MF DNES

Střelec byl agresivní milovník zbraní

-

Devatenáct­iletý Nikolas Cruz, který na floridské střední škole postřílel sedmnáct lidí, se v minulosti choval agresivně ke své bývalé přítelkyni a byl po určitou dobu v péči psychiatri­cké kliniky.

Jeden ze studentů, kterého citovala agentura AP, řekl, že Cruz byl ze školy v Parklandu vyloučen v minulém školním roce po rvačce a přešel na jinou školu.

Stejně jako jeho bratr Zachary byl Nikolas adoptivním dítětem. Jeho adoptivní matka Lynda Cruzová zemřela loni v listopadu na zápal plic a adoptivní otec před několika lety na infarkt. Podle rodiny byli bratři po úmrtí Lyndy Cruzové v péči rodinného přítele. Nikolas tam ale nebyl spokojen a přestěhova­l se k jiné rodině. Podle rodinného právníka tito lidé věděli, že má Cruz poloautoma­t AR-15, a přinutili ho dát zbraň do zamykateln­é skříně. Cruz od ní měl ale klíč.

Podle stanice CNN existují na internetu videa připisovan­á člověku jménem Nikolas Cruz. Říká na nich „chci se svou AR-15 střílet lidi“, „chci umřít při zabíjení tun lidí“, zabiju policisty, jakmile půjdou po dobrých lidech“. Na jedné fotografii na Instagramu Cruz pózuje s pistolí před obličejem, na jiné má přes tvář šátek a ukazuje nůž.

CNN uvedla, že Cruz si koupil pušku AR-15 loni a prošel běžnou kontrolou při nákupu zbraně.

Agentura AP večer informoval­a, že Cruz byl členem extremisti­cké skupiny, která by z Floridy chtěla udělat ryze bělošský stát. Vůdce skupiny Jordan Jereb tvrdí, že se Cruz účastnil i jejich ozbrojenéh­o výcviku. (AP, zah)

 ?? Foto: AP ?? Střelec Nikolas Cruz.
Foto: AP Střelec Nikolas Cruz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia