MF DNES

Mozek je rychlejší než ruce, řekl Jágr

Po třech letech se Jaromír Jágr představil v Praze. A zase způsobil hokejové pozdvižení. Jágrovo Kladno přetlačilo v prvoligové­m šlágru domácí Slavii 2:1 v prodloužen­í.

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

éměř si ani nesedl na střídačku. A už znovu skákal na led. Tak moc chtěl v závěru včerejšího duelu rozhodnout a vyhrát. Nakonec se legendární Jaromír Jágr dočkal.

Hokejisté Kladna přetlačili prvoligovo­u Slavii 2:1 v prodloužen­í. „Celkem dobrý, ale na góly se strašně nadřeme,“oddechla si hokejová ikona. Byť ve druhém prvoligové­m utkání po sobě si Jágr nepřipsal bod, v krátké rozpravě s novináři se druhý nejprodukt­ivnější hráč historie NHL několikrát usmál. Občas prohodil svůj typický vtípek.

Proč gólově nedopadlo jeho vyvedené sólo z poloviny duelu? „To se stává, mozek už mám rychlejší než ruce,“špásoval Jágr, který se v Praze představil v soutěžním utkání po necelých třech letech.

A jeho rozpoložen­í nemohlo být odlišnější. V závěru světového šampionátu 2015 Čechům před domácím publikem těsně unikla medaile a on se zkroušeně (jako už poněkoliká­té) loučil s reprezenta­ční kariérou. „Prosím vás, neblbněte. Už na to nemám,“vyprávěl tehdy veterán podlomeným hlasem.

Kontrastov­aly i hokejové kulisy. Majestátno­u O2 arenu vyměnil za skromný zimák ve Vršovicích. Žurnalisté, kteří chtěli na kameru nebo diktafon zaznamenat Jágrovy věty, se ve stísněném prostoru před hostující kabinou málem umačkali.

A napěchovan­é byly i tribuny. Diváci se štosovali na tribunách, obsypali ochozy, postávali na schodech, u stánků s občerstven­ím se tvořily špalíry čekatelů na pivo.

Zatímco šedivou Prahu včera po

roků je právě dnes Jaromíru Jágrovi. „Nějaké oslavy moc rád nemám,“řekl hokejista. slávistick­é návštěvy, hltaly každé Jágrovo střídání, každý jeho kontakt s pukem. Po téměř třech letech znělo hokejovým Edenem: „Vyprodáno. Díky moc!“

Děkovat by Slavia i další prvoligové kluby měly spíš kladenském­u rodákovi, který dnes slaví 46. narozeniny. Efekt Jágr zafungoval v první lize i počtvrté, tentokrát v Praze. „Byl to vyrovnaný zápas s úžasnou kulisou,“pochvalova­l si domácí trenér Jan Srdínko. „Možná by se dalo říct, že vyhrál šťastnější tým. Nás opět v důležitých momentech podržel Frodo,“dodal. Slavistick­ý kouč nemluvil o Tolkienově postavě z Pána prstenů, i když i tenhle Frodo dlouho plnil ústřední roli večera...

Brankář Dominik Frodl byl bravurní. Mladík s filmovou přezdívkou narozený v roce 1996, což je mimochodem doba, v níž Jágr překonal poprvé v NHL magickou stobodovou hranici za sezonu, inkasoval až necelých pět minut před závěrečnou sirénou. Překonal ho kladenský bek Petr Hořava, který si druhou trefu schoval do následného prodloužen­í. I díky němu dál Kladnu ve druhé nejvyšší soutěži náleží třetí příčka. Slavia prohrála počtvrté v řadě a zůstává šestá, což znamená, že by na Rytíře mohla narazit i v blížícím se play-off. „Bude dobré, že si už teď na play-off zápasy zvykáme,“podotkl Jágr.

Právě vidina vrátit Kladno zpět do extraligy ho po nedobrovol­ném konci v NHL přivedla zpět do Česka. I proto v 46 letech navleče hokejovou výstroj. Bolavé koleno, které ho v závěru zámořské kariéry limitovalo, vyztuží ortézou a vjede na vyprodaný zimák. Jágrmanie trvá dál...

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Kladenská radost Hráči Kladna se radují z rozhodujíc­ího gólu v prodloužen­í, po němž včera vyhráli na Slavii. Vpravo je jeho autor Petr Hořava, uprostřed Jaromír Jágr. Kladno zůstalo v tabulce třetí, Slavia je šestá. Pokud by situace zůstala stejná,...
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Kladenská radost Hráči Kladna se radují z rozhodujíc­ího gólu v prodloužen­í, po němž včera vyhráli na Slavii. Vpravo je jeho autor Petr Hořava, uprostřed Jaromír Jágr. Kladno zůstalo v tabulce třetí, Slavia je šestá. Pokud by situace zůstala stejná,...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia