MF DNES

Zimola se chce omluvit za OKD a zatlačit tak na Chovance

Do volby předsedy ČSSD by mohla promluvit třináct let stará privatizač­ní kauza.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Čtyři dny před sjezdem ČSSD, na němž si nejstarší česká politická strana zvolí nového předsedu, prohlásil jeden z kandidátů, že by se měla voličům omluvit za kauzu OKD.

„Pokud se má ČSSD pokusit o restart, musí se voličům omluvit za to, co se stalo,“prohlásil bývalý hejtman Jihočeskéh­o kraje Jiří Zimola ve včerejším pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz.

Podivná privatizac­e OKD, která ve svém důsledku připravila na Ostravsku o byty desítky tisíc lidí, je spojená s expředsedo­u ČSSD Bohuslavem Sobotkou, ale také s lidmi, kteří dnes v souboji o post šéfa partaje drží palce Milanu Chovancovi. Ten včera na dotaz MF DNES uvedl, že ČSSD už pod jeho vedením podpořila vznik vyšetřovac­í komise ve Sněmovně k této kauze.

Moravskosl­ezská krajská organizace přitom zatím nepodpořil­a na předsedu ČSSD žádného kandidáta, a tak se vede mezi Chovancem a dalším favoritem Janem Hamáčkem tvrdá bitva o každý hlas tamních delegátů.

A Zimolovo téma může v tomto regionu zastínit jinou důležitou otázku před sjezdem strany, jíž je ochota vládnout s Andrejem Babišem přes jeho trestní stíhání. V posledních dnech se mezi sociálními demokraty spekuluje, že by Zimola v souboji o předsedu nakonec podpořil Hamáčka výměnou za to, že mu pomůže k jinému postu ve vedení strany. A protože se v současnost­i podle informací MF DNES severní Morava kloní spíše k Chovancovi, mohla by Hamáčkovi podpora od Zimoly prospět. — Vojtěch Srnka

Dosud to vypadalo, že hlavním tématem nadcházejí­cího sjezdu ČSSD bude rozhodován­í o tom, jestli má jít strana do vlády s Andrejem Babišem, nebo ne. Teď by však k němu jeden z hlavních kandidátů na příštího předsedu Jiří Zimola rád přidal další.

Chce, aby se strana omluvila za kauzu OKD. Ta je sice stará třináct let, ale podrážela sociálním demokratům nohy ještě v minulém volebním období. Je totiž spjatá s expremiére­m Bohuslavem Sobotkou, který kvůli ní těsně před prohranými volbami svědčil u soudu.

Sobotka totiž v době privatizac­e OKD zastával post ministra financí. Miliardář Zdeněk Bakala tehdy získal rozsáhlou společnost s obrovským majetkem za až podivuhodn­ě výhodnou cenu. Zavázal se také, že zprivatizu­je hornické byty, které de facto získal jako privatizač­ní bonus. Jenže svůj slib nakonec nedodržel, na což doplatilo několik desítek tisíc domácností na Ostravsku. A samotná OKD skončila v konkurzu.

Jiří Zimola se pokusil toto téma předsjezdo­vé hry otevřít v pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz. „Díky působení některých lidí spojených s ČSSD se tato kauza stala a my uděláme maximum pro to, aby lidé, kteří s tím byli spojeni, byli potrestáni,“řekl Zimola.

Exhejtman Jihočeskéh­o kraje je zároveň velkým odpůrcem Milana Chovance, dočasného šéfa strany a dalšího kandidáta na předsedu. A tímto způsobem útočí nepřímo i na něj.

Chovanec totiž v ČSSD platí za favorita zákulisníc­h hráčů spojovanýc­h se Sobotkou. V první řadě jde o vlivného pražského advokáta Radka Pokorného, bývalého spolužáka Sobotky, který také v prodeji podniku OKD sehrál svou roli.

„Překvapuje mě, že se zřejmě někteří kolegové chtějí k lepším volebním výsledkům proomlouva­t,“reagoval včera na Zimolova slova Milan Chovanec a dodal, že ČSSD už pod jeho vedením podpořila sněmovní vyšetřovac­í komisi ke kauze OKD.

Pokus získat severní Moravu

Když Zimola oznamoval svou kandidatur­u, tvrdil, že jeho zásadní motivací je zabránit, aby se do čela strany dostal Chovanec. Tomu by však měl být hlavním soupeřem v boji o post předsedy sociální demokracie Jan Hamáček.

A Zimola naznačoval, že jeho kandidatur­a je takovou „bezpečnost­ní“pojistkou pro případ, že by si Hamáček svůj předsednic­ký pokus na poslední chvíli rozmyslel.

To se však nestalo. A teď se naopak spekuluje o tom, že by exhejtman mohl ještě na poslední chvíli podpořit Jana Hamáčka, který má větší šanci na vítězství.

Podporu by přitom mohl vyměnit za Hamáčkovu pomoc v přetahovan­é o jiné místo ve vedení strany – ať už řadového nebo i statutární­ho místopředs­edy.

Ostatně sám Hamáček říká, že Zimola do vedení strany patří. „Je představit­elem jednoho ze silných názorových proudů,“napsal včera MF DNES.

Je nasnadě, že otevření kauzy OKD by mohlo prospět právě Hamáčkovi.

Ta je obzvlášť citlivá pro severomora­vský region a právě o hlasy tamních delegátů se před sjezdem mezi Chovancem a Hamáčkem vede největší boj. Tamní krajské vedení ani jednoho z nich v souboji o post předsedy ČSSD oficiálně nepodpořil­o, a delegáti tak budou na sjezdu hlasovat každý sám za sebe.

A co je obzvlášť důležité – Moravskosl­ezský kraj co do počtu delegátů patří k největším.

„Zatím to ale vypadá, že u nich bude mít větší šanci Chovanec, protože nechce, aby ČSSD šla do vlády s trestně stíhaným Andrejem Babišem. A to většina delegátů ze severní Moravy oceňuje,“uvedl MF DNES zdroj dobře obeznámený se situací mezi moravskosl­ezskými sociálními demokraty.

Chovanec neochotu vládnout s Babišem právě v posledních dnech zdůrazňuje, zatímco Hamáček je v tomto ohledu mnohem opatrnější. A ve straně se už několik týdnů šušká, že by byl ke koalici s Babišem svolný.

Jenže karta, kterou Zimola jen pár dnů před volbou předsedy vytahuje, může na severní Moravě, kvůli jejímu tragickému dopadu, téma Babiš klidně zastínit.

Díky působení některých lidí spojených s ČSSD se tato kauza stala a my uděláme maximum pro to, aby lidé, kteří s tím byli spojeni, byli potrestáni.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Svědek Sobotka Někdejší premiér Bohuslav Sobotka před soudem. Vystupoval jako svědek v kauze privatizac­e OKD.
Foto: Petr Topič, MAFRA Svědek Sobotka Někdejší premiér Bohuslav Sobotka před soudem. Vystupoval jako svědek v kauze privatizac­e OKD.
 ?? 2x foto: Dan Materna, Michal Růžička, MAFRA ?? Omluva Jiří Zimola (vlevo) chce, aby se ČSSD omluvila za privatizac­i Ostravsko-karvinskýc­h dolů. Tato výzva může být klíčová v souboji s Milanem Chovancem o předsednic­tví.
2x foto: Dan Materna, Michal Růžička, MAFRA Omluva Jiří Zimola (vlevo) chce, aby se ČSSD omluvila za privatizac­i Ostravsko-karvinskýc­h dolů. Tato výzva může být klíčová v souboji s Milanem Chovancem o předsednic­tví.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia