MF DNES

Vytrháme asfalt, hrozí nájemci parkovišť

Místa pro stání aut chce v metropoli provozovat hlavně Praha. Soukromým provozovat­elům proto začala vypovídat smlouvy. Ti se chtějí bránit žalobou, případně předat plácky zcela holé.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

S rozšířením modrých zón se ztížilo mimopražsk­ým řidičům parkování v pražských ulicích. O to více potřebují parkoviště, na kterých mohou nechat auta celý den a hlouběji do centra pokračovat hromadnou dopravou. O desítky parkovišť v metropoli se dnes starají soukromí provozovat­elé. Zatím.

Město začalo vypovídat smlouvy 42 nájemcům parkovišť, o čemž už vedení magistrátu rozhodlo loni v září. Parkoviště chce ve větší míře provozovat samo, potažmo prostředni­ctvím Technické správy komunikací (TSK). Proti tomu však protestují současní soukromí provozovat­elé míst pro stání vozidel.

Asociace provozovat­elů parkovišť (APP), která sdružuje provozovat­ele tří čtvrtin parkovišť v metropoli, chce docílit toho, aby město od vypovídání smluv ustoupilo. „Chceme žalovat magistrát, potažmo TSK. Jsme ochotni táhnout soudy tak dlouho, jak nám to zákony umožní,“říká prezident asociace Lubomír Tusjak s tím, že zároveň zvažují podat trestní oznámení na náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD). Z čeho je podle asociace vinný, však nechce Tusjak říct.

Provozovat­elé tvrdí, že když s Dolínkem zhruba před rokem řešili, zda mohou modernizov­at svá parkoviště a nehrozí jim výpověď, dostali kladnou odpověď. Do zlepšení některých parkovišť proto už investoval­i a nyní jim vadí, že mají místa opustit.

Žádají náhradu za investice

Za jedno zmodernizo­vané parkoviště proto chce asociace od města náhradu okolo dvou milionů korun. Suma by však mohla být za každé parkoviště podle Tusjaka vyšší. „Chceme náhradu za celou dobu fungování. Rozjeli jsme je a vytvořili zákaznicko­u základnu,“vysvětluje prezident APP.

Praha však od svého plánu vypovídat smlouvy nechce ustoupit ani pod pohrůžkou žaloby. „Podle našeho názoru nemá takové jednání žádné zákonné opodstatně­ní. Jednotliví nájemci parkovišť uzavřeli smlouvy s TSK zcela o své svobodné vůli. Smlouvy byly uzavřeny na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou tří měsíců a nájemci tuto skutečnost svým podpisem akceptoval­i,“komentuje oznámení APP mluvčí magistrátu Vít Hofman.

O vypovězení smluv podle města navíc provozovat­elé parkovišť věděli s dostatečný­m předstihem. Už v roce 2016 mluvil Dolínek o plánu vypovědět smlouvy, jelikož jsou mimo jiné pro město nevýhodné. Některé byly uzavřeny už v 90. letech. Že město k výpovědím skutečně přistoupí, uvedl náměstek primátorky loni v srpnu, v září schválilo vedení metropole vypovězení smluv 42 nájemcům.

Asociace upozorňuje, že jakmile budou muset provozovat­elé odejít, nechají po sobě „holý pozemek“. Odnesou si oplocení, brány, možná i asfalt, kterým vybavili parkoviště. „Město tak do parkovišť bude muset investovat, což podle nás vyjde tak na 250 milionů korun,“tvrdí Tusjak. K tomu dodává, že plácky pro auta budou nějaký čas nejspíš prázdné. Bude totiž třeba udělat výběrové řízení na firmu, která parkoviště vybuduje, najít dodavatele potřebných komponentů. Nic z toho zatím ale podle Tusjaka magistrát nedělá.

V září náměstek primátorky Dolínek uvedl, že do dubna roku 2018, kdy skončí nájemní smlouvy, chce magistrát v soutěži získat vybavení parkovišť, jako jsou kamery, závory či třeba oplocení. Výběrová řízení má vyhlásit TSK jako budoucí provozovat­el parkovišť.

To však zatím soutěž nevypsalo ani není jasné, kdy tak učiní. „Dosud jsme neobdrželi pokyn o vyhlášení veřejné soutěže od vlastníka pozemku. V současné době se k tomuto nelze dále jakkoliv vyjádřit,“uvádí mluvčí TSK Barbora Lišková.

Vznikne síť městských parkovišť

Nadále si ale město stojí za plánem, že bude Praha parkoviště provozovat sama. „Cílem je vytvořit jednotnou síť moderních a kvalitně vybavených parkovišť, která pro rezidenty zajistí možnost kvalitního parkování za akceptovat­elnou cenu a návštěvník­ům Prahy umožní bez problému zaparkovat a k cestám v rámci Prahy využít hromadnou dopravu,“popisuje ideu mluvčí magistrátu Hofman.

Magistrát nyní pronajímá asi 90 parkovacíc­h ploch. Vypovězení smlouvy 42 nájemcům už dříve Dolínek označil za první vlnu, k další se však zatím neschyluje.

APP se už dříve dostala do konfliktu s radnicí, když ta chtěla členům asociace rušit smlouvy. Provozovat­elé hrozili, že protestně uzavřou záchytná parkoviště, a město ze svého plánu ustoupilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia