MF DNES

Zkazky a bajky okolo sjezdu ČSSD

- Petr Kolář reportér

Do sjezdu ČSSD zbývají tři dny. Nervozita stoupá a v souvislost­i s ní se objevují nejrůznějš­í spekulace a ničím nepotvrzen­é „zaručené“informace, jakým špinavým způsobem si počínají konkurenti v boji o předsedu a další vlivné posty. Středobode­m těchto zvěstí je bývalý ministr vnitra a úřadující šéf strany Milan Chovanec. Jak pod podmínkou anonymity vyprávějí jeho konkurenti, on a jeho lidé obcházejí vlivné spolustran­íky a delegáty s nabídkami, které se nadají odmítnout, anebo s mrazivě vyřčenými poznámkami o údajných složkách, které na toho či onoho existují. Podobně jsou ale vykreslová­ni i Chovancovi konkurenti. Už několik dní „žije“informace, že lidé z platformy Zachraňte ČSSD okolo Michala Haška s Jiřím Zimolou obcházeli delegáty s finanční nabídkou, pokud budou volit druhého jmenovanéh­o. Jeden z „Chovancový­ch“delegátů si údajně dokonce takovou schůzku nahrál. Zatím se žádná z těchto věcí na veřejnosti neobjevila. Těžko říct, jestli se čeká na lepší načasování, anebo jde jen o bajky, bohapusté zkazky či přímo lži. Každopádně přituhuje, podobné informace si v ČSSD žijí vlastním životem a socialisté tak nehledě na stranickou krizi dodržují své „nejlepší“předsjezdo­vé tradice. I nejskalněj­ší zastánci favorita na předsedu Jana Hamáčka jsou v posledních dnech nervózní a nehledě na papírové rozložení sil začínají mít z Chovance strach.

Z kategorie fám může být také údajný plán Milana Chovance se Stranou práv občanů (SPO) kormidlova­nou duem Martin Nejedlý – Vratislav Mynář. Podle některých konkurentů úřadujícíh­o šéfa ČSSD by Chovanec se svým mocným zastáncem z Hradu Nejedlým v případě svého zvolení rád obě partaje sloučil. De facto by to znamenalo návrat čestného předsedy SPO Miloše Zemana do sociální demokracie. Tak uvidíme.

Bratislavs­ký krajský soud pravomocný­m verdiktem potvrdil, že je premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zapsaný ve slovenském archivu komunistic­ké tajné policie StB jako agent. To je špatná zpráva nejen pro Babiše, ale také pro bývalého poslance hnutí ANO Jiřího Zlatušku. Ten totiž v prosinci 2013 fanfaronsk­y prohlašova­l, že Babiš s StB nikdy nespolupra­coval. „Tato možnost je natolik vyloučená, že vám můžu slíbit, že se oběsím, pokud se to prokáže,“řekl tehdy Zlatuška, jenž se v parlamentn­ích volbách nedostal na volitelné místo kandidátky do Sněmovny a nedávno z hnutí ANO odešel. No, snad aby si sehnal kvalitní provaz a porozhlédl se po vhodné větvi. Ba ne, je zjevné, že tehdy mluvil v nadsázce. Možná bohatě postačí, když si v rámci trestu doma po večerech přehraje celou diskografi­i kapely Původní Bureš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia