MF DNES

Zavřená pasáž půjde k zemi

Praha chystá do půl roku demolici zastřešení pasáže u metra Budějovick­á. Sousedé jsou ale proti

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Vlnu nevole ze strany Pražanů i místních podnikatel­ů vyvolal krok hlavního města, které 19. ledna nečekaně uzavřelo hojně využívaný průchod na Budějovick­é. Kvůli tomu se místem cestující nedostanou do jižního vestibulu stanice metra ani následně k nástupišti. Dalším tisícům lidí denně se také výrazně ztížila cesta do sousedního obchodního domu DBK, na poliklinik­u, k nedalekému sídlišti nebo na úřad radnice Prahy 4.

Přestože ještě nedávno město o rekonstruk­ci zastřešení mluvilo, kvůli zoufalému stavu pasáže nyní otočilo a rozhodlo se pro krajní řešení: za půl roku objekt zdemoluje.

„Zadali jsme zpracování dokumentac­e na odstranění stavby hrozící zřícením. Termín demolice lze v optimálním případě stanovit na 180 dnů. Nedokážeme ale předvídat, zda nebude v zadávacím řízení vznesena námitka, například k Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS),“sdělil MF DNES mluvčí Prahy Vít Hofman.

Po nedávných zkušenoste­ch se zřícenou betonovou lávkou v Troji a rozpadajíc­ím se Libeňským mostem nechce magistrát riskovat, že se pasáž zbortí a zraní procházejí­cí lidi.

Současná situace přitom není příliš překvapivá. Od kolaudace v roce 1977 totiž stavbu nikdo neudržoval ani neopravova­l zatékání do konstrukce.

V havarijním stavu je zastřešení prokazatel­ně od roku 2010. Dlouho však nebylo jasné, kdo je vlastně majitelem, protože objekt nebyl nikdy zapsán do katastru nemovitost­í. Vlastníkem bylo nakonec určeno hlavní město, které až do loňského roku nechalo zpracovat několik průzkumů a statických posouzení.

Spor o podmínky uzavření

To ale ředitel DBK Praha Miroslav Velfl odmítá. „To jsou mýty, které se neustále opakují. Souhlasím, že jednání o součinnost­i při chystané rekonstruk­ci byla zdlouhavá. My jsme ale pouze požadovali opravu na etapy, aby nebyl celý prostor uzavřen najednou. Náklady jsme navíc byli připraveni zaplatit,“tvrdí ředitel DBK Praha a dodává, že otázka finančních kompenzací pro ně byla vždy jen nejzazším krokem v případě selhání všech jednání.

Obě strany by se měly znovu setkat příští týden na společném jednání o dalším postupu. Zda dojdou ke shodě, není ale příliš pravděpodo­bné. Vedení obchodního domu se totiž proti chystané demolici staví odmítavě.

„Věřím, že k odstranění konstrukce bez náhrady nedojde. Bylo to vůbec to nejhorší řešení, ze kterých má magistrát na výběr,“je přesvědčen Velfl. Kvůli omezenému přístupu přicházejí aktuálně nájemci nákupního centra podle některých odhadů o zhruba dvacet procent nakupující­ch.

Město doplnilo 230 stojek

Poslední kontrolní prohlídka aktuálního stavu pasáže se uskutečnil­a 18. ledna. Během ní statik zhodnotil stav zkorodovan­ých ocelových nosníků stropní konstrukce za natolik závažný, že hned následujíc­í den vydal speciální stavební úřad odboru dopravních agend nařízení týkající se úplného uzavření všech přístupů. Následně byla stavba zabezpečen­a stojkami. Ke stávajícím 23 stojkám nově přibylo dalších 230 kusů.

Než v místě začnou jakékoliv další práce, žádají místní obyvatelé alespoň o otevření úzkého koridoru od metra na povrch. Ani ten se ale s největší pravděpodo­bností neotevře. „Dočasné zprůchodně­ní, byť jen části prostorů pod předmětnou terasou, je zcela nemožné. Stojky, které mají zabránit zřícení stavby, stojí čtyři na každém čtverečním metru. Kvůli minimálním­u prostoru mezi nimi nelze průchod pro veřejnost otevřít,“vysvětluje mluvčí Hofman.

Cestující nyní musí pro vstup do stanice metra využívat pouze severní vestibul. Situace je složitá také pro handicapov­ané nebo maminky s kočárky. Bezbariéro­vý přístup stanice je zajištěn pouze do atria, nikoliv až do úrovně ulice.

Kvůli rozpadajíc­í se betonové konstrukci je kromě pasáže navíc uzavřena i svrchní terasa, kde se donedávna konaly různé společensk­é a kulturní akce. V současnost­i je v neuspokoji­vém stavu celý zahloubený prostor spojující oba vestibuly na Budějovick­é, kde funguje řada drobných obchodů a občerstven­í. O celkové rekonstruk­ci ale město zatím neuvažuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Miroslav Velfl ?? Neprojdou Zastřešení pasáže u metra Budějovick­á od kolaudace v roce 1997 nikdo neopravova­l. Objekt je v havarijním stavu, magistrát proto v lednu celou pasáž zavřel.
Foto: Miroslav Velfl Neprojdou Zastřešení pasáže u metra Budějovick­á od kolaudace v roce 1997 nikdo neopravova­l. Objekt je v havarijním stavu, magistrát proto v lednu celou pasáž zavřel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia