Martinu Eratovi bylo šestnáct, když u televize hltal zápasy ze zlatého Nagana 1998.

Fandil, slzel štěstím, ale hlavně cítil obrovskou motivaci v hokeji něco podobného dokázat. Hrát velké zápasy, být olympionik­em. Teď už je na svých čtvrtých hrách, tentokrát jako kapitán reprezenta­ce, která dnes vstoupí do turnaje zápasem proti Koreji. Erat touží po medaili, ale víc pro něj znamená, aby se on i jeho parťáci stali dětskými vzory. „Je naše povinnost, abychom to, co dali kluci z Nagana nám, dokázali předat dětem, které vyrůstají teď,“říká Erat pro MF DNES.

Nagano mělo takovou sílu?

Ano. Byla to ta největší motivace a bylo úžasné sledovat tehdejší hráče. Ze Špágra (asistent trenéra Špaček) si dělám legraci, že se za soupeřem jen vozili. Hrál se systém, kdy jste protihráče zahákovali a vezli se. Je neskutečné, jak se hokej za dvacet let posunul dopředu. Lidi někdy mluví o tom, jak se hokej změnil za deset let. Ale on je rok od roku rychlejší. Neuvěřitel­ně se vyvíjí. Zároveň mám obrovskou úctu ke klukům, co to dokázali.

Od Nagana uběhlo jen osm let a najednou jste s většinou hrdinů v Turíně hrál.

Mám za sebou tři olympiády, ale Turín byl pro mě asi nejvíc. Hrál jsem s borci jako Lanýž (Lang), David Výborný, Jarda Jágr, Martin Straka. To jsou kluci, kteří když jsou na ledě, tak je radost se jen dívat. A já si s nimi mohl zahrát. Vancouver byl neskutečný zážitek, protože to město a celá Kanada hokej milují. Měli jsme tým, který mohl udělat velký úspěch, ale přišlo čtvrtfinál­e a všechno se zhroutilo. V Soči to bylo podobné, ale pochopil jsem, že každá olympiáda nemůže dopadnut dobře. A to je na hokeji krásné.

Teď jste kapitán, který má zodpovědno­st. Cítíte se jinak?

V Turíně jsem vůbec netušil, co zodpovědno­st je. Hráli jsme čtvrtfinál­e, semifinále a já nechápal tu výjimečnos­t. V zápase o bronz proti Rusku jsem dal gól na 1:0 a ani si neuvědomov­al, jak je důležitý. Ale každým zápasem play-off v NHL jsem rostl. Teď jsem o dvanáct let dál a vnímám každý moment, detail, který může o olympiádě rozhodnout. Takže být kapitánem je pocta i obrovská zodpovědno­st.

Kdy jste se rozhodl, že chcete být součástí tohoto týmu?

První věc byla, že jsem si mohl s Pepou (trenérem Jandačem) promluvit. Dozvědět se, co ode mě vůbec čeká a jakou roli mám v týmu mít. Druhá věc byla moje osobní motivace reprezento­vat. V hlavě si promyslet, jestli přijmu zodpovědno­st, kterou budu mít. Anebo už je to definitivn­ě za mnou.

Klíčové setkání s koučem se dle jeho slov odehrálo v příjemné hospůdce za Brnem. Potěšilo vás, jaký má eminentní zájem?

Je to velká součást toho, co chce český nároďák budovat. Že s kluky mluví. Ať je jim čtyřicet nebo dvacet, musí vědět, na čem jsou. Nároďák je o tom, že nereprezen­tujeme jen hokej, ale vystupujem­e jako celé Česko. Čím víc kluků si bude vážit, že můžou hrát za nároďák a, trenéři s nimi budou mluvit, tím větší respekt kouč bude mít.

Vy jste mu nakonec řekl ano. Kdo pomáhal rozhodovat?

První byly moje děti. Kdyby nechtěly, abych jel, tak tu nebudu. Brácha a kamarádi mi řekli, proč bych nejel a nepomohl udělat úspěch. Často mluvím s Petrem Čajánkem, protože to byl můj mentor ve Zlíně. I ten byl pro. A Libor Zábranský mi řekl: Špeny, jdi do toho. A to jsou všechno lidi, kteří když něco řeknou, poslechnu je.

Synovi bude šest. Ze Soči si vás nepamatuje, byl i on motivací, aby vás viděl na olympiádě?

Do Komety jsem šel proto, že už jsem nechtěl zůstávat v Rusku ani nikde v NHL hrát třetí čtvrtou lajnu. Chtěl jsem být víc se svými dětmi. A co dali kluci z Nagana nám, měli bychom předat dnešním dětem. Pamatuji si, jak bylo pro nás Nagano neskutečné a do smrti budu mít k těm hráčům obrovskou úctu. Zároveň to byl jeden z důvodů, proč jsem se na olympiádu rozhodl jet – chci mladým klukům pomoct. Aby věděli, že tady jsme a že chceme udělat úspěch.

Chybí vám v týmu Martin Nečas, váš chráněnec z Komety?

Mrzí mě to hodně. Protože je to kluk, na kterém bude jednou český nároďák stát. Ale vím, že je diskutabil­ní, jestli by mu ten turnaj ublížil, nebo prospěl. To je věc trenéra.

Vraťme se ještě do roku 2006. Když jste se objevil na olympiádě, cítil jste hrdost kvůli mamince, bratrovi? Bral jste to jako odměnu pro ně?

Když jsem byl kluk, neměl jsem ponětí, co je to Stanley Cup. Já věděl, co je to liga a nároďák bral jako největší odměnu pro hokejistu. Když jsem se dostal do Turína, bylo to poděkování za to, co všechno jsem hokeji podřídil. Olympiáda je pro každého sportovce nejvíc, a když tu ještě hráli kluci z NHL, tak jste se měřili s těmi nejlepšími. Úžasný zážitek.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Jít příkladem Kapitán Erat cítí před startem olympijské­ho turnaje odpovědnos­t a zároveň touhu stát se dětským vzorem.
Foto: M. Růžička, MAFRA Jít příkladem Kapitán Erat cítí před startem olympijské­ho turnaje odpovědnos­t a zároveň touhu stát se dětským vzorem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia