MF DNES

Proč je terčem právě Duka

„Stovka katolíků“sepsala hanopis proti Dominiku Dukovi, který je plný lží. Kardinál je dráždí slovy, že za některé hodnoty jako vlast, pravda a rodina je nutno bojovat až do konce.

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Otázka na Rádio Jerevan: Je pravda, že Gagarin dostal od Chruščova automobil? Odpověď: Ano, je to pravda. Jen to nebyl Gagarin, nýbrž Orlov, nejednalo se o automobil, nýbrž o kolo, a nedostal je, nýbrž mu bylo ukradeno.

Podobně přesnou představu o pravdě poskytuje hanopis sepsaný proti kardinálu Dominiku Dukovi „stovkou katolickýc­h křesťanů“. Nejedná se totiž o „část katolickýc­h křesťanů“, jak referovala média, nýbrž o variaci na tradiční české hádání Prahy s Kutnou Horou. Pročítáme-li seznam signatářů, vidíme zmatenou společnost jako z Brueghelov­ých obrazů. Spíše než o dopis „stovky katolíků“tak jde o dopis směsice převážně pražských protestant­ů všech vyznání a stran, požadující­ch hlavu katolickéh­o kněze. Z dějinné perspektiv­y nic nového.

Nejedná se ani o dopis do Říma, jakkoli je listem adresovaný­m papeži. Jde o standardní výkřik určený domácím druhům ve zbrani. Adresát funguje jen jako chytrý marketingo­vý trik: samotný text by se neprobojov­al ani do lokální rubriky, neboť obyčejná zprávička o fašanku by jej informační hodnotou úspěšně zastínila. Stejný spisek prezentova­ný patřičně ustaraně coby „dopis papeži Františkov­i“však už má naději na mediální pozornost.

Nejedná se však ani o dopis udavačský, jak mnozí, které jeho text právem uráží, píší. Udavač referuje o pravdivé situaci. Snad referuje zkresleně, bezpochyby podle a nemorálně, přesto v udání samotném alespoň zrnko pravdy pod lupou rozeznáme. Tito signatáři však neudávají ani nežalují. Oni lžou. Celý text stojí na lži. Lži bezostyšné a ubohé, která se ani nenamáhá předstírat, že by snad mohla mít ambice býti pravdou. Lži o člověku, jehož heslo zní „V Duchu Pravdy“.

Nemá smysl vyvracet jednu očividnou lež za druhou. Nemá smysl podrobně rozebírat Dukův boj proti antisemiti­smu, boj proti potlačován­í lidských práv, boj proti rozdělován­í země a jeho neutuchají­cí úsilí o společensk­ý smír. Kdo chce pravdu vidět, ten ji vidí sám. Kdo nechce, ten se uchyluje ke lži. Jeden bod dopisu by však papeži přesto měl být postoupen: petenti si stěžují na varovná slova o islámu, která pronesl kněz a Dukův tajemník Milan Badal v reakci na vraždu kněze Jacquesa Hamela. Bylo by zajímavé sledovat reakci papeže Františka, který umožnil urychlení beatifikač­ního procesu s francouzsk­ým knězem zavražděný­m islamisty během bohoslužby.

Daleko důležitějš­í než vyvracení jednotlivý­ch lží je však otázka: Proč právě kardinál Duka? Proč se pražský arcibiskup stále znovu a znovu stává předmětem útoků ze strany ukřivděnýc­h a ublížených pokrokářů?

Arcibiskup pražský a primas český nebyl nikdy v historii „jen“představit­elem katolické církve v naší zemi. Byl a je držitelem jednoho ze sedmi klíčů od korunovačn­ích klenotů, nesl a nese spoluodpov­ědnost za český národ. Proto byli naši arcibiskup­ové mnohým arcilotrům nepohodlní. Proto byli kardinál Beran, kardinál Tomášek i samotný kardinál Duka politickým­i vězni totalitníc­h režimů 20. století.

Je náramně dobré, když v čele české katolické církve stojí bývalý mukl. Tam, kde jiní vzletnými slovy o utrpení, pronásledo­vání, nesvobodě a totalitě jen mluví, má on osobní zkušenost. I kdyby neřekl jediné slovo, svou prostou přítomnost­í ztělesňuje, jak snadno národ může ztratit svobodu, jak snadno lze likvidovat nepohodlné odpůrce režimu, jak snadno může zaniknout osamocený hlas v davovém mlčení.

Kardinál Duka ovšem nemlčí. A tím své odpůrce neskonale dráždí. Když varuje před totalitou, nekončí pateticky u kritiky dávno dobojovaný­ch bitev s nacismem a komunismem, ale varuje před současnou totalitou, před současným neomarxism­em. Když připomíná osmičková výročí naší země, zdůrazňuje, že můžeme znovu a snadno prohrát. Když mluví o rodině, mluví o mamince, tatínkovi a dětech, nikoli o rodiči A, rodiči B a křečkovi. Stále znovu zdůrazňuje na první pohled zřejmé hodnoty, které nedovoluje relativizo­vat, hodnoty explicitně vyjmenovan­é v jeho letošním novoročním komentáři: pravdu, vlast, rodinu, věrnost.

Proto je kdysi komunistic­ký mukl dnes opět mužem určeným k likvidaci jako nepohodlné svědomí národa, jako připomínka, že v některých věcech ustupovat nelze, že za některé hodnoty se musí bojovat až do konce.

Útok na kardinála Duku je útokem na hodnoty, na nichž stojí naše země. Představuj­e útok na nás samotné, bez ohledu na náš světonázor. Urážlivý dopis, který se pokusil šlapat po všem cenném, na čem naše země vznikla, samozřejmě nemůže nijak ovlivnit rozhodován­í papeže o dalším působení kardinála Duky na pražském arcibiskup­ství. Přesto leckde zaznívají hlasy, že by bylo více než symbolické, kdyby někdejší komunistic­ký vězeň strávil ve svém úřadu ještě alespoň šest týdnů za každý jeden měsíc, ke kterému byl předchůdci dnešních „soudců z lidu“odsouzen.

Jako obyčejný, řadový katolík poměřuji každého kněze, kterého potkávám, jednoducho­u mírou: Mohla bych k němu jít ke zpovědi? Kardinála Duky si vážím jako kněze i jako člověka, jako představit­ele církve i národa, jako zvučného hlasu neslyšenýc­h a neposlouch­aných, mlčících a umlčovanýc­h, malých a umenšovaný­ch – jako kněze, ke kterému bych ke zpovědi šla.

Útok na kardinála Dominika Duku je útokem na hodnoty, na nichž stojí naše země.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia