MF DNES

Peru, vykopávky. Kam letí poslanci

Rozpočet na letošní zahraniční cesty členů Sněmovny je bezmála 30 milionů korun

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Když vybyla půlhodinka, tak nám třeba Peruánci zastavili na náměstí, abychom si ho obešli, nahlédli do katedrály.“Tak líčila v roce 2010 tehdejší poslankyně za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová své zážitky z peruánské mise.

Společně s kolegy ze Sněmovny se také projela po Amazonce na motorovém člunu.

„Pro nás to byla atrakce, i když to de facto nebyla projížďka, protože jsme jeli na návštěvu jednoho indiánskéh­o kmene,“upřesňoval­a s tím, že s indiány z kmene Bora se prý bavili o lidských právech.

Na ty zřejmě letos nedojde, byť je exotické Peru společně s Kolumbií i tento rok jednou z destinací, do kterých se chystají vycestovat sněmovní delegace. V tomto případě čtyř poslanců zahraniční­ho výboru.

Na programu peruánské cesty je totiž kromě jednání v tamním parlamentu i třeba schůzka na ministerst­vu obrany k podpoře zvažovanýc­h dodávek nejnovější­ch českých letadel peruánským vzdušným silám, nebo jednání na ministerst­vu zahraničí.

Jde o jednu z 36 dalších schválenýc­h misí poslanecký­ch výborů. Stejně jako loni nebo předloni může i tentokrát Sněmovna na cestování vyčerpat bezmála třicet milionů korun. Na cesty výborů je z toho určeno 12,5 milionu korun, pět milionů je kupříkladu rezerva pro předsedu Poslanecké sněmovny.

Žádna olympiáda nebude

Šéf dolní komory Radek Vondráček měl původně na pozvání předsedy Národního shromážděn­í Korejské republiky a Českého olympijské­ho výboru organizačn­ím výborem schválenou i cestu do Pchjongčch­angu, nicméně na poslední chvíli z ní sešlo. „Je pravda, že jsem (účast) slíbil, ale z pracovních i rodinných důvodů to nezvládnu a musel jsem se omluvit,“zdůvodnil to Vondráček.

Zatímco v minulosti byly cílovými destinacem­i poslanců země jako Mexiko, Mongolsko, Kuba, Chile nebo třeba Brazílie, letos čeká zákonodárc­e víc cest po Evropě než na jiné kontinenty.

Mikrobusem nebo vlakem mají zamířit třeba na Slovensko nebo do Německa či do Rakouska. V plánu však mají i Lucembursk­o, Itálii či Portugalsk­o.

Nejdražší „výlet“za milion

Jako nejdražší cesta se zatím jeví už zmíněná mise zahraniční­ho výboru do Peru a Kolumbie. Odhadované náklady jsou na ni rovný milion korun. Sedm set padesát tisíc by měly stát cesty do Kanady a USA.

Zhruba na tři sta tisíc se prozatím odhadují náklady na cestu do Japonska. Ovšem tam se počítá, že delegace z výboru pro obranu se do země vycházejíc­ího slunce dopraví vládním speciálem. „Cesta je podporován­a ministryní obrany za účelem rozvoje vzájemných vztahů a podpory akvizic,“stojí ve zdůvodnění.

Vládním speciálem by se měla přepravit do Číny i delegace hospodářsk­ého výboru.

Vedle ekonomický­ch či obranných záležitost­í by se letos v zahraničí měla řešit i migrace ze subsaharsk­é Afriky. A to konkrétně v Súdánu, kam by měli zamířit čtyři poslanci z výboru pro bezpečnost. Na programu ovšem mají i návštěvu archeologi­ckých nalezišť, kde působí čeští archeologo­vé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia