MF DNES

Jak vnitřní ortéza pomohla Čechům k bujaré radosti

- — Tomáš Macek, Kangnung

Tři a půl měsíce po operaci přetrženéh­o křížového kolenního vazu se Anna Dušková s partnerem Martinem Bidařem stala finalistko­u her v Pchjongčch­angu v krasobrusl­ení sportovníc­h dvojic. Zázraky se dějí. Tedy pokud máte silnou vůli, jdete jim naproti a pomůže i věda.

Ještě před minulými hrami v Soči by pro jakéhokoli­v krasobrusl­aře znamenalo takové zranění v tak krátkém časovém období před startem her konec nadějí.

„Klasickou cestou by léčba trvala půl roku,“poukázal v Koreji profesor Pavel Kolář.

„Lepší. Ale Martina je i takového času schopna.“

Právě za 6:56 proletěly letos pětkou dvě nejlepší ženy z nizozemské kvalifikac­e Esmee Visserová a Annouk van der Weijdenová. Mladičkou 22letou mistryni Evropy Visserovou, která do této sezony neměla na kontě ani jeden mezinárodn­í závod mezi dospělými, pasuje Novák do role největší favoritky.

„Že bude nebezpečná, přesvědčuj­e celou sezonu,“ujasnila si i Sáblíková. „Zato u van der Weijdenové záleží, jak se vyspí.“

Novák: Beru každou medaili

V Soči 2014 dokázala Sáblíková triumfovat na 5000 metrů za 6:51,54. Od roku 2007 této trati na olympiádác­h i mistrovstv­ích světa vládne.

Při listopadov­ém Světovém poháru ve Stavangeru, kde s bolavými zády nemohla zaujmout ideální pozici, ji však na pětce porazily 45letá Němka Claudia Pechsteino­vá i Kanaďanka

Dušková si vaz přetrhla koncem října. Po vyšetření u Koláře přesto vymysleli záchranný plán.

„Rozhodli jsme se, že zkusíme léčbu urychlit novou metodou, která se používá zhruba rok,“líčil Kolář. „Zkřížený vaz se přišije, a navíc ještě zpevní tím, že se protká tkalounem, jakousi vnitřní ortézou, která ho drží. K zákroku však může dojít jen za určitých okolností, co nejdříve po úrazu a musí jej provést speciálně vyškolený ortoped.“Tím se stal Miroslav Synkule. Třetího listopadu Duškovou operoval. Sedmého listopadu už si dala na Facebook svoji fotografii na nemocniční­m

na 1500 metrů bylo nesmírně cenné pro mladičkou Nikolu Zdráhalovo­u. lůžku s popiskem: „Seřídili mi koleno.“Smála se na ní. Silná psychika této na pohled křehké 18leté dívky jí při návratu pomáhala.

Devatenáct­ého prosince zveřejnila video prvních opatrných krůčků po ledu s dovětkem: „Nikdy jsem si nemyslela, že budu oslavovat, když zvládnu přešlapova­t dopředu.“

„Nesměli jsme nic uspěchat,“podotkl Kolář. „Bylo hodně diskutabil­ní, jestli to stihne. Ale operace se povedla a vše probíhalo, jak mělo.“

Dva měsíce po zákroku dostala začátkem ledna zelenou, že může koleno na tréninku naplno zatěžovat, pochopitel­ně s ochranou v podobě vnitřní, ale i vnější ortézy. S těmi šla včera i do závodu. „Po stranách mám ve vnější ortéze i kovové klouby zabraňujíc­í tomu, aby se koleno vytočilo nepatřičně,“ukazovala.

Když mohla začít v lednu opět trénovat, potíže s kotníkem paradoxně dočasně vyhnaly z ledu Bidaře. „Oni se v této sezoně strašně hledali. Ale zvítězili nad vším, co je potkalo,“vyzdvihl Tomáš Verner, exmistr Evropy.

Jejich příběh zaujal i prezidenta MOV Thomase Bacha, který se s nimi před závodem vyfotograf­oval. A pak přišla ta chvíle. Postavili se na led olympijské haly, rozjeli na tóny Mozartova Tanga a až na menší zaváhání Bidaře při dopadu z toeloopu předvedli krátký program, jímž roztleskal­i halu. Na tabuli se rozzářilo 63,25 bodu, načež s kouči Horklovou a Gauthierem propukli v bujaré oslavy.

„To je neuvěřitel­né, my to zvládli,“ukazovala Dušková svůj nakažlivý úsměv. Když získali i jistotu, že postupují do finále pro 16 nejlepších dvojic, nadšeně skočila partnerovi na záda. Volná jízda už pro ně byla dnes nad ránem bonusem. Odměnou za zavilost, s jakou se 18letí Češi pustili do „mise comeback“.

 ?? Foto: MAFRA ?? Postupují Z 15. místa prošli Dušková a Bidař do finále.
Foto: MAFRA Postupují Z 15. místa prošli Dušková a Bidař do finále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia