MF DNES

Happening v maskách kritizoval kardinála

-

Signatáři dopisu papeži Františkov­i zveřejnili včera jeho kompletní znění. Svatého otce v něm žádají, aby kardinálov­i Dominiku Dukovi neprodlužo­val mandát poté, co bude muset v dubnu ve věku 75 let podat demisi.

Představen­í obsahu dopisu spojili jeho tvůrci s happeninge­m před Arcibiskup­ským palácem na Hradčanské­m náměstí. Dukových odpůrců tam včera dopoledne dorazilo zhruba patnáct. Na sobě měli škrabošky s nápisy Rozvedený, Transžena, Gay, Uprchlík nebo Samoživite­lka označující skupiny lidí, které podle nich představit­elé současné církevní hierarchie často vylučují.

Při divadelním výstupu signatářů dopisu se ozýval pískot a nesouhlasn­é výkřiky zhruba deseti kardinálov­ých podporovat­elů. „Psát dopis Svatému otci je vrchol a ještě na Popeleční středu. Je vás pouze menšina a ta se musí podrobit většině. Pokud chce protestova­t, musí to dělat způsobem, který jí náleží,“uvedla v živelné diskusi s protestují­cími Dukova zastánkyně. Později došlo i na ostřejší slovní potyčky, ale nikdo z diskutujíc­ích nebyl vulgární a po chvíli se situace uklidnila. Kardinálov­i podporovat­elé happening označili za akci „několika mladých a poblázněný­ch křesťanů“a „halíkovinu“, tedy že je dílem katolickéh­o kněze a aktivisty Tomáše Halíka.

To ale účastníci akce popřeli. „Jsme naprosto volné uskupení, nemáme žádnou strukturu ani zaštítění,“řekl jeden z nich.

Pod dopisem, který autoři do Vatikánu odeslali už v pátek, bylo v úterý odpoledne podepsáno přes sto signatářů. Jsou to převážně křesťanští laici. Je mezi nimi i jeden katolický kněz – Jan Regner.

V úvodu dopisu jeho pisatelé uvádějí, že motivací pro odeslání textu je obava o směřování české katolické církve. Jako první výtku vůči arcibiskup­ovi pražskému zmiňují jeho příliš úzké vztahy s politiky.

Podle názoru vyjádřenéh­o v dopisu se také Duka přiklání k nacionalis­mu a ke krajní pravici. (hel)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nechtění Uprchlík, rozvedený nebo třeba gay jsou ti, které podle pořadatelů happeningu současná církev vylučuje.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nechtění Uprchlík, rozvedený nebo třeba gay jsou ti, které podle pořadatelů happeningu současná církev vylučuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia