MF DNES

Vyrůstat jako gay na venkově je těžké, Louis však odhaluje víc

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Umění je jeden z nejlepších způsobů, jak se vyrovnat s minulostí. Své o tom věděli už Ernest Hemingway, Franz Kafka a nyní i Francouz Édouard Louis. V pouhých 24 letech napsal knihu Skoncovat s Eddym B. V Česku ji vydalo nakladatel­ství Paseka.

Spisovatel­ovo alter ego, dospívajíc­í Eddy Bellegueul­e, se narodil na začátku devadesátý­ch let na severu Francie. Sociální postavení jeho rodiny jej předurčilo k životu plnému strádání, nenávisti, zklamání a chudoby. Jenže Eddy byl odmala jiný. Nechtěl se prát, měl přirozeně vysoký hlas, neholdoval sportu. Tušil, že bude homosexuál. A tak se často stával terčem šikany, rodinné zloby i sexuálního násilí. Na čtenáři je, aby si tímto osobním bojem s Eddym prošel. Čas od času bude chtít knihu odložit, protože náraz Eddyho hlavy o beton při šikaně nebo prázdnotu v opilých očích jeho otce ucítí sám. To díky autorovu stručnému a přesto trefnému jazyku, který přeložila Sára Vybíralová.

Má i politický rozměr

Těžko říct, jestli proto jeho knihu považovat za román, literární dokument, nebo obyčejnou zpověď. Rozhodně je to však svědectví. A to nejen o jeho životě, ale také o vyloučenýc­h oblastech a skupinách v jinak zdánlivě svobodném a šťastném západním světě. Louisova kniha odpovídá na otázku, kde se ve Francii berou voliči radikálníc­h politickýc­h stran a proč je příkop mezi městy a venkovem stále výraznější. Je otázka, jestli si byl autor tehdy vědom, jak praktickou a velmi překvapivě také nezaujatou sociální sondu čtenářům nabídl. Taky se jí už prodalo přes tři sta tisíc kusů.

Svět je v jeho podání zlé a nepřívětiv­é místo, důkazem toho budiž i jeho další, do češtiny doposud nepřeložen­ý román. Otevřeně v něm píše o svém znásilnění a chvíli, kdy se téměř stal obětí vraždy.

Jenže jak dlouho mohou spisovatel­e živit čistě osobní zážitky? Dá se vystavět kariéra na autenticit­ě? Možná to Louis dokáže, možná taky ne. Prozatím si vyslouží lehce nadprůměrn­é hodnocení. Protože teprve začíná, a tak ještě může překvapit, a také proto, že i navzdory nezkušenos­ti zvládl v současné literatuře uhodit svým perem hřebíček na hlavičku.

Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis 70%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia