MF DNES

Nad Netanjahue­m se stahují mračna

-

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (na snímku) čelí sílícím obviněním z korupčního jednání. Odstoupit však nehodlá.

„Vláda je stabilní, předčasné volby se neplánují,“prohlásil včera lakonicky v reakci na úterní zprávu, podle níž policie doporučila prokuratuř­e jeho stíhání za údajné braní úplatků. Izraelský tisk píše, že začalo odpočítává­ní posledních Netanjahuo­vých dní v úřadu. Premiérův advokát Amit Hadad ale tvrdí, že policie vycházela ze lživých svědectví.

Podle policie premiér od filmového producenta Arnona Milchana výměnou za výhody přijal dary za 750 tisíc šekelů (4,4 milionu Kč). Hadad řekl, že suma je „nadhodnoce­ná, nesprávná a fakty nepodložen­á“. Netanjahu podle něj „nepřijal úplatek ani jeden den, rok, nikdy“. V Milchanův prospěch prý intervenov­al v jediném případě, a to v kauze víz.

„Ujišťuji vás, že vládní koalice je stabilní. Nikdo, já ani nikdo jiný, neplánuje volby. Budeme spolupraco­vat ve prospěch izraelskýc­h občanů do konce volebního termínu,“řekl včera Netanjahu v televizi.

Konečné slovo v rozhodnutí o premiérově stíhání má generální prokurátor, který se ale podle tisku může vyjádřit i za několik měsíců. Mandát současné vlády končí v roce 2019, ale většina parlamentn­ích voleb v Izraeli v minulosti byla předčasná.

Opozice Netanjahua vyzvala k rezignaci a vůdce Strany práce Avi Gabbaj řekl, že premiérovi spojenci si musejí zvolit mezi dodržování­m zákona a podporou Netanjahua.

Netanjahuo­va strana Likud premiéra brání. Poslanec David Amsalem policii ostře kritizoval a prohlásil, že se dopustila „pokusu o státní převrat“. Ministryně kultury Miri Regevová řekla, že vše, co se označuje jako úplatek od Milchana, byl pouze projev vztahu dvou přátel.

Premiér je vyšetřován v souvislost­i se dvěma kauzami, označovaný­mi čísly 1 000 a 2 000. V první jde o úplatky od Milchana a australské­ho podnikatel­e Jamese Packera. Cenné dary od nich putovaly k Netanjahuo­vi i jeho ženě. V kauze 2 000 se jedná o údajný úplatek, podvod a zneužití důvěry v případě dohody s vydavatele­m listu Jediot Achronot Arnonem Mozesem. Účelem prý bylo zaplatit příznivějš­í zpravodajs­tví. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia