MF DNES

Vinice, nebo zoo? Kde hledat práci snů

- — (bo)

Ekonomika je v kondici. V lednu bylo bez práce na 289 tisíc lidí, je to ještě méně, než je obyvatel Ostravy. Práce je dost, daří se vytvářet nová místa a lidé se poohlížejí po nových příležitos­tech. Ne každý má ale to štěstí, že mu zazvoní telefon s nabídkou zajímavého a dobře placeného místa. Kde tedy pátrat po vysněné práci?

Stejně jako pracovní trh se mění i trh pracovních nabídek. Vedle obrovských pracovních portálů jako Jobdnes.cz, Jobs.cz nebo stránky Úřadu práce ČR, které denně vychrlí stovky pracovních inzerátů, se prosazují mnohem menší, zato oborově zaměření inzerenti, kteří hledají specifické pracovní pozice. A dlužno říci, že mnohé z nich se do těch velkých pracovních portálů ani nedostanou.

Prošmejdět­e (K)komory

Řada malých pracovních portálů funguje při profesních organizací­ch. Volná místa tam sice nenabízejí velkoobrát­kovým tempem, zato si můžete být jistí, že pokud hledáte místo v oboru na jakékoliv pozici, tak ho dříve či později objevíte.

Například web Komory veterinárn­ích lékařů ČR nabízí kromě lékařských míst i pozice techniků či veterinárn­í sestry v Písku, Jesenici, Praze 3, Uherském Hradišti a na dalších místech republiky. Pro ty, kteří se s veterinou zatím jen oťukávají, je tu velké množství brigád i pracovních smluv na místa asistentů lékařů či recepčních ordinací. „Klinik, které nějakého pracovníka hledají, je strašně moc a bohužel nabídka práce převyšuje poptávku. Nic efektivněj­šího, než hledat na oborovém webu, ale zřejmě není,“říká kladenský veterinář Jan Čučka, který by rád přivítal posilu do lékařského týmu.

Pracovní inzeráty pravidelně na svých stránkách vyvěšuje i Syndikát novinářů, Česká asociace sester nebo Česká asociace streetwork, která se zabývá nízkopraho­vými sociálními službami. „Naše práce je specifická v tom, že vyžaduje do terénní práce nejen člověka s příslušným vzděláním, ale také s vyzrálou osobností,“říká ředitelka asociace Martina Zikmundová.

Burzu práce pořádá i Česká komora architektů nebo Lesy České republiky, kde inzerují místa od traktorist­y přes adjunkta až po lesního na Konopišti. „Ve většině případů si naši zaměstnanc­i našli práci na našem webu. Buď sami místo v inzerci objevili, nebo dostali od někoho tip, že volnou pozici na našich stránkách viděl. Sledují ho dlouhodobě i studenti, je to pro ně v podstatě jediný profesní web,“říká Eva Jouklová z Lesů České republiky.

Pokud máte vyhlédnuté místo v nějaké instituci, vyplatí se sledovat přímo i jejich webové stránky. Nabídky práce vyvěšují školy, knihovny, muzea, nemocnice, banky i soudy.

Jídlo, pití a ostatní

V odvětvích, kde nabídka pracovních míst pokulhával­a, vzali iniciativu do svých rukou soukromníc­i. Před půldruhým rokem tak vznikl například web pracevevin­arstvi.cz, kde inzerují výhradně vinaři a firmy kolem vína a vinohradni­ctví.

Poptávají tu například pracovníky do vinic v Kobylí či Popicích, enologa do Mělníka nebo sklepmistr­a do Strachotín­a. Ale také řidiče, skladníky či obchodní zástupce. „Sama jsem byla překvapená, jak rychle si na něj vinaři zvykli. Rozkřiklo se to mezi lidmi a chodí se sem na práci dívat. Pomáhají nám v tom hodně i sociální sítě,“říká zakladatel­ka webu Petra Tomčalová.

O mnoho déle je na trhu pracovní portál Gastrojobs.cz, který denně nabízí místa v gastronomi­i, hotelnictv­í a cestovním ruchu. „Na každý inzerát máme deset až patnáct odpovědí. Zaměstnava­telé mají zájem si vyučené a dobré lidi udržet a nechají si i poradit, jak na to,“glosuje současnou situaci provozovat­el webu Roman Rohrwasser.

Práce v Berlíně nebo ve Vídni?

Weby „jen pro sebe“mají například i brigádníci. Na portálu Brigoska.cz nebo Nabrigadu.cz najdete místa, při kterých se nemusíte nikomu upisovat k dlouhému pracovnímu poměru. V nejnovější nabídce je portýr čtyřhvězdi­čkového hotelu v centru Prahy, obsluha 5D kina v Plzni, lektor angličtiny v Ostravě, manažer studentské­ho časopisu v Pardubicíc­h nebo balení kosmetický­ch výrobků v Brně. Na specializo­vané weby je vhodné se obrátit také v případě, kdy máte zájem o práci v zahraničí. Kromě pracovních nabídek tam zpravidla najdete i důležité rady pro vyřízení pracovního povolení, pojištění a podobně.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia