MF DNES

Letouny USA zabily ruské žoldáky

U města Dajr az-Zaur zabily letouny USA možná až několik set Rusů

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Vypadají jako ruští vojáci, mluví jako ruští vojáci, chovají se jako ruští vojáci, ale ruští vojáci to nejsou.

Soukromé armády ruských žoldnéřů, které svět poprvé zaregistro­val v hybridních válkách na Krymu a na východní Ukrajině, jsou v Rusku veřejným tajemstvím. Tak veřejným, že se ruský parlament chtěl už před několika týdny zabývat návrhem zákona, který by jejich dosud zákonem neupraveno­u činnost legalizova­l. „Expertní skupiny už nad návrhem pracují,“uvádí šéf branně-bezpečnost­ního výboru Vladimír Šamanov.

Kreml však dává najevo, že nemá zvláštní zájem na legalizaci ruských soukromých ozbrojenýc­h skupin, které zřejmě využívá v akcích, jimiž z různých důvodů nechce pověřit armádu nebo jednotky ministerst­va vnitra.

Po východní Ukrajině, kde podle některých zpráv tvoří faktickou páteř separatist­ických armád, se ruské soukromé armády zapojily do operací v Sýrii na straně sil prezidenta Bašára Asada. Tomu Rusko pomohlo i oficiální vojenskou operací, ta se však soustředil­a na leteckou podporu syrské armády.

Účast ruské armády v pozemních operacích Moskva oficiálně odmítala, a to přes mnohé náznaky, že i na nich se Rusové podílí. Ruští žoldnéři, kteří se rekrutují z řad bývalých vojáků, však v Sýrii působí. Moskva vždy může říci, že je tam nevyslala.

Koncem minulého týdne ruští žoldnéři zapojení do operací Asadovy vládní armády utrpěli svoji největší porážku za celé nasazení v Sýrii. Několik stovek Rusů a Syřanů se pokusilo dobýt rafinerii v ropné oblasti u původně dvousettis­ícového východosyr­ského města Dajr az-Zaur, které ovládají Američany podporovan­í Kurdové. Proti útoku, při kterém byly do boje nasazeny tanky i děla, vzlétly letouny a vrtulníky koalice vedené Spojenými státy a útočníky rozprášily.

Sto, nebo pět set mrtvých Rusů?

Už o víkendu se objevily první zprávy o tom, že mezi mrtvými útočníky jsou i někteří ruští žoldnéři. Postupně se ale v ruských i západních médiích začaly objevovat zprávy o tom, že na východě Sýrie mohlo být zabito i více než dvě stě ozbrojenců z takzvané „Vagnerovy skupiny“, jež je největší ze všech ruských „soukromých armád“.

Ruské ministerst­vo zahraničí ještě v úterý tvrdilo, že zprávy o „stovkách padlých Rusů“jsou klasickou západní dezinforma­cí. Včera však už podle ruského serveru Newsru.com mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nevyloučil, že k něčemu takovému mohlo dojít. „Nelze vyloučit, že v Sýrii mohou být ruští občané. Ale nemají nic společného s ozbrojeným­i silami Ruské federace,“uvedl Dmitrij Peskov. Dodal ale, že Kreml nedisponuj­e informacem­i, které by mu umožnily vyvodit jednoznačn­é závěry. „Ruští občané však pro nás vždy zůstanou ruskými občany,“sdělil zároveň Peskov.

Velké ztráty mezi ruskými žoldáky mezitím potvrzují další zdroje. Bývalý „ministr obrany“doněckých separatist­ů Igor Strelkov uvedl, že padlí útočníci jsou Rusové, ale v syrských armádních uniformách.

„Oficiálně tam ruští vojáci nejsou, ale po úderu USA na ‚syrské oddíly‘ zahynulo údajně až sto lidí,“napsal Strelkov, který sám zřejmě takovým žoldnéřem při působení na východě Ukrajiny byl. Později své odhady ztrát mezi ruskými žoldnéři zvýšil na pět stovek, byť to nemůže dokázat.

Na ruských sociálních sítích se mezitím objevily profily několika konkrétníc­h členů ozbrojenýc­h jednotek, kteří prý v Sýrii padli.

Americká média spojují mlčení Kremlu s tím, že Washington byl útokem u Dajr az-Zauru pobouřen, a vylučuje, že by Putin o tak rozsáhlé akci, byť provedené ruskými žoldáky, nevěděl.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Ruští žoldnéři Jedna ze skupin ruských ozbrojenců, kteří působili či působí v Sýrii.
Foto: archiv Ruští žoldnéři Jedna ze skupin ruských ozbrojenců, kteří působili či působí v Sýrii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia