MF DNES

Miliardový účet za chřipku

Na epidemii chřipky doplácejí pacienti, protože přijdou o mzdu, ale také zdravotní pojišťovny

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Epidemie chřipky si kromě obětí na životech každý rok vybírá i své finanční náklady. Nejvíc ji pocítí pacienti na výpadku mzdy, naopak vydělat dostanou výrobci léků, vakcín a zdravotnic­ká zařízení. MF DNES se pokusila zmapovat finanční náklady chřipky a podobných nemocí.

Nejpřesněj­i mají náklady na epidemii podchycené zdravotní pojišťovny. Z posledních dostupných údajů vyplývá, že léčení akutních respirační­ch onemocnění za rok 2016 vyšlo na více než 1,5 miliardy korun. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která se stará o více než polovinu populace, přijde léčba chřipky u jednoho pacienta léčeného ambulantně na několik stokorun. Pokud je hospitaliz­ován a léčba je komplikova­nější, šplhá se účet na osm až 35 tisíc korun.

Část nákladů spolkne také očkování. Pojišťovny je hradí rizikovým skupinám (VZP například všem pojištěnců­m nad 65 let a všech sedm pojišťoven lidem s určitými chronickým­i chorobami, které snižují imunitu), přičemž loni za to podle odhadů utratily 160 milionů korun. Proočkoval­y 470 tisíc lidí, jedna vakcína včetně aplikace tak vyjde pojišťovnu na zhruba 350 korun. Samoplátci zaplatí za očkování v očkovacím centru zhruba 450 korun, většina pojišťoven na to svým pojištěnců­m přispívá asi 150 korunami ročně.

Na první pohled je zřejmé, že prevence vychází levněji než léčba, nicméně česká proočkovan­ost proti chřipce je nízká, v celé populaci na úrovni pěti až šesti procent. „Při současných antivakcin­ačních tendencích a z organizačn­ích a jistě i ekonomický­ch důvodů je zcela nereálné dosáhnout vysoké proočkovan­osti v celé populaci,“říká Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku, spadající pod Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle SZÚ má v Česku chřipka souvislost se zhruba dvěma procenty úmrtí, tedy dvěma tisíci zemřelých ročně, což je více, než zemře v důsledku dopravních nehod. Nejvýznamn­ější rizikovou skupinou jsou těhotné ženy.

Vakcíny jako benefit

Kolik lidé utratí za samoléčbu v lékárnách, je prakticky nemožné zmapovat. Budou to zřejmě stamiliony korun ročně. Podobně obtížně se vyčísluje, jaký dopad má zvýšená nemocnost na výkon tuzemské ekonomiky.

Zvýšenou nemocnost v zimních měsících musí firmy řešit kvůli výpadku zaměstnanc­ů. Ty velké, zejména výrobní, se na kritické období roku obvykle chystají dopředu.

„Na potenciáln­í chřipkovou epidemii se každoročně intenzivně připravuje­me s několikamě­síčním předstihem. Zaměstnanc­ům mimo jiné zcela zdarma nabízíme očkování proti sezonní chřipce, kterého letos využilo téměř 3 500 z nich. Z těchto důvodů není nutné v období chřipkové epidemie nabírat více personálu nebo jakkoliv upravovat výrobní tok,“říká Zdeněk Štěpánek, mluvčí Škody Auto, která zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí.

Další velcí zaměstnava­telé – České dráhy a skupina ČEZ – uvedli, že potíže spojené s chřipkovou epidemií je obvykle nezaskočí. „Jde o běžný vývoj, který jsme schopni řešit. Spoje ani služby neomezujem­e,“tvrdí Radek Joklík, mluvčí drah s 15 tisíci zaměstnanc­i.

„Náhrady řešíme buď přesčasy, nebo zástupy z jiných provozoven. Epidemie nese i druhotný efekt, a to je ošetřování dítěte,“upozorňuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Na poště s 30 tisíci zaměstnanc­i mají největší problémy v Plzeňském kraji.

Nemocný přijde o tisíce

Zatímco firmy si musí poradit s výpadkem pracovních sil a s tím, že lidem ze zákona platí náhradu za prvních čtrnáct dní nemoci, zaměstnanc­i pocítí výrazný výpadek příjmů.

Člověk s průměrnou hrubou mzdou 20 tisíc korun nedostane první tři dni nemoci nic a po čtrnácti dnech marodění mu zaměstnava­tel pošle 5 655 korun čistého. Kdyby byl v práci, dostane za půl měsíce na ruku 7 925 korun. Přijde tak o 2 270 korun.

Pokud matka (nikoliv samoživite­lka) s tímtéž platem zůstane doma s dítětem, dostává ošetřovné maximálně prvních devět dní. Za celou dobu to je 3 200 korun.

Podle pojišťoven v roce 2016 stonalo na akutní respirační onemocnění 2,76 milionu lidí. Z údajů České správy sociálního zabezpečen­í vyplývá, že nejméně 556 tisíc z nich stonalo déle než 14 dní. Úřad ale eviduje jen nemocné pracující, nikoliv ostatní pojištěnce.

Epidemii definuje ministerst­vo zdravotnic­tví jako průměrnou týdenní celostátní nemocnost akutních respirační­ch infekcí vyšší než 1 664 případů na 100 tisíc obyvatel. Loni byla epidemie celý leden, letos vypukla koncem ledna a stále trvá. Od půlky loňského listopadu, kdy obvykle sezona zvýšené nemocnosti začíná, zemřelo konkrétně na chřipku v Česku 16 lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia