MF DNES

Chci vědět, o čem přesně zpívám

Upozornila na sebe jako vítězka zatím poslední řady Česko Slovenské SuperStar. Nyní má Emma Drobná první skutečnou desku a před sebou první turné.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Produkce alba nazvaného You Should Know snese srovnání se západní tvorbou, texty jsou v drtivé většině anglicky. „Neznamená to, že bych cílila na zahraniční trh, i když by to nebylo špatné. Dělali jsme hudbu prostě tak, jak se nám to líbí,“vysvětluje třiadvacet­iletá slovenská zpěvačka.

Deska vyšla dva roky po vaší výhře v televizní soutěži. Není to pozdě? Nehrozí, že jste u publika mohla upadnout lehce v zapomnění?

Já myslím, že není. Ty dva roky jsou běžná doba, kterou interpret na album potřebuje. Neměla jsem hotové žádné písničky, takže jsme začínali úplně od začátku. Navíc jsem se naštěstí účastnila pořadů jako Tvoja tvár znie povedome a Let’s Dance, proto si mě snad lidé ještě pamatují.

Takže jste se pevně usadila ve světě televizní zábavy?

No, to spíš doufám, že už skončilo. Ne, že bych byla nevděčná, ale bylo toho dost.

Krátce po finále SuperStar vyšlo CD se záznamy soutěžních písní inzerované jako „první deska Emmy Drobné“. To mohlo leckoho zmást, ne?

Já jsem o tom tehdy ani nevěděla. Trochu jsem s tím bojovala, protože to byly, jak říkáte, narychlo udělané „lajfky“bez jakékoliv úpravy. Přitom se většinou udělá aspoň něco, aby to znělo lépe, tohle bylo velmi narychlo. Takže já beru až teď You Should Know jako svoji skutečně první desku.

Vy si sama píšete texty, navíc anglicky. Je to pro vás důležité zpívat vlastní slova?

Je. Pokud mi to jde, a já mám zatím pocit, že ano, chci to tak dělat. Nehraju na žádný nástroj a chci, aby písnička byla aspoň z poloviny moje. Zároveň je podle mě jiné, když víte, o čem přesně zpíváte. Což zase nezařídíte jinak než vlastním textem.

A ta angličtina?

První dva texty vznikly asi před třemi lety, když jsem žila v Londýně, nakonec jsou i na desce. Logicky jsem je tehdy napsala anglicky, nejen proto, kde jsem byla, ale i díky tomu, že velmi dlouho poslouchám anglickou, respektive anglicky zpívanou hudbu, takže mi to přišlo přirozené. A jednodušší. Teď začínám víc psát slovenské texty. Zatím jsem však neměla pocit, že by angličtina byla handicap.

Víte už, jak se vaší debutové desce daří komerčně? Prodává se dobře?

Velmi dobře. Musím říct, že jsme já i celý můj tým byli docela překvapení, prostě jsme to nečekali. Nejsem raper, rapeři jsou dnes asi víc v kurzu než zpěvačky, ale před měsícem se ke mně dostala informace, že se prodalo přes tři tisíce fyzických cédéček. K tomu je nutné připočítat digitální prodeje. Na to, že je to moje první deska a jsem v branži jen krátce, je to myslím dobrý výkon.

A fanoušci, které jste získala v SuperStar, jsou s vaší tvorbou také spokojení?

Musím vám říct, že buď lidi přestali psát hejty přímo umělcům, nebo se to prostě všem líbí. Já opravdu nemám žádné špatné ohlasy. Tedy doufám, že mi po tomto rozhovoru nezačnou lidi psát, jak je moje deska špatná (smích).

Předpoklád­ám, že k úspěšné desce vyrazíte taky na turné. Zastavíte se i v Česku?

Koncertů na Slovensku bude pochopitel­ně víc, koncem dubna však budeme hrát v Brně a Praze.

 ?? Foto: Warner Music Group ?? Zpěvačka i autorka Emma Drobná nejraději zpívá vlastní texty. V angličtině je napsala i k písním na svém albu You Should Know, které představí na turné po Slovensku a Česku.
Foto: Warner Music Group Zpěvačka i autorka Emma Drobná nejraději zpívá vlastní texty. V angličtině je napsala i k písním na svém albu You Should Know, které představí na turné po Slovensku a Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia